Ιατρικά απόβλητα: Η άγνωστη κρίση που προκαλεί η πανδημία

Η υγειονομική καταπολέμηση της πανδημίας έχει παράγει δεκάδες χιλιάδες επιπλέον τόνους ιατρικών αποβλήτων, απειλώντας τόσο την υγεία των πολιτών όσο και το περιβάλλον, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

Ο ΠΟΥ διερεύνησε τη «μοίρα» 87.000 τόνων μέσων ατομικής προστασίας (PPE) όπως γάντια και μάσκες που κυκλοφόρησαν ανά τον πλανήτη μεταξύ του Μαρτίου 2020 και του Νοεμβρίου του 2021. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, το μεγαλύτερο μέρος αυτών κατέληξε ως απόβλητα.

Παράλληλα, 140 εκατομμύρια τεστ κορωνοϊού

παρήγαγαν 2.600 τόνους μη μολυσματικών αποβλήτων ως επί το πλείστον πλαστικών και 731.000 λίτρα χημικών αποβλήτων. Τα δισεκατομμύρια των δόσεων των εμβολίων έχουν επίσης παράγει 144.000 τόνους επιπλέον αποβλήτων συριγγών και βελόνων.

Το όλο πρόβλημα αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού ο ΠΟΥ δεν υπολογίζει τα απόβλητα των μέσων ατομικής προστασίας εκτός της συγκεκριμένης προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών, όπως τις χρησιμοποιημένες μάσκες που πετά ο κάθε πολίτης στα σκουπίδια.

Περίπου το 1/3 των υγειονομικών εγκαταστάσεων δεν έχουν την ικανότητα διαχείρισης των αποβλήτων αυτών, σύμφωνα με τον Οργανισμό. Ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες αγορές, οι υγειονομικοί υπάλληλοι κινδυνεύουν από τραυματισμούς με βελόνες και εγκαύματα όπως και από έκθεση σε μικροοργανισμούς. Άτομα που μένουν κοντά σε ΧΥΤΑ επίσης κινδυνεύουν λόγω της μόλυνσης του αέρα και των υπογείων υδάτων.

Διαβάστε ακόμα:

«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Πότε ξεκινά το πρόγραμμα – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Η Viva Wallet ετοιμάζει «τράπεζα μικρομεσαίων»

Eurobank: Νέo πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου – «Πλαφόν» οι 140.000 ευρώ (upd)

Keywords
Τυχαία Θέματα