Η Ρώμη απαντά στον Κουρτς για τη σύγκριση Ιταλίας-Ελλάδας

Κόμματα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στην Ιταλία αντιδρούν και απαντούν στις προειδοποιήσεις να μην γίνει η Ιταλία μία δεύτερη Ελλάδα με μία "ανεύθυνη πολιτική χρέους", που είχε απευθύνει χθες, μέσα από συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Κορύφωση των αντιδράσεων αποτελεί η σημερινή δήλωση στην ίδια εφημερίδα, του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης, υπουργού Εσωτερικών και

αρχηγού της ακροδεξιάς "Λέγκας" Ματέο Σαλβίνι, ότι "κανείς δεν επιτρέπεται να δίνει μαθήματα στην Ιταλία, καθώς οι χώρες πρέπει να έχουν την ελευθερία να ασκούν αυτόνομα την δημοσιονομική τους πολιτική".

Αντικρούοντας τις προειδοποιήσεις του κ. Κουρτς για δημιουργία χρέους, ο Σαλβίνι τονίζει στη δήλωσή του πως μέσα στα προηγούμενα δέκα χρόνια, η Ιταλία κατέβαλε στις Βρυξέλλες, 50 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από το ποσό που εισέρρευσε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ιταλία, και εκτός αυτού η χώρα του συνέβαλε στη διάσωση γαλλικών και γερμανικών τραπεζών.

Ο Ιταλός πολιτικός, προεξοφλώντας πως μετά από τις επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο τέλος του Μαΐου, θα υπάρξει μία βαθιά αλλαγή την πολιτική της ΕΕ, διαβεβαιώνει χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του στην La Stampa ότι "η μουσική θα αλλάξει".

Η "Λέγκα" του Ματέο Σαλβίνι συνεργάζεται σε επίπεδο ΕΕ με το συγκυβερνών στην Αυστρία - με το Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς - ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, του οποίου ο επικεφαλής υποψήφιος στις Ευρωεκλογές Χάραλντ Βιλίμσκι, θα το εκπροσωπήσει στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση της Λέγκα στις 18 Μαΐου στο Μιλάνο.

Στη χθεσινή συνέντευξή του στην La Stampa, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε προειδοποιήσει να μην γίνει η Ιταλία μία δεύτερη Ελλάδα με μία "ανεύθυνη πολιτική χρέους", προσθέτοντας πως "αυτή η άποψη πρέπει να ρυθμίζεται σε μία νέα Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Σύμφωνα με τον ίδιο, "μόνον τότε θα απαλλαγούμε από την κρίση, όταν υπάρξουν σαφείς κυρώσεις κατά χωρών-μελών της ΕΕ οι οποίες προξενούν χρέος, και όλοι πρέπει να εργαστούμε για τη μείωση του ελλείμματος και για την τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ".

Κατά την άποψη του Αυστριακού καγκελάριου – ο οποίος και στο παρελθόν, ως τότε Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, είχε ασκήσει επανειλημμένα κριτική απέναντι στην Ελλάδα, τόσο σε σχέση με την οικονομική κατάσταση όσο και για το προσφυγικό – "μόνον με αυτόν τον τρόπο μπορεί να υπάρξει εγγύηση πως η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα επιτυχημένη και σταθερή, όπως επίσης, μόνον έτσι μπορεί να αποφευχθεί να θέσει η Ιταλία σε κίνδυνο ολόκληρο τον χώρο του ευρώ".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα