Η Ελλάδα ελπίζει ότι την επόμενη χρονιά θα είναι πάλι μια «κανονική» ευρωπαϊκή χώρα

Η Ελλάδα κάνει ένα βήμα πιο κοντά στο να λάβει το σεβασμό που της αξίζει απ' την υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της χώρας, τα οποία έχουν ήδη σημειώσει σημαντικά βήματα σε χαμηλότερα επίπεδα φέτος, κτύπησαν νέα χαμηλά με την είδηση ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει μια σημαντική ανταλλαγή χρέους (swap). Η άσκηση, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Bloomberg

News, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πουλήσει ομόλογα στο μέλλον - και να την βοηθήσει να τερματίσει την εξάρτησή της από την υπομονή των κύριων πιστωτών της.

Η κίνηση έρχεται μετά τις περιφερειακές αγορές χρέους της Ευρώπης που πραγματοποίησαν εντυπωσιακά κέρδη τους τελευταίους μήνες. Τα spreads στα ισπανικά, τα ιταλικά και τα πορτογαλικά ομόλογα ήταν όλα πιο σφικτά έναντι της αντιστοίχισης με τα γερμανικά.

Η ήπια μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επαναβεβαίωσε τους επενδυτές ότι η δικλείδα ασφαλείας που παρέχει δεν θα εξαφανιστεί σύντομα. Αυτό βοήθησε τις πορτογαλικές αποδόσεις να μειωθούν περίπου κατά το ήμισυ τους τελευταίους έξι μήνες ώστε να εμπορεύονται σε λιγότερο από 30 μονάδες βάσης πάνω από την Ιταλία.

Η Ελλάδα όμως τα έχει καταφέρει ακόμα καλύτερα - παρά το γεγονός ότι τα ομόλογα της εξακολουθούν να μην περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αγορών του δημόσιου τομέα της ΕΚΤ. Ενώ είναι τεχνικά επιλέξιμα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ πρέπει ακόμα να αποφασίσει ότι είναι βέβαιο πως το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο. Ουσιαστικά η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα (QE) θα επέτρεπε στη χώρα να επιστρέψει για τα καλά πίσω, στη ζώνη του ευρώ.

Η επιτυχία στον επόμενο γύρο συνομιλιών με τους πιστωτές, στις αρχές του 2018, θα πρέπει τελικά να παράσχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Το ΔΝΤ δεν αποτελεί πλέον το εμπόδιο για την πρόοδο όπως παλαιότερα: Έφυγε από τη μέση για να επιτρέψει στην Ελλάδα να αυξήσει το χρέος της τον Ιούλιο. Επίσης, μείωσε τις απαιτήσεις της σε δοκιμές ακραίων καταστάσεων (stress tests) και αναθεωρήσεις ενεργητικού τραπεζών. Η εγχώρια πολιτική είναι επίσης δευτερεύον θέμα. Οι εκλογές δεν είναι υποχρεωτικό να γίνουν παρά σε δύο χρόνια και οι επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις ανεβαίνουν, όσο βελτιώνεται η οικονομία.

Εν τω μεταξύ, έχει νόημα για την Ελλάδα να θεσπίσει μια απλούστερη καμπύλη αποδόσεων, με ευρύτερα και πιο ρευστά σημεία αναφοράς. Αυτό θα έπρεπε να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές πίσω σε αυτό που είναι επί του παρόντος ένα έλος. Αυτό θα έχει σημασία όχι μόνο για την ΕΚΤ, αλλά το σημαντικότερο, όταν έλθει η ώρα για την άντληση νέων χρημάτων, κάτι που σίγουρα πρέπει να κάνει η Ελλάδα.

Η Ελλάδα ελπίζει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια ευρώ για να δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό απόθεμα για τη στιγμή που θα εξέλθει από την επίσημη προστασία των πιστωτών της, το επόμενο έτος. Αν η ανταλλαγή ομολόγων είναι επιτυχημένη, αναμένεται να ακολουθηθεί από μια ακόμα συλλογή χρημάτων, με την άδεια των πιστωτών της.

Το 2017 αποτέλεσε τροχοπέδη για τις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης. Η Ελλάδα ελπίζει ότι το 2018 θα δει μια μόνιμη μεταστροφή από μια κατάσταση ημιαπομόνωσης σε ένα αναπόσπαστο μέλος του ευρωπαϊκού σχεδίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα