Η κινεζική εισβολή τρομάζει τις Βρυξέλλες
Του Γιώργου Χ. Παπαγεωργίου
Η «παγίδα του Θουκυδίδη» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον κίνδυνο συγκρούσεων εξαιτίας της ανόδου της Κίνας, την οποία οι ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις εκλαμβάνουν ως απειλή.
Ο Θουκυδίδης, που θεωρείται ο πατέρας του πολιτικού ρεαλισμού, απέδωσε τον Πελοποννησιακό Πόλεμο στην ανησυχία της Σπάρτης, η οποία είδε την ανερχόμενη τότε Αθήνα
Στην περίφημη παγίδα έπεσε πρώτος ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά τώρα φαίνεται ότι μπαίνει σιγά-σιγά και η Ευρώπη, η οποία βλέπει με αυξανόμενη ανησυχία τους Κινέζους να προσεγγίζουν τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, να χρηματοδοτούν μεγάλα έργα υποδομής και να συνάπτουν όλο και πιο στενές εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις. Το μήλον της Εριδος πλέον είναι η ομάδα των «16+1», δηλαδή 11 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και πέντε βαλκανικές χώρες που συνεργάζονται υπό την αιγίδα και τη χρηματοδότηση της Κίνας. Πρόκειται για την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, την Τσεχία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία - όλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη τριβές στη σχέση τους με την Ε.Ε., κυρίως η Ουγγαρία -και την Πολωνία.
Στις αρχές της εβδομάδας πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη διάσκεψη της ομάδας «16+1» και είναι ενδεικτικό ότι η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» έγραψε ότι στρώθηκε κόκκινο χαλί στους Κινέζους, μεταφέροντας παράλληλα τις ανησυχίες Γερμανών και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι οι Κινέζοι επιδιώκουν να κερδίσουν πολιτική και διπλωματική επιρροή μέσα από την προσέγγιση των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε καλέσει το Πεκίνο να σεβαστεί την ευρωπαϊκή ενότητα δηλώνοντας ότι «αν η Ε.Ε. δεν έχει μια επιτυχημένη στρατηγική απέναντι στην Κίνα, τότε η Κίνα θα επιτύχει να διαιρέσει την Ευρώπη». Οι Κινέζοι δήλωσαν σοκαρισμένοι από τη δήλωση, και απέκρουσαν τις κατηγορίες δίνοντας έμφαση στην πολυμερή εμπορική συνεργασία η οποία είναι προς όφελος όλων.
Στις Βρυξέλλες, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανησυχούν ότι η κινεζική επίθεση φιλίας και χρηματοδότησης στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης απειλεί τη συνοχή της Ε.Ε. αλλά και τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού και των διαγωνισμών για δημόσια έργα και συμβάσεις.
Ενα από τα σημαντικότερα έργα που χρηματοδοτούν οι Κινέζοι είναι η σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Βελιγραδίου και Βουδαπέστης με περίπου 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο η Κομισιόν έχει ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί εάν το έργο είναι βιώσιμο και κατά πόσον τηρήθηκαν οι ευρωπαϊκοί κανόνες περί ανοικτών προκηρύξεων. Η γραμμή είναι τμήμα του νέου «δρόμου του μεταξιού» που χτίζουν οι Κινέζοι για τα προϊόντα τους, με βασική πύλη εισόδου το λιμάνι του Πειραιά. Ετσι, οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα αναφέρονται συχνά στις συζητήσεις και τα ρεπορτάζ που γίνονται για το θέμα.
Είναι ενδεικτικό ότι σε ρεπορτάζ τους οι «Financial Times» επισήμαναν ότι η θέση της Ε.Ε. για τις διεκδικήσεις της Κίνας στη θάλασσα της Νότιας Κίνας αποδυναμώθηκαν πολύ ύστερα από τις αντιρρήσεις που προέβαλαν η Ουγγαρία και η Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι από το 2012, όταν ξεκίνησε η συνεργασία των «16+1», έχουν γίνει επενδύσεις περίπου 15 δισ. ευρώ, ενώ για τα επόμενα χρόνια είναι ήδη στα σκαριά και άλλες, ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ: υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αυτοκινητόδρομοι, κανάλια και πολλά άλλα.
Οι κινεζικές επενδύσεις έρχονται ως μάννα εξ ουρανού για τις χώρες που τις υποδέχονται, οι οποίες κατά κανόνα είναι φτωχότερες από εκείνες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης που φοβούνται την κινεζική εισβολή. Ο φόβος των Ευρωπαίων είναι ότι οι Κινέζοι μέσω της εμπορικής συνεργασίας επιδιώκουν την πολιτική και διπλωματική επιρροή. Δεδομένου ότι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. απαιτείται ομοφωνία, μια χώρα μπορεί να μπλοκάρει τις αποφάσεις και επομένως οι χώρες της ομάδας των «16+1» ενδεχομένως να επηρεαστούν από τα κινεζικά συμφέροντα.
Ηδη, πάντως, στις Βρυξέλλες προωθούνται σχέδια για έλεγχο των επενδύσεων από τρίτες χώρες, κυρίως δε των κινεζικών, όταν πρόκειται για στρατηγικούς τομείς, υψηλή τεχνολογία ή άλλους ευαίσθητους κλάδους.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ερντογάν: Σεβόμαστε τη Λωζάνη, απαιτούμε αλλαγές στη Θράκη
- Η Βαλένθια πλησίασε την Μπαρτσελόνα
- Το τελευταίο αντίο στον Τζόνι Χάλιντεϊ
- Ζώδια εβδομάδας: Αστρολογικές προβλέψεις από 11 έως 17 Δεκεμβρίου 2017
- Όταν εκκρεμεί δικαστική υπόθεση από τη δεκαετία του '70!
- Κουβέιτ: Σπάνια διαδήλωση κατά της απόφασης Τραμπ για την Ιερουσαλήμ
- «Παγκόσμιος ηγέτης» ο Ερντογάν μαζί με τον Μακρόν θα πείσουν τον Τράμπ για την Ιερουσαλήμ
- Γέμισε πλανόδιους η Αριστοτέλους- Άδειες 15 ημερών θα δώσει ο δήμος
- Ζώδια: Ημερήσιες προβλέψεις (Κυριακή 10 Δεκεμβρίου)
- Παναιτωλικός – Ολυμπιακός 1 – 4 και ο θρύλος ξανά στην κορυφή
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
![Βρυξέλλες,vryxelles](https://images32.inewsgr.com/2942/29428364/i-kineziki-eisvoli-tromazei-tis-vryxelles-160.jpg)
- Τελευταία Νέα New Money
- Η κινεζική εισβολή τρομάζει τις Βρυξέλλες
- Jony Ive: Η ιδιοφυΐα πίσω από εμβληματικά προϊόντα της Apple επιστρέφει
- ΠΟΞ: Στέλνει επιστολή στους Έλληνες Ευρωβουλευτές για την «καραντίνα» στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια
- Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια μούμια στο Λούξορ
- Συρία: Το Ισλαμικό Κράτος επέστρεψε στην επαρχία Ιντλίμπ
- Στ. Κοντονής: Καμία λαϊκή κατοικία δεν θα εκπλειστηριαστεί
- Επίθεση Τραμπ κατά του «κακόβουλου» CNN
- Σκηνικό έντασης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μάνδρας
- Οπτικό ντοκουμέντο: Πώς πέρασε το δικό του ο «σουλτάνος» στην Κομοτηνή
- Συγκρούσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων με 140 τραυματίες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Σκουρλέτης:Παρεμβάσεις σε περίπτωση που δεν διασφαλίζεται η α κατοικία
- Οι σεισμοπαθείς της Λέσβου καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για τα γκρεμισμένα σπίτια τους
- Η Μέρκελ απορρίπτει την πρόταση Σουλτς για «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης»
- Τι ψάχνει η ΔΕΗ στο φυσικό αέριο
- Ζώδια εβδομάδας: Αστρολογικές προβλέψεις από 11 έως 17 Δεκεμβρίου 2017
- Αντί για οριοθέτηση της ΑΟΖ, γυρίζουμε στο 2002 με υφαλοκρηπίδα
- Πολύωρες διακοπές ρεύματος σε περιοχές των δήμων Θερμαϊκού και Δέλτα
- "Όχι" του CDU για "Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης" έως το 2025
- Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας, καταιγίδες και χιόνια
- Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη