Ισπανικό ΥΠΟΙΚ: Το έλλειμμα θα πέσει παρά την αύξηση - έκπληξη του κατώτατου μισθού

Η Μαδρίτη θα μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα το 2019, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας θα εφαρμόζει μερικά λαϊκίστικα μέτρα, ανέφερε η υπουργός Οικονομικών στο CNBC.

H Κομισιόν απέστειλε επιστολή στην Ισπανία, προειδοποιώντας την ότι η μείωση του ελλείμματος που σχεδιάζεται για το 2019 υπολείπεται κατά 0,25% από το ποσοστό που είχε συμφωνήσει προηγουμένως η χώρα.

Πάντως, η Ισπανίδα ΥΠΟΙΚ, Νάντια Καλβίνιο, ανέφερε ότι η χώρα παραμένει πιστή στη δέσμευσή της να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

«Φέτος,

αναμενόταν να έχουμε έλλειμμα 2,2% ωστόσο όταν ανέλαβα τον Ιούνιο, κάναμε μια εσωτερική μελέτη, και διαπιστώσαμε ότι θα είναι κοντά στο 2,7%. Η φιλοδοξία μας λοιπόν είναι να μειώσουμε το έλλειμμα μεταξύ του 2018 και του 2019 κατά 0,9%», ανέφερε ο Καλβίνιο.

Σε κάθε περίπτωση, ένα από τα πιο απρόσμενα μέτρα του προϋπολογισμού του 2019 ήταν μια αύξηση κατά 22% στον κατώτατο μισθό στα 900 ευρώ τον μήνα.

Η Καλβίνιο εξήγησε ότι υπήρξε μείωση στους πραγματικούς μισθούς που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Την ίδια ώρα, η υπουργός ανέφερε ότι δεν πρέπει να εξετάζουμε αυτό το μέτρο μεμονωμένα, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός συμπεριλαμβάνει και βήματα για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.


Spain is forecasting a Gross Domestic Product (GDP) growth of 2.6 percent this year and 2.3 percent in 2019 – above the EU's average.
Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2019 είναι ένα μείζον θέμα, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χρειάζεται περισσότερα από την υποστήριξη του κόμματός του για να πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της χώρας.
Σύμφωνα με την Καλβίνιο δεν αποκλείεται να υπάρξουν σημεία σύγκλισης με τους αριστερούς Podemos και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις. Όπως ανέφερε , στους 5 μήνες διακυβέρνησης, η κυβέρνηση Σάντσεθ κατάφερε να περάσει σημαντικό αριθμό νομοσχεδίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα