Κ. Μητσοτάκης: Να γίνει εξεταστική για τον αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών

Του Γρηγόρη Τζιοβάρα

Τη δέσμευση του για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής η οποία θα διερευνήσει το ζήτημα του αφελληνισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στο οποίο μαζί με το τρίτο Μνημόνιο οδήγησαν πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης για τον αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών

είναι τεράστιες», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας σε ερώτηση που υπέβαλε το «Πρώτο Θέμα» κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Δειθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Και είναι ευθύνες που -το επαναλαμβάνω- θα ελεγχθούν από Εξεταστική Επιτροπή, ειδικά ως προς τις παρεμβάσεις και τις συνέπειες της πολιτικής του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη στο τραπεζικό σύστημα», εξήγησε ο κ. Μητοστάκης.

«Τι έγινε ακριβώς και από εκεί που το ελληνικό Δημόσιο κατείχε το 62% των συστημικών τραπεζών, πέσαμε στο 25%; Πώς η περιουσία του Έλληνα φορολογούμενου καταστράφηκε τελικά από τους χειρισμούς του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ δίνοντας το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η Εξεταστική Επιτροπή που προτίθεται να ζητήσει να συσταθεί από την επόμενη Βουλή στην οποία το κόμμα του θα έχει πλειοψηφία.

Ταυτοχρόνως, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε αποφασισμένος να στρέψει το ενδιαφέρον του προς την προσέλκυση κεφαλαίων από τις τράπεζες έτσι ώστε να χρηματοδοτήσουν επενδυτικές πρωτοβουλίες. «Υπάρχει τεράστιο χρηματοδοτικό κενό σήμερα στην ελληνική οικονομία», παρατήρησε ο πρόεδρος της ΝΔ.» Χρειάζονται κεφάλαια. Και τα κεφάλαια αυτά μπορούν να τα προσφέρουν οι τράπεζες, υπό ορισμένες προϋποθέσεις: Εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων, αλλά και επιστροφή καταθέσεων. Θυμίζω ότι υπάρχουν 47 δισεκατομμύρια ευρώ, που κυκλοφορούν σήμερα σε μετρητό στην Ελλάδα και υπάρχουν και 12 δισεκατομμύρια ευρώ σε εταιρικές καταθέσεις στο εξωτερικό. Ένα μέρος των χρημάτων αυτών πρέπει να γυρίσει σε ελληνικές τράπεζες», είπε και πρόσθεσε:. «Θα γυρίσει, όμως, μόνο σε συνθήκες εμπιστοσύνης».

Να εκκαθαριστεί το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων

«Το ρολόι του χρόνου δεν μπορεί να γυρίσει πίσω», συμπλήρωσε αναφερόμενος σε όσα προηγήθηκαν της υπογραφής του τρίτου Μνημονίου. «Αυτό το οποίο με ενδιαφέρει είναι να υπάρχουν τράπεζες, οι οποίες να μπορούν να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία, με διοικήσεις τεχνοκρατικές, μακριά από πολιτικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα έχουν το θάρρος να εκκαθαρίσουν το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων», συμπλήρωσε.

Έκανε λόγο για «δύσκολη διαδικασία, η οποία πρέπει όμως να προχωρήσει», καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορεί να απελευθερωθεί ρευστότητα που θα βοηθήσει τις βιώσιμες επιχειρήσεις. «Να προχωρήσουμε σε αναδιαρθρώσεις, να έρθουν ξένα κεφάλαια από το εξωτερικό και, με αυτόν τον τρόπο, να υπάρξει και μια αναδιάταξη του επιχειρηματικού τοπίου, που είναι απαραίτητη σήμερα για την Ελλάδα», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία και από το εξωτερικό, όπως το «πακέτο Γιούνκερ» και το ΕΣΠΑ, αλλά και άλλα που η σημερινή κυβέρνηση δεν τα αξιοποιεί, λόγω της ιδεοληψίας της. Αναφέρθηκε στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα που μπορεί να δημιουργήσουν καινούργιες επενδυτικές ευκαιρίες. «Εμείς όλα αυτά έχουμε τη δυνατότητα, τη βούληση και τη διάθεση να τα προωθήσουμε», είπε επιμένοντας ότι «υπάρχουν πολλά κεφάλαια, τα οποία θα ήταν έτοιμα να επενδύσουν και να στοιχηματίσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», είπε.

Τόνισε, ωστόσο, ότι «τα κεφάλαια αυτά πολύ δύσκολα θα έρθουν στην Ελλάδα ή θα έρθουν, εν πάση περιπτώσει, σε πολύ περιορισμένη έκταση, όταν ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις επενδύσεις στην επιχειρηματικότητα, στην καλύτερη περίπτωση, με καχυποψία, στην χειρότερη με εχθρότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα