Κομισιόν: Μειώνονται τα NPLs στις ευρωπαϊκές τράπεζες – Τα «μαξιλάρια» πρέπει να αυξηθούν

Τα NPLs των ευρωπαϊκών τραπεζών μειώνονται αλλά εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και ως εκ τούτου απαιτούνται περισσότερα κεφαλαιακά μαξιλάρια, αναφέρει η Κομισιόν, την ώρα που ετοιμάζει αυστηρότερα μέτρα για το συσσωρευμένο χρέος μελλοντικά.

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που χρησιμοποιεί στοιχεία της ΕΚΤ,

αναφέρει ότι τα κόκκινα δάνεια που συσσωρεύθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών σιγά – σιγά μειώνονται. Το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου τα NPLs αντιστοιχούσαν στο 4,6% του συνόλου των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, ποσοστό μειωμένο κατά 1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο νωρίτερα.

Παρά ταύτα, τα κόκκινα δάνεια ανέρχονται ακόμα στα 950 δισ. ευρώ στην ΕΕ των 28 και αντιστοιχούν στο 5,4% των συνολικών δανείων της ευρωζώνης των 19.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, η Κομισιόν σχεδιάζει νέα νομοθετικά μέτρα, πιθανότατα από τον Μάρτιο, προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός μείωσης των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες, αλλά και για να αποφευχθεί η πιθανότητα μελλοντικής συσσώρευσης NPLs.

Μεταξύ των μέτρων, η αναθεώρηση των κανόνων αφερεγγυότητας και η ενίσχυση της δευτερογενούς αγοράς για τα επισφαλή δάνεια, καθώς και η θέσπιση «νόμιμων προληπτικών μέτρων (σσ. κεφαλαιακά μαξιλάρια) για την αποφυγή του κινδύνου έλλειψης προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια», με στόχο την αποφυγή μιας μελλοντικής αύξησης NPLs, τονίζοντας πάντως ότι αυτό θα ισχύσει μόνο για τα «νέα δάνεια που μετατρέπονται αργότερα σε μη εξυπηρετούμενα».

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα η Κομισιόν είχε αναφέρει ότι η νομοθέτηση μέτρων σχετικά με τα κεφαλαιακά μαξιλάρια ήταν πιθανή, αλλά όχι σίγουρη.

Απομένει ακόμα να αποφασιστεί το τι θα μπορούσε να συνιστά ένα νέο δάνειο και πότε θα αρχίσει να γίνεται απαιτητό, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

Επίσης, οι συζητήσεις συνεχίζονται σχετικά με το εάν τα νέα δάνεια θα πρέπει να περιλαμβάνουν αναδιάρθρωση του χρέους και νέες πληρωμές δόσεων για παλαιότερα δάνεια.

Επίσης, υπό συζήτηση είναι και η ημερομηνία λήξης των νέων δανείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα