«Σφυροκόπημα» στις αγορές - Βούτηξε 2,20% ο DAX
Του Γιάννη Τσιρογιάννη
Ισχυρό sell-off καταγράφεται αυτή τη στιγμή σε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν μαζικά μετοχές και να σπεύδουν σε ασφαλή καταφύγια όπως ομόλογα, χρυσός αλλά και δολάριο.
Το «σινιάλο» δόθηκε ήδη από χθες το βράδυ, όταν ο S&P 500 υποχώρησε για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, με τα ασιατικά χρηματιστήρια να παίρνουν το πρωί τη σκυτάλη καταγράφοντας βουτιά άνω του 3%.
Η Ευρώπη σημείωσε τις βαρύτερες απώλειες με αρνητικό πρωταγωνιστή τον DAX (λόγω βιομηχανιών) ο οποίος έφτασε να υποχωρεί
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης κατρακύλησε σε χαμηλά 22μηνών, ενώ βουτιά που έφτασε το 4% κατέγραψαν οι τεχνολογίες. Άνω του 1% ήταν η πτώση στο ελληνικό Χρηματιστήριο που έχασε τις 620 μονάδες, εν μέσω χαμηλού τζίρου.
Στη Wall Street, το μεγαλύτερο «βαρίδι» αποτελούν οι βιομηχανίες Caterpillar με -8% και 3M, ενώ ο τεχνολογικός κλάδος με αρνητικούς πρωταγωνιστές τις μετοχές FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο δεικτών, με τον Nasdaq να βουτάει έως και 2,50%, προτού μετριάσει τις απώλειες. Οι αμερικανικοί δείκτες περιορίζουν την πτώση αυτή τη στιγμή κάτω από το 0,70%, ωστόσο νωρίτερα ο S&P 500 βρέθηκε σε χαμηλό 6μήνου.
Την ίδια ώρα, σε χαμηλό τριών μηνών βούτηξε το πετρέλαιο κατά 5,2%, στα 66,50 δολάρια/βαρέλι, επιβαρύνοντας το αρνητικό κλίμα, καθώς η Σ.Αραβία διαμήνυσε πως ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα «παραγάγουν όσο περισσότερο πετρέλαιο μπορούν».
Τι πυροδότησε το sell-off - Θα συνεχιστεί η διόρθωση;
Τα απογοητευτικά εταιρικά μάκρο και ειδικότερα οι δυσοίωνες προβλέψεις για τις βιομηχανίες (όπως Caterpillar και 3M), σε συνδυασμό με τους επενδυτικούς φόβους λόγω εμπορικού πολέμου, ιταλικής κρίσης αλλά και εν μέσω του διπλωματικού αποκλεισμού της Σ. Αραβίας (και όχι μόνο, καθώς οι Γερμανοί βάζουν εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων έως ότου διελευκανθεί η δολοφονία Κασόγκι), δημιούργησαν ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ που έδωσε στους επενδυτές την αφορμή που χρειάζονταν προκειμένου να προβούν σε επιθετικές ρευστοποιήσεις.
Και λέμε αφορμή, διότι όπως έχουμε αναφέρει τον τελευταίο καιρό στο newmoney.gr, η πραγματική αιτία είναι πως οι αγορές βρίσκονταν ήδη σε υπεραγορασμένα επίπεδα, με πολλές μετοχές ειδικά του «Αμερικάνου» να είναι εξαιρετικά υπερτιμημένες (κυρίως τεχνολογίες Nasdaq), ενώ το κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν και από το ετήσιο συνέδριο ΔΝΤ στο Μπαλί πριν από λίγες ημέρες οι διεθνείς οικονομικοί παράγοντες, προειδοποιώντας για την αδύναμη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη που έχει ήδη αρχίζει να εμφανίζει «ρωγμές».
Σε χαμηλό 6μήνου ο S&P 500, «έσπασε» καθοδικά τον Κινητό Μέσο 200 Ημερών
Ιδιαίτερης προσοχής χρήζει ο τραπεζικός τομέας στις ΗΠΑ, ο οποίος έχει υποχωρήσει κατά 17% από τα υψηλά του Ιανουαρίου, ξυπνώντας μνήμες της κρίσης του 2008...
Αρκετοί αναλυτές παραλληλίζουν τη συμπεριφορά αυτή με εκείνη που υπήρξε λίγο πριν το κραχ. Ο τραπεζικός κλάδος έχει κατρακυλήσει, καθώς ο φόβος για τις επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης αυξάνεται. Και όταν η ροή χρημάτων σφίγγει κατά τη διάρκεια μιας πιστωτικής κρίσης, οι συνέπειες μπορεί να είναι γρήγορες και δραματικές...
Ο δείκτης KBW Bank των ΗΠΑ, ο οποίος παρακολουθεί τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες και χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς για τον τραπεζικό τομέα, μειώθηκε κατά 2,5%.
Το sell-off του -5% πριν μερικές εβδομάδες δεν ήταν παρά ο πρώτος γύρος μιας ισχυρής και «αναγκαίας» κατά κάποιο τρόπο διόρθωσης, η οποία ωστόσο αν επιβεβαιωθεί (θυμηθείτε πως για να μπουν «επίσημα» σε bear market οι αγορές θα πρέπει να χάσουν σωρευτικά τουλάχιστον 15 με 20%) θα έρθει τη χειρότερη δυνατή στιγμή για την Ελλάδα.
Διαβάστε εδώ αναλυτικά για τις τελευταίες εξελίξεις Ρώμης-Βρυξελλών μετά και την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν
«Βρέχει» στη... φτωχογειτονιά μας
Το ελληνικό Χρηματιστήριο, όντας η πλέον ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς αναδυόμενη αγορά και ειδικά εν μέσω πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, και με ένα άνω του 62% των παιχτών της να είναι ξένοι επενδυτές, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο «καναβάτσο», ενώ η απόδοση του 10ετούς παραμένει κολλημένη πάνω από το 4,3%, σε επίπεδα απαγορευτικά φυσικά για έξοδο στις αγορές.
Την ίδια στιγμή στη γειτονική χώρα, το ιταλικό 10ετές έχει εκτοξευθεί στο 3,55% καθώς μαίνεται η κόντρα Ρώμης-Βρυξελλών μετά και την απόρριψη του υπερφιλόδοξου ιταλικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν.
Οι Ιταλοί δεν κάνουν πίσω στο θέμα του έλλείμματος, και παρά τις «διαβεβαιώσεις» του ιταλού ΥΠΟΙΚ Τζιοβάνι Τρία πως δεν θα το αφήσει να ξεπεράσει το 2,4%, οι αγορές δεν φάνηκαν φυσικά να πείθονται, με τους επενδυτές να σφυροκοπούν τα ιταλικά ομόλογα, ενώ οι πιέσεις επεκτείνονται φυσικά και στα υπόλοιπα ευρωομόλογα, οι αποδόσεις των οποίων έχουν αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες.
Το πορτογαλικό φλερτάρει συνεχώς με το 2% (βρίσκεται στο 1,994% αυτή τη στιγμή), ενώ ήπια αποκλιμάκωση καταγράφεται σήμερα στο ισπανικό 10ετές στο 1,673% (από 1,70%) καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις μετοχές.
Που πηγαίνει το χρήμα - Τι «λένε» τα ομόλογα
Φυσικά έκει που σπεύδουν μαζικά οι επενδυτές είναι το γερμανικό 10ετές του οποίου η απόδοση βούτηξε εώς και 10% στο 0,41%, ανεβάζοντας τα spreads μεταξύ των ευρωομολόγων.
Να σημειωθεί ότι «ανακούφιση» της τάξεως του 2,30% καταγράφεται και στα αμερικανικά ομόλογα, γεγονός θετικό, καθώς η ανοδική πορεία των αποδόσεών τους τον τελευταίο καιρό είχε λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Το αμερικανικό 10ετές βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 3,12%. Όμως κατά πόσο η σημερινή αυτή αποκλιμάκωση είναι πειστική; Οι αναλυτές του Bloomberg κάνουν λόγο για αδύναμη και πλασματική «ανακούφιση», η οποία στην πραγματικότητα «εκπέμπει σήμα κινδύνου» για τους επενδυτές.
Ένα ακόμη «ασφαλές καταφύγιο» που κερδίζει έδαφος εν μέσω του sell-off δεν είναι άλλο από τον χρυσό. Το πολύτιμο μέταλλο κατέγραψε ράλι έως και άνω του 1,5% σήμερα, ξεπερνώντας ενδοσυνεδριακά τα 1.242 δολάρια/ουγγιά, και κλείνοντας στα 1.236,80 δολάρια, σε υψηλό 3μήνου.
Ανακτά την αίγλη του ο χρυσός σε υψηλό 3μηνου
Στο newmoney έχουμε μιλήσει πολλές φορές για το πόσο υποτιμημένος είναι ο χρυσός, ο οποίος δεν επωφελήθηκε καθόλου από τον εμπορικό πόλεμο (όπως θα περίμενε κανείς), και με τις «φωνές» που κάνουν λόγο για ρωγμές στην παγκόσμια οικονομία και μια επικείμενη ισχυρή διόρθωση να πληθαίνουν, το πολύτιμο μέταλλο έχει καταστεί ένα ιδιαίτερα ελκυστικό asset. Δεν είναι τυχαίο που κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις αρκετών χωρών προχώρησαν σε αγορές-ρεκόρ χρυσού το 2018.
Την ίδια στιγμή, το δολάριο καλπάζει, με τον ενιαίο δείκτη δολαρίου DXY να βρίσκεται στις 96 μονάδες, ενώ το ευρώ έχει υποχωρήσει κάτω από το 1,15, στο 1,1479 EUR/USD. Την ίδια ώρα οι αναδυόμενες αγορές «υποφέρουν», με νομίσματα Αργεντινής-Τουρκίας-Βραζιλίας-Τυνησίας-Ινδίας και άλλων χωρών να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου. Έδαφος κερδίζει και το γιεν που ενισχύεται 0,60%, ως ασφαλές καταφύγιο.
Η εικόνα στις αναδυόμενες αγορές
Χρυσός και δολάριο δεν πάνε μαζί, είναι δύο assets με αντίθετη πορεία παραδοσιακά, καθώς ισχυρό δολάριο σημαίνει ακριβότερο να αγοράσεις χρυσό με συνάλλαγμα, κάτι που μειώνει τη ζήτηση και κάνει λιγότερο ελκσυτικό το πολύτιμο μέταλλο. Όμως δεν είναι καθόλου τυχαίο που αυτή τη στιγμή καταγράφεται άνοδος και στα δύο - πρόκειται για μια κατάσταση που συμβαίνει σπάνια, και σύμφωνα με πολλούς αναλυτές συχνά αποτελεί προοίμιο μιας ισχυρής πτώσης στη Wall Street (η οποία συνήθως κινείται αντίθετα με το δολάριο) και κατ' επέκταση στις διεθνείς αγορές.
Χρυσός, Ασήμι, ευρώ/δολάριο, πετρέλαιο
Αναλυτικά η εικόνα στα ταμπλό
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε κατά 1,58% κι έκλεισε στις 354,06 μονάδες -στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2016- με περίπου τις μισές εταιρείες του δείκτη να βρίσκονται σε έδαφος «bear market».
Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκε ο DAX στη Φρανκφούρτη, ο οποίος κατέγραψε απώλειες 2,17% κι έκλεισε στις 11.724,28 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,24% στις 6.955,21 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 1,69% χαμηλότερα, στις 4.967,69 μονάδες.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,86% κι έκλεισε στις 18.802,47 μονάδες, με τον δείκτη να διευρύνει τις απώλειες μετά την είδηση ότι η Κομισιόν απορρίπτει τον ιταλικό προϋπολογισμό.
Την ίδια ώρα, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο Dow Jones υποχωρεί 2,1% ή 500 μονάδες στις 24.801 μονάδες, ο Nasdaq βουτάει 2,5% στις 7.281 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 2,1% στις 2.697 μονάδες.
Περισσότερες από 150 εταιρείες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα. Οι επενδυτές ελπίζουν πως τα αποτελέσματα θα δώσουν νέα ώθηση στις μετοχές, μετά το sell-off του Οκτωβρίου.
Ωστόσο, τα ρίσκα από την Κίνα δημιουργούν νέους αντίθετους ανέμους. Ο δείκτης Shanghai Composite Index έκλεισε την Τρίτη με πτώση 2,3%, βάζοντας τέλος στο διήμερο ράλι, καθώς οι διαβεβαιώσεις των Κινέζων αξιωματούχων για στήριξη της οικονομίας δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν τους φόρους για τα σημάδια επιβράδυνσης.
Η μετοχή της Caterpillar καταγράφει απώλειες άνω του 6,3%, καθώς, παρά τα καλύτερα των προβλέψεων κέρδη που ανακοίνωσε για το γ’ τρίμηνο του 2018, το guidance που δημοσίευσε για το σύνολο του έτους ήταν κατώτερο των προσδοκιών.
Ειδικότερα, η αμερικανική εταιρεία ανέφερε καθαρά προσαρμοσμένα κέρδη 2,86 δολ. ανά μετοχή, υψηλότερα των προσδοκιών για 2,83 δολ.
Βουτιά 4,4% καταγράφει η μετοχή της 3Μ, καθώς η αμερικανική εταιρεία ανέφερε κέρδη κατώτερα των προσδοκιών για το γ’ τρίμηνο 2018, στα 1,5 δισ. δολ.
Από την άλλη, η μετοχή της Lockheed Martin υποχωρεί κατά 0,4%, παρά το γεγονός ότι η μεγαλύτερη προμηθεύτρια όπλων του Πενταγώνου των ΗΠΑ ανέφερε μια αύξηση 17% στα κέρδη γ’ τριμήνου, ενώ οι καθαρές της πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 16% και διαμορφώθηκαν σε 14,31 δισ. δολ.
Σημαντική άνοδο 3,6% καταγράφει η μετοχή της Verizon, καθώς ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός δημοσίευσε κέρδη-μαμούθ για το γ’ τρίμηνο, στα 4,9 δισ. δολ.
Οι τεχνολογικές και τραπεζικές μετοχές παραμένουν υπό πίεση, με την Amazon να υποχωρεί κατά 2,4%, το Facebook να σημειώνει πτώση 0,9%, την Apple στο -0,3% και την Alphabet να καταγράφει απώλειες 0,4%.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Bank of America υποχωρεί κατά 1,6%, ανεβάζοντας στο 7% τις απώλειες του Οκτωβρίου, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η αύξηση των επιτοκίων στεγαστικών δανείων θα πλήξουν το τμήμα δανείων.
Η τρέχουσα περίοδος δημοσίευσης εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει αρκετά ικανοποιητικά, με το 79,6% των εταιρειών που έχουν αναφέρει αποτελέσματα μέχρι στιγμής να έχουν αναφέρει κέρδη καλύτερα των προσδοκιών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- «Ξεπούλησε» από την πρώτη μέρα η κάνναβη στα μαγαζιά του Καναδά
- Ο πρίγκιπας Χάρι αποκάλυψε το φύλο του μωρού που περιμένουν με την Μέγκαν Μαρκλ
- Η Ελλάδα στην εποχή του Airbnb: Η φορολόγηση και τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών
- Αποχωρεί από τη ΔΕΗ ο γενικός διευθυντής Εμπορίας
- Σ. Αραβία: Έτοιμοι να ρίξουμε περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά
- Ευρωβουλή: Απορρίφθηκε το αίτημα για άρση της ασυλίας Κεφαλογιάννη
- Δύσκολο φθινόπωρο για τις αεροπορικές εταιρείες
- Η Ευρωβουλή απέρριψε το αίτημα για άρση της ασυλίας του Μανώλη Κεφαλογιάννη
- Στα 323,3 δισ. ευρώ ανήλθε το χρέος στο β’ τρίμηνο του 2018 από 309 δισ. στο περσινό β΄τρίμηνο σε φορομπηχτικό περιβάλλον
- Συνεργασία Wind και Viva Wallet
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Εξάωρες στάσεις εργασίας στην ΕΡΤ την Τετάρτη και την Παρασκευή
- Ντάισελμπλουμ: Βιαστικό το αίτημα της Ελλάδας για τις συντάξεις
- O καθηγητής Αιμ. Αυγουλέας κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο στο Carnegie - Tsinghua
- XA: Πτώση 1,14% με χαμηλό τζίρο εν μέσω βουτιάς στις διεθνείς αγορές
- Απάντηση Ιταλίας στην Κομισιόν: Δεν θα παραδοθούμε
- «Σφυροκόπημα» στις αγορές - Βούτηξε 2,20% ο DAX
- Μητσοτάκης: Θέλουμε πανεπιστήμια όπου φοιτητές και καθηγητές δεν θα φοβούνται
- Θεοδωράκης: Η ΑΣΟΕΕ κλείνει γιατί η πολιτεία δεν μπορεί να εξασφαλίσει την πρόσβαση φοιτητών και καθηγητών στη σχολή
- Στο 18,6% το ποσοστό της Titan Cement International στον Τιτάνα
- Καταγγελία για πλιάτσικο στα κατεστραμμένα σπίτια στο Μάτι
- Τελευταία Νέα New Money
- «Σφυροκόπημα» στις αγορές - Βούτηξε 2,20% ο DAX
- Καταγγελία για πλιάτσικο στα κατεστραμμένα σπίτια στο Μάτι
- Εξάωρες στάσεις εργασίας στην ΕΡΤ την Τετάρτη και την Παρασκευή
- O καθηγητής Αιμ. Αυγουλέας κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο στο Carnegie - Tsinghua
- Μητσοτάκης: Θέλουμε πανεπιστήμια όπου φοιτητές και καθηγητές δεν θα φοβούνται
- Παγώνει το ΣΤΕ τον διαγωνισμό για το νέο σταθμό του ΚΤΕΛ Αχαΐας
- Απάντηση Ιταλίας στην Κομισιόν: Δεν θα παραδοθούμε
- XA: Πτώση 1,14% με χαμηλό τζίρο εν μέσω βουτιάς στις διεθνείς αγορές
- Στο 18,6% το ποσοστό της Titan Cement International στον Τιτάνα
- Αυξάνονται οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων μετά το «όχι» της Κομισιόν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τηλεφωνική επικοινωνία με συγγενείς του Κασόγκι είχε ο Ερντογάν
- Πάλι πάνω από το Αιγαίο τουρκικά μαχητικά και κατασκοπευτικά
- Κυρ. Μητσοτάκης: Τσίπρας - Γαβρόγλου μας γυρίζουν στη δεκαετία του '80
- Εκτόξευση για τις μετοχές της Fiat-Chrysler μετά το deal των 6,2 δισ. ευρώ
- Ο λόγος που η JPMorgan φτιάχνει νέες εγκαταστάσεις στη Silicon Valley
- Μητσοτάκης για Πανεπιστήμια: Γαβρόγλου και Τσίπρας μας οδήγησαν πίσω στη δεκατετία του ’80, προτεραιότητα η πάταξη της ανομίας
- ΥΠΕΞ πΓΔΜ κατά Ρωσίας: Με αναληθείς κατηγορίες θέλετε να εκτροχιάσετε την συνταγματική μας αναθεώρηση
- Μητσοτάκης για Πανεπιστήμια:Κατάργηση ασύλου όπως είναι σήμερα, ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ
- Τιτάν: Με 18,60% στα δικαιώματα ψήφου η TCI
- Χρηματιστήριο: Με το ξεπούλημα στη Wall Street και διεθνώς προσεγγίζονται ξανά τα χαμηλά έτους