Η κρυφή πλευρά της αγοράς έργων τέχνης

Η εταιρεία Invaluable αλλάζει άρδην το σκηνικό στην αγορά έργων τέχνης

Εάν είστε μεταξύ αυτών που παρακολουθούν τις δημοπρασίες έργων τέχνης, έχετε κατανοήσει ότι οι προοπτικές δεν είναι και τόσο θετικές: η αξία έχει υποχωρήσει, το ίδιο και ο όγκος αλλά και το ενδιαφέρον των συλλεκτών, ενώ αρκετοί οργανισμοί υπογραμμίζουν ότι θα υπάρξει περαιτέρω υποχώρηση των τιμών.

Όλα, όμως, τα παραπάνω αφορούν ένα μικρό τμήμα της αγοράς έργων τέχνης. Για παράδειγμα εμείς στο Bloomberg

παρακολουθούμε απλά τις δημοπρασίες των μεγάλων οίκων, Christie's, Sotheby's και Phillips. Αυτό, όμως, αποκλείει δεκάδες χιλιάδες μικρούς οίκους αξιολόγησης ανά την υφήλιο και φυσικά τις ιδιωτικές αγοραπωλησίες.

Άλλωστε μερικές χιλιάδες άνθρωποι είναι αυτοί που μπορούν να δαπανήσουν ένα εκατ. δολάρια για να αγοράσουν έναν πίνακα, αλλά την ίδια στιγμή αρκετά εκατ. άνθρωποι έχουν πίνακες ζωγραφικής στο σπίτι τους.

Επίσης, ακόμη και οι εκατομμυριούχοι, αγοράζουν έργα τέχνης από γκαλερί ή και μέσω ιδιωτικών αγορών. Κανείς, δηλαδή, δεν γνωρίζει το ακριβές μέγεθος της αγοράς έργων τέχνης.

Αυτό, όμως, αρχίζει να αλλάξει μέσω μίας νέας online υπηρεσίας, για την οποία οι περισσότεροι – ακόμη και οι insiders της αγοράς έργων τέχνης- δεν έχουν καν ακούσει.

Πρόκειται για την εταιρεία Invaluable, η οποία ιδρύθηκε το 1989 ως Artifact και μετατράπηκε στη σημερινή της μορφή το 2009.

Πρόκειται για ένα portal το οποίο παρέχει την ακόλουθη υπηρεσία: ένας συλλέκτης θέλει για παράδειγμα να αγοράσει ένα έργο του Andy Warhol. Το site παρουσιάζει όλες τις δημοπρασίες έργων τέχνης του διάσημου Αμερικανού καλλιτέχνη, καθώς παρακολουθεί περισσότερους από 4.000 οίκους δημοπρασιών (ακόμη και τους «μικρούς» με ανώτερη τιμή πώλησης ενός έργου τα 100.000 δολάρια).

Ο χρήσης μπορεί να συμμετάσχει σε μία δημοπρασία πληρώνοντας απλά μία προμήθεια στην ιστοσελίδα (συνήθως κοντά στο 5% της αξίας του έργου που θα αγοράσει).

Η εταιρεία διαθέτει μία τεράστια βάση δεδομένων, στην οποία καταγράφονται και όλες οι αγοραπωλησίες έργων τέχνης που έχουν γίνει στο παρελθόν.

Ιδιώτες συλλέκτες, εταιρείες αλλά και οργανισμοί πληρώνοντας μία προμήθεια μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν τη βάση δεδομένων, με την εταιρεία να υποστηρίζει ότι έχει πελάτες όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Ν. Υόρκης, το Λούβρο αλλά και τη φορολογική υπηρεσία των ΗΠΑ, IRS.

«Μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή τη βάση δεδομένων και οι οίκοι δημοπρασιών», διευκρινίζει ο Rob Weisberg, διευθύνων σύμβουλος της Invaluabe.

Σύμφωνα με την εταιρεία το 2014, οι 1.400 οίκοι δημοπρασιών που αντιπροσωπεύει πώλησαν έργα τέχνης συνολικής αξίας 6007,9 εκατ. δολαρίων. Το 2015 το ποσό αυτό αυξήθηκε κατά 12% στα 681,8 εκατ. δολάρια.

Ορισμένες κατηγορίες είχαν καλύτερη πορεία. Για παράδειγμα οι πωλήσεις ασιατικής τέχνης αλλά και αντικών έφθασαν το 2014 στα 237,3 εκατ. δολάρια και πέρυσι ενισχύθηκαν κατά 17% στα 276,6 εκατ. δολάρια.

Βέβαια επειδή η εταιρεία δεν δημοσιοποιεί το ακριβές ύψος των έργων που διαθέτει, τα παραπάνω έσοδα ή η αύξηση του 12% μπορεί να οφείλεται σε μία μόνο πώληση, η οποία απλά ήταν αξίας αρκετών εκατ. δολαρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα