Πώς η Νορβηγία προσπαθεί να κερδίσει από ένα πιθανό Βrexit

Mε τη Βρετανία να αγωνιά για το πιθανό Brexit, η Νορβηγία μελετά τους δικούς τους τρόπους για αποστασιοποίηση από την ΕΕ. Το θέμα είναι πως η χώρα της Σκανδιναβίας δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς που το συζητούσαν.

Το όλα θέμα δείχνει πόσο δύσκολο θα είναι για τη Βρετανία να ξεφύγει από την επιρροή του μπλοκ ακόμη κι αν αποφασίσει για ένα Brexit. Αν και οι ψηφοφόροι δεν έχουν δεχτεί να γίνουν μέρος της ΕΕ

δύο φορές, η Νορβηγία έχει ακολουθήσει το 75% των νόμων της έτσι ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Πολλοί νομοθέτες στη Νορβηγία θέλουν μία παρόμοια συμφωνία με αυτή του Cameron.

Η οικονομία της χώρας έχει πολλά να προσφέρει στους αλλοδαπούς εργαζομένους,λόγω της υποστήριηξης του δημόσιο ταμείου πλούτου των 810 δισ. δολαρίων. Η χώρα παρέχει δημόσια υγεία στους 5,2 εκατ. κατοίκους της, γονεϊκά επιδόματα και δωρεάν εκπαίδευση.

Ως αποτέλεσμα, τώρα πια ξοδεύει περίπου 223 εκατ. κορώνες το χρόνο σε οικογενειακά και εργατικά επιδόματα προς μετανάστες.Το πρόβλημα έγκειται στο ότι πολλά από αυτά τα χρήματα αποστέλονται στην Πολωνία, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες με χαμηλό κόστος ζωής.

Η Νορβηγία έχει επίσης μεγαλύτερα κόστη όσον αφορά την πρόσβαση στην εσωτερική οικονομία της Ευρώπης ως μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Περιοχής. Το 60% του ξένου εμπορίου της χώρας γίνεται, πια, με την ΕΕ.

Οι πολίτες της Νορβηγίας καταψήφισαν την πιθανότητα ένταξής τους στην ΕΕ το 1972 και το 1994, και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, αφού σύμφωνα με πρόσφατο γκάλοπ, το 72% των Νορβηγών θέλουν να παραμείνουν εκτός.

Keywords
Τυχαία Θέματα