Η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μέσα από τέσσερα γραφήματα

H προσφυγική κρίση, ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέματα που αναζητούν λύση αυτή την στιγμή στην Ευρωπη αναλύονται μέσα από τα τέσσερα γραφήματα του Bloomberg.

Το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που δημιουργεί όλο και περισσότερες εντάσεις και διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης την ώρα που περίπου 110.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις χώρες τους στην Μέση Ανατολή, την Αφρική

και την Ασία και αναζητούν νέα πατρίδα στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία.

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο κορυφώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν περίπου 220.000 άνθρωποι ταξίδεψαν για άλλες χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία. Αν και οι ροές περιορίστηκαν στη συνέχεια λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, τα νούμερα είναι αρκετά υψηλά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Η ΕΕ συμφώνησε να παρέχει σημαντική βοήθεια στις πληγείσες χώρες και να παρέχει αλληλεγγύη στα κράτη – μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στις προσφυγικές αφίξεις, συμφωνώντας να μοιραστούν το βάρος του προβλήματος. Πέντε μήνες αργότερα, με τις κυβερνήσεις να κατηγορούν η μία την άλλη για την κατάσταση που επικρατεί, το σχέδιο αυτό και ο στόχος της μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων παραμένει ανεκπλήρωτος.

Οι αρχές στην Ουγγαρία λένε ότι η διέλευση προσφύγων κορυφώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο αφού πέρασαν 10.000 μετανάστες στη χώρα. Αυτό σταμάτησε όταν η κυβέρνηση του Viktor Orban αποφάσισε να υψώσει ένα φράγμα για πρώτη φορά στα σύνορα με τη Σερβία και στη συνέχεια με την Κροατία. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Ενώ οι γύρω χώρες συνεχίζουν να δέχονται εκατοντάδες πρόσφυγες κάθε μέρα - ακόμη και όταν οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες, η Ουγγαρία αρνείται να ανοίξει τα σύνορά της έστω και για λίγο.

Μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Αμερικανός υφυπουργός Τζον Κέρι τόνισε ότι η προσφυγική κρίση της Ευρώπης δεν έχει μόνο τις ρίζες της στη Συρία. «Η πλημμύρα των απελπισμένων μεταναστών έχει πλέον εξαπλωθεί πολύ πιο πέρα από τη Μέση Ανατολή», είπε. «Οι μισοί από αυτούς προέρχονται εκτός Συρίας. Είναι από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν. Έτσι, το βάρος για την Ευρώπη, η οποία ήδη αντιμετωπίζει μια πολύπλοκη οικονομική, πολιτική και κοινωνική πίεση, είναι τώρα ακόμα μεγαλύτερο».

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στις 7 Μαρτίου ώστε για ακόμα μία φορά να αναζητήσουν λύσεις για το προσφυγικό. Εκεί θα μπορούσαν να ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις προς την Τουρκία, ώστε να κάνει περισσότερα για να σταματήσει την μεγάλη ροή προσφύγων βοηθώντας παράλληλα την Ελλάδα να ελέγξει τις αφίξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα