Η συμφωνία του Eurogroup απλά μεταθέτει το πρόβλημα της Ελλάδας

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αποκάλεσε τη συμφωνία του Eurogroup για το ελληνικό χρέος ως «σημαντικό βήμα προς τα μπροστά». Κι από μια άποψη ήταν, γράφει σήμερα σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg. Όπως σχολιάζει, η τελευταία στροφή της αέναης διαπραγμάτευσης προβίβασε την τέχνη του ατελέσφορου σε εντυπωσιακά ύψη.

Ο επόμενος χρηματοδοτικός σκόπελος που θα ερχόταν για την Ελλαδα εντός του καλοκαιριού,

αποφεύχθηκε, αφού η Ελλάδα θα λάβει χρήματα που θα την κρατήσουν «όρθια» τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο. Για να καταστεί αυτό δυνατό οι δανειστές υιοθέτησαν μια σειρά από ημι-δεσμεύσεις και ασάφειες. Ωστόσο, συνεχίζει το Bloomberg, άφησαν απέξω βασικές διαφωνίες, κυρίως μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ που παραμένουν άλυτες. Κι αυτό το έπος δυσλειτουργικής διαχείρισης αναμένεται να τραβήξει κι άλλο...

Το ΔΝΤ μέχρι πρότινος, σε όλο και εντονότερους τόνους, καλούσε την Ευρώπη να δεσμευτεί για επιπλέον ελάφρυνση του χρέους, είτε μέσω κουρεμάτων ή μέσω μείωσης επιτοκίων, επέκτασης λήξης των ομολόγων ή «πάγωμα» της αποπληρωμής. Και ορθώς υποστηρίζει ότι διαφορετικά το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρές προσπάθειες θα καταβάλει η ελληνική πλευρά για να πετύχει δημοσιονομική πειθαρχία.

Η νέα συμφωνία, γράφει το Bloomberg, αναγνωρίζει αυτή τη θέση θέτοντας μακροπρόθεσμους στόχους για το βάρος που έχει να επωμιστεί η Ελλάδα. Αυτό που δεν κάνει όμως είναι να πει πώς θα μπορέσουν να επιτευχθούν στην πράξη αυτοί οι στόχοι.

Ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι αν υπάρξει κάποια νέα ελάφρυνση του χρέους θα προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της βιωσιμότητας του χρέους. Αλλά αυτό που ζητείται από την Ελλάδα και από τους δανειστές για να είναι το χρέος βιώσιμο έχει αποτελέσει και το μήλον της έριδος. Η Ευρώπη δεν έχει κάνει ακόμα κανένα βήμα στο να βρει την απάντηση σε αυτή την κρίσιμη ερώτηση.

Από την πλευρά του ο Σόιμπλε αποφεύγει συστηματικά τη λήψη απόφασης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το 2018, αγνοώντας τις παραινέσεις του ΔΝΤ να αναληφθεί δράση νωρίτερα. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ επιμένουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, πολύ δε περισσότερο να το διατηρήσει – στόχος που το ΔΝΤ έχει χαρακτηρίσει ανέφικτο.

Η συμφωνία αποσοβεί μια άμεση χρηματοοικονομική κρίση. Και αυτό σίγουρα είναι κάτι. Δεν αποκλείει στην πραγματικότητα τα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, που αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να γίνει, ώστε να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ξαναμπεί στις ράγες. Είναι, ωστόσο, ένα βήμα («breakthrough» όπως το χαρακτήρισε ο Ντάισελμπλουμ) με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά – δηλαδή στην πραγματικότητα δεν τακτοποιεί τίποτα...

Keywords
Τυχαία Θέματα