Η τεχνολογία οδηγεί την Ευρώπη στη rEUnaissance
Ο συνδυασμός του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της τεχνολογικής επανάστασης θα οδηγήσει την ΕΕ σε μια νέα Αναγέννηση, τη «rEUnnaissance», με πρωτοπόρα τη «ζωντανή κοινωνία των πολιτών» η οποία βρίσκει καθημερινά λύσεις για το μέλλον. Αυτή είναι η κεντρική θέση του Λούκα Ζαγιέ Προέδρου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), όπως τη μεταφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Λούκα Ζαγιέ, ο οποίος ως πρόεδρος της ΕΟΚΕ ηγείται της οργανωμένης
Για την εκδοχή ενός no-deal Brexit προειδοποιεί ότι θα είναι καταστροφή, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας και ότι πλήρωσε πολύ υψηλό τίμημα για την απελευθέρωση της Ευρώπης από τον ναζισμό».
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ελλάδα, λέει ότι «τώρα είναι πολύ πιο ισχυρή με θετική προοπτική, υπό τον όρο ότι θα συνεχίσει να κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις προς τον εκσυγχρονισμό», εξέλιξη, που όπως επισημαίνει, «άρχισε αυτή τη χρονιά χάρη στην κυβέρνηση και την ισχυρή δέσμευση των κοινωνικών εταίρων».
Ιταλός ο ίδιος, εκφράζει την προσδοκία, με αφορμή την κρίση που προέκυψε μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών, ότι θα βρεθεί λύση μέσω του διαλόγου, γιατί αλλιώς η κρίση χρέους λόγω του μεγέθους της χώρας δεν θα είναι διαχειρίσιμη, ούτε για την ίδια ούτε για το σύνολο της Ευρώπης.
Η ΕΟΚΕ επέλεξε την Αθήνα για τη διεξαγωγή διήμερου σεμιναρίου για την ενημέρωση των φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, σε μία προσπάθεια να αναχαίτισης των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων.
Ακολουθεί η συνέντευξη του Λούκα Ζαγιέ στη Νίνα Μελισόβα για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
ΕΡ: Η προεδρία σας εστιάζει ιδιαίτερα στις πολιτιστικές αξίες. Πιστεύετε ότι τέτοιου είδους δράσεις θα παίξουν θετικό ρόλο σε μια χρονική στιγμή που αυξάνονται οι αντιευρωπαϊκές τάσεις;
-Ευρώπη δεν είναι μόνον η αγορά, δεν είναι μόνον τα κοινά σύνορα, η κοινή πολιτική , ούτε η ικανότητα - πολλές φορές περίπλοκη - να βρούμε κοινή θέση στις εξωτερικές σχέσεις και το εμπόριο, αλλά είναι η κοινή ταυτότητα που έχουμε οικοδομήσει μέσα από τεράστιες αντιξοότητες, πολέμου, καταστροφής και γενοκτονίας, τον περασμένο αιώνα.
Ο πολιτισμός έχει επίσης τεράστια δυνατότητα να οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργήσει νέες και σταθερές θέσεις εργασίας. Κοιτάξτε την Αθήνα, την Ελλάδα, τη χώρα σας, όπως και εγώ τη δική μου και αλλού ο τουρισμός αυξάνεται παντού και αποτελεί αίτημα του τι είναι καλό, τι είναι ιστορία, μια αναζήτηση του από πού προερχόμαστε και είναι μια τεράστια ευκαιρία όχι μόνον για να κατανοήσουμε, αλλά και για να δημιουργήσουμε απασχόληση, ανάπτυξη και πλούτο. Ο πολιτισμός είναι ο τρόπος για να συμφιλιώσουμε κοινότητες όπου υπάρχει διαφορετικότητα. Ας πάρουμε το παράδειγμα της Αμβέρσας, μια πόλη της Φλάνδρας μια ήσυχη πόλη όπου ζουν περισσότερες από 145 εθνικές κοινότητες, οι οποίες χάρη στον πολιτισμό βρίσκουν τον τρόπο να ζουν μαζί και όχι να συγκρούονται και να είναι μια από τις πιο ζωντανές και τις πιο σημαντικές πόλεις του κόσμου στο εμπόριο.
ΕΡ: Χρησιμοποιείτε τη λέξη rEUnnaisance για να δώσετε έμφαση στην ανάγκη αναζωογόνησης της ΕΕ. Πώς βλέπετε το μέλλον της Ευρώπης;
-Μ αρέσει αυτή η λέξη γιατί είμαι Ιταλός και η λέξη renaissance (Αναγέννηση) είναι ένα πολιτιστικό φαινόμενο που γεννήθηκε σε περιοχή της Ιταλίας και στηρίζεται κυρίως σε δύο στοιχεία: Το ένα είναι η επανεφεύρεση της σημασίας του ανθρωπιστικού και παραδοσιακού κλασικού πολιτισμού στην πραγματική ζωή ως θεμελιώδους δυνατότητας για την κατανόηση του κόσμου και από την άλλη μια πραγματική εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της επιστήμης να αποφασίσει για το μέλλον. Το σύμβολο αυτής της σύνθεσης μεταξύ αφ' ενός του πολιτισμού και της ανθρωπιστικής παράδοσης που προέρχεται από την ιουδαϊκή, την ελληνική, τη ρωμαϊκή και τη χριστιανική κληρονομιά και αφ' ετέρου της επιστήμης - μια τεράστια σύνθεση - ήταν ο Λεονάρντο ντα Βίντσι. Αλλά αυτά θα ήταν περιορισμένα φαινόμενα στην Τοσκάνη αν δεν στηρίζονταν από δύο άλλα φαινόμενα, τον ρόλο των εμπόρων και των τραπεζιτών που έδωσαν αυτή τη ζωτικότητα που διέδωσαν την ιδέα της Αναγέννησης σε όλη την Ευρώπη, η οποία αναγεννήθηκε από αυτόν τον ενθουσιασμό, απ' αυτή τη θετική στάση.
Αυτό είναι Αναγέννηση και η Ευρώπη σήμερα χρειάζεται μια τέτοια προσέγγιση. Χρειάζεται να πάρει δύναμη από τον πολιτισμό, χρειάζεται θετική ματιά στην τεράστια τεχνολογική αλλαγή και επανάσταση που ζούμε και χρειάζεται θετική ματιά στις τεράστιες δυνατότητες τις οποίες οι αλλαγές μπορούν να δώσουν, ασφαλώς με όλη την κόπωση με την οποία αυτή η μετάβαση συνοδεύεται και με βάση μια ισχυρή Κοινωνία των Πολιτών, των οικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων. Εκείνους τους καιρούς ήταν οι έμποροι και οι τραπεζίτες, σήμερα είναι οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, οι κοινωνικές οργανώσεις, όλη αυτή η ζωντανή κοινωνία που χτίζει την Ευρώπη και το μέλλον του κόσμου καθημερινά και βέβαια και η ανανέωση των κυβερνήσεων.
Την αποκάλεσα rEUnnaisance κάνοντας μίξη μεταξύ ΕU (ΕΕ) και Rennaissance. Πιστεύω ότι μ' αυτή την οπτική υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ένα καλό μέλλον της Ευρώπης. Ασφαλώς σε κάθε στιγμή αλλαγής και μετάβασης όπως έγινε στο τέλος του Μεσαίωνα μπορεί να έχουμε συγκρούσεις και διασπάσεις, μια αντιπαράθεση για την επιστροφή των συνόρων μεταξύ των κρατών-εθνών, ή μπορεί να έχουμε νέο κίνημα προς μια νέα εποχή.
Είμαι με την πλευρά αυτής της νέας εποχής και δουλεύω για ένα μέλλον που στηρίζεται στις μεγάλες κατακτήσεις που καταφέραμε τα τελευταία 70 χρόνια μετά τον Β΄ παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ασφαλώς χρειαζόμαστε μια ενέργεια και εμπιστοσύνη και δέσμευση προς αυτό το μέλλον με το πνεύμα της Αναγέννησης
ΕΡ: Τον Μάιο του 2019 έχουμε ευρωπαϊκές εκλογές. Μπορεί η ΚτΠ να βοηθήσει ώστε να εκτιμήσουν οι πολίτες τις ευρωπαϊκές αξίες και να παίξει θετικό ρόλο για την ενίσχυση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων;
-Χρειαζόμαστε αυτές τις διαφορετικές δυνάμεις της Κοινωνίας των Πολιτών και χρειαζόμαστε να αντιληφθούμε τι έχει κάνει η Ευρώπη για τη ζωή του καθενός. Πρέπει επίσης να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την ανάπτυξή μας, την ειρήνη, τις συνθήκες του σήμερα και να αναγνωρίσουμε ότι αν και υπάρχουν προβλήματα και χρειάζονται βελτιώσεις η Ευρώπη παραμένει το καλύτερο μέρος του κόσμου να ζήσεις, να κάνεις παιδιά, να κάνεις οικογένεια, να δημιουργήσεις επιχείρηση, να έχεις προστασία ως εργαζόμενος, να έχεις πρόσβαση στην υγεία, στην ασφάλιση και στην κοινωνική πρόνοια. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό δεν θα ήταν δυνατόν με τις συνθήκες του κράτους- έθνους χωρίς την κατασκευή αυτού του απίστευτου οικοδομήματος της ΕΕ με τόσο κόπο, με τόσο μικρές επενδύσεις - προϋπολογισμό μόνον στο 1% του Ευρωπαϊκού Ακαθάριστου Προϊόντος - και τόσο λίγους να δουλεύουν γι αυτήν, γιατί αυτοί που δουλεύουν για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι λιγότεροι από αυτούς που δουλεύουν για μια μεγάλη πόλη, όπως η Ρώμη ή το Παρίσι. Φανταστείτε περί τίνος μιλάμε...
ΕΡ: Θεωρείτε πιθανό ένα no-deal Brexit και με ποιες συνέπειες;
-Το μείζον θέμα βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και μια σύγκρουση μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.
Ελπίζω ακόμη ότι από τώρα ως το τέλος του χρόνου μπορεί να βρεθεί ένας τελικός συμβιβασμός και να συσταθεί ένας καθαρός οδικός χάρτης ο οποίος θα εγκριθεί ως τις 29 Μαρτίου για μια εποικοδομητική σχέση συνεργασίας μεταξύ ΗΒ και ΕΕ. Επειδή το ΗΒ είναι μέρος της ιστορίας της Ευρώπης. Αυτό δεν μπορούμε να το ξεχάσουμε, όπως και το τεράστιο χρέος που έχουμε στο ΗΒ και τον λαό του , ο οποίος πλήρωσε τόσο ακριβά με άνδρες που πέθαναν στον αγώνα κατά του ναζισμού για να απελευθερώσουν την Ευρώπη από τη δικτατορία. Είναι επίσης τμήμα πολλών και σημαντικών πολιτικών μας, στον τομέα της ασφάλειας, του παγκόσμιου εμπορίου και της εσωτερικής αγοράς.
-ΕΡ: Μπορούμε να συνδυάσουμε τον νέο σφιχτό πολυετή προϋπολογισμό 2021-2027 με την κοινωνική συνοχή;
- Πρέπει να το πετύχουμε. Η πρώτη πρόταση της Επιτροπής είναι καλή γιατί θεωρεί ότι πρέπει να αναθεωρηθούν ορισμένοι τομείς των διαρθρωτικών και των κοινωνικών ταμείων υπέρ νέων προτεραιοτήτων που ζητούν τα κράτη-μέλη ως προς την φύλαξη των συνόρων, τις επενδύσεις και την έρευνα, τον πολιτισμό και την καινοτομία καθώς και επενδύσεις στην άμυνα και την ασφάλεια.
Είμαστε επίσης πολύ επικριτικοί στο ενδεχόμενο οι νέες προτεραιότητες να εφαρμοστούν με περικοπές των παλιών. Διότι οι παλιότερες και κυρίως η Πολιτική Συνοχής, η Κοινωνική Πολιτική και η Κοινή Αγροτική Πολιτική δούλεψαν πολύ καλά ακόμη και στην περίοδο της βαθιάς κρίσης και χωρίς τις τρεις αυτές πολιτικές δεν θα μπορούσαμε να έχουμε μικρότερες συνέπειες για μεγάλο αριθμό του πληθυσμού.
Αυτό συνεπάγεται δύο πράγματα. Πρώτον ότι πρέπει να αυξήσουμε το επίπεδο του προϋπολογισμού. Δεν μπορούμε να δεχθούμε το 1,14% του ΑΕΠ, πρέπει να πάμε στο 1,3% το ζητάμε αυτό όπως και το ΕΚ είναι σ' αυτή την κατεύθυνση. Δεύτερο, χρειαζόμαστε μια συμφωνία, μια έγκριση για τα μεγάλα θέματα του προϋπολογισμού πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, γιατί αυτό θα έδινε σήμα για το ευρώ ότι είμαστε συμπαγείς, δεν είμαστε μόνον για κουβέντα, αλλά και για δουλειά. Ότι δεσμευόμαστε όλοι μαζί. Και μετά το Brexit θα είναι πιο σημαντικό να έχουμε μια κοινή σύγκλιση ως προς το πόσα χρήματα θα διαθέσουμε και για τι προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που διακηρύττουμε. Και το τρίτο είναι ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε έναν καθαρό μηχανισμό για τους ίδιους πόρους.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Έφυγε από τη ζωή ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος
- Πίσω ολοταχώς από τον Π. Πολάκη για την ειδική αγωγή
- Αφού και αυξήσεις να παίρνατε θα τις σπαταλάγατε. Τι φωνάζετε;
- Folli Follie: Συμφωνία με την PwC για τον ισολογισμό του 2017
- Μεγάλες ζημιές στα κανάλια πλην ΣΚΑΙ το 2017 – Ο πακτωλός διαφημίσεων δεν πιάνει τόπο…
- Netflix: Σειρές κινουμένων σχεδίων βασισμένες σε αριστουργήματα του Ρόαλντ Νταλ
- «Ακατέργαστα τοπία του μυαλού»
- Folli Follie: Προχωρά ο πλειστηριασμός του 35,7% της Αττικά Πολυκαταστήματα – Στα 43 εκατ. ευρώ η τιμή εκκίνησης
- Ζημιές υπέστη ο ναός της Μεταμορφώσεως στο Άνκορατζ της Αλάσκας, από το μεγάλο σεισμό
- Financial Times: Τι αναφέρουν για το διορισμό του νέου CEO της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Ζημιές υπέστη ο ναός της Μεταμορφώσεως στο Άνκορατζ της Αλάσκας, από το μεγάλο σεισμό
- Η αγορά του αιώνα: Η Boeing ολοκλήρωσε την παράδοση 2.000 αεροσκαφών στην Κίνα
- Πως κατέρρευσαν οι δημόσιες επενδύσεις στα χρόνια της κρίσης
- Δώδεκα χρόνια μετά το μεγάλο σεισμό, «ξαναστήνονται» τα Ενετικά Νεώρια στα Χανιά
- Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, η 1η Δεκεμβρίου
- Μείωση φόρου… κατά 2 μονάδες επάνω!
- Η τεχνολογία οδηγεί την Ευρώπη στη rEUnaissance
- Την Πέμπτη συζητείται στον ΟΗΕ ψήφισμα εναντίον της Χαμάς
- Στις 7 Δεκεμβρίου πηγαίνει στη Μόσχα ο Τσίπρας
- Πέθανε ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, σε ηλικία 94 ετών

- Τελευταία Νέα New Money
- Η τεχνολογία οδηγεί την Ευρώπη στη rEUnaissance
- Νέα μείωση στις τιμές πετρελαίου και βενζίνης από σήμερα στην Κίνα
- Δώδεκα χρόνια μετά το μεγάλο σεισμό, «ξαναστήνονται» τα Ενετικά Νεώρια στα Χανιά
- Συνέντευξη Μητσοτάκη στη δημόσια τηλεόραση της Ιταλίας
- Ο Πούτιν σκίτσαρε χάρτες, για να εξηγήσει στον Μακρόν την ένταση με την Ουκρανία
- Η αγορά του αιώνα: Η Boeing ολοκλήρωσε την παράδοση 2.000 αεροσκαφών στην Κίνα
- Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, η 1η Δεκεμβρίου
- Ζημιές υπέστη ο ναός της Μεταμορφώσεως στο Άνκορατζ της Αλάσκας, από το μεγάλο σεισμό
- Την Πέμπτη συζητείται στον ΟΗΕ ψήφισμα εναντίον της Χαμάς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Folli Follie: Συμφωνία με την PwC για τον ισολογισμό του 2017
- Μπραντ Πιτ-Αντζελίνα Τζολί: Τέλος στη διαμάχη για τα παιδιά, κατέληξαν σε συμφωνία για την επιμέλεια
- Ποιο είναι το πλάνο της Τράπεζας Πειραιώς για τη μείωση των NPEs
- Πώς θα διώξεις την κατάθλιψη του χειμώνα
- Πέθανε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος
- Τι θα συζητήσουν Τσίπρας-Πούτιν στη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου
- Μεγάλες ζημιές στα κανάλια πλην ΣΚΑΙ το 2017 – Ο πακτωλός διαφημίσεων δεν πιάνει τόπο…
- Τσακαλώτος: Ο Μητσοτάκης κάνει παροχολογία, εμείς έχουμε δημοσιονομικό χώρο
- Νέα απώλεια για την κυβέρνηση Μέι – Παραιτήθηκε υφυπουργός
- Βρετανία: Το Brexit έφερε νέα παραίτηση