Η µητρική πολεµά τη θυγατρική

Μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για την ηλεκτροκίνηση που έφτασε στον ελληνικό σιδηρόδρομο μετά από 40 χρόνια περιπετειών, αλλά οι αδυναμίες του σιδηροδρόμου εξακολουθούν να στοιχειώνουν τον εκσυγχρονισμό του τρένου.

Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η διαχρονική κόντρα ΟΣΕ - ΕΡΓΟΣΕ, η οποία εσχάτως επανήλθε στο προσκήνιο με τις μελέτες της νέας γενιάς έργων, όπως είναι το Θεσσαλονίκη - Νέα

Καρβάλη. Ενα μεγάλο έργο μήκους 160 χιλιομέτρων που εντάσσει την Καβάλα και την Αμφίπολη στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και αναμένεται να κοστίσει περί τα 500 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΣΕ, όπως λένε στελέχη της αγοράς, μπορεί βάσει του καταστατικού του να υλοποιεί μελέτες που είναι κατά βάση το αντικείμενο της ΕΡΓΟΣΕ. Ωστόσο, το επίμαχο έργο είναι μεγάλο για να γίνει από τον Οργανισμό και αυτό προκαλεί πολλαπλές αναταράξεις στη θυγατρική του καθώς εγκυμονεί κινδύνους σταδιακής απαξίωσης.

Το δεύτερο είναι η αλγεινή εικόνα που δημιουργούν στους επιβάτες οι σταθμοί. Ο λόγος είναι ότι ενώ ανήκουν στον ΟΣΕ, ο οποίος έχει την ευθύνη της λειτουργίας και συντήρησης αλλά και της καταβολής του ΕΝΦΙΑ, μισθώνονται από τη ΓΑΙΑΟΣΕ, η οποία βάσει του καταστατικού της εισπράττει τα μισθώματα και χωρίς κανένα κριτήριο για τους μισθωτές, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι σταθμοί να εμφανίζουν τριτοκοσμική εικόνα.

Μ. Τζ.

Keywords
Τυχαία Θέματα