Κρουαζιέρα: Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού λύση για την κρίση
Του Μηνά Τσαμόπουλου
Οι φορείς της ελληνικής κρουαζιέρας με προεξέχουσα την ΕΕΚΦΝ επισημαίνουν ότι για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την επερχόμενη κρίση στον κλάδο θα πρέπει να στραφεί σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού:
«Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί ραγδαία οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού σε παγκόσμια κλίμακα και ιδιαίτερα σε επιλεγμένες Ευρωπαϊκές και Ασιατικές πόλεις» τονίζουν.
Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού αναφέρονται κυρίως στον Ιατρικό και στον Θρησκευτικό
Ο Θρησκευτικός Τουρισμός έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια και η Ελλάδα αποτελεί σίγουρα έναν ιδιαίτερα δελεαστικό προορισμό διότι μαζί με τη γειτονική Τουρκία και το Ισραήλ έχει να επιδείξει υπέροχα μνημεία εκκλησιαστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα, αλλά και στα περισσότερα ελληνικά νησιά, τον Βόλο για τα Μετέωρα, τη Θεσσαλονίκη και το Άγιον Όρος, την Πάτμο για το σπήλαιο της Αποκαλύψεως, κλπ.
Η Celestyal Cruises, η οποία τα τελευταία χρόνια εκτελεί σποραδικά θεματικές κρουαζιέρες έχει πραγματοποιήσει κρουαζιέρες Θρησκευτικού Τουρισμού με αφετηρία και πέρας τον Πειραιά με θετικά αποτελέσματα.
Στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού υπάρχουν ταξιδιωτικά γραφεία τα οποία ειδικεύονται σε κρουαζιέρες θρησκευτικών προορισμών κυρίως τους θερινούς μήνες, και εξ΄ όσων γνωρίζομε υπάρχει ικανοποιητική ζήτηση επιβατών η οποία αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.
Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι κρουαζιέρες που αναφέρονται στις πόλεις που περιόδευσε και δίδαξε τον Χριστιανισμό ο Απόστολος Παύλος με σοβαρό ενδιαφέρον όχι μόνο των Ορθοδόξων αλλά και των Καθολικών και άλλων χριστιανικών δογμάτων.
«Δυστυχώς στη χώρα μας σήμερα είναι ζήτημα εάν υπάρχουν ένα ή δύο ταξιδιωτικά γραφεία τα οποία ειδικεύονται στον Θρησκευτικό Τουρισμό.
Η Ελλάδα διαθέτει πάρα πολλά αξιόλογα ιστορικά εκκλησιαστικά μνημεία κυρίως Βυζαντινής και μετα-Βυζαντινής εποχής.
Η ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού απασχολεί επίσης σοβαρά τη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία έχει ορίσει ως υπεύθυνο για τον τομέα αυτόν τον Επίσκοπο Δωδώνης, πρώην Ζακύνθου, κ.κ. Χρυσόστομο» επισημαίνει ο Μιχάλης Λάμπρος Γενικός Διευθυντής MAJESTIC INTERNATIONAL CRUISES INC. και πρώην αντιπρόεδρος στην Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας.
«Η Ένωσή μας μελετά να ξεκινήσει κάποιου είδους συνεργασία με την αντίστοιχη οργάνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα προωθεί από κοινού αυτές τις προσπάθειες. Πιστεύω ακράδαντα ότι η βαθμιαία ανάπτυξη Θρησκευτικού Τουρισμού στη χώρα μας θα ενισχύσει σίγουρα και τον τομέα της Κρουαζιέρας, ιδιαίτερα στην αύξηση των homeporting επιβατών, κάτι που λείπει από την Ελλάδα αυτήν την δύσκολη εποχή. Όμως ο κύριος όγκος επισκεπτών που έχει εξαπλωθεί τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα αφορά τον Ιατρικό Τουρισμό.
Κατά την προσωπική μου άποψη, ο αναδυόμενος Ιατρικός Τουρισμός, θα αναπτυχθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια σε χώρες που διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές και τις καλές κλιματολογικές συνθήκες, κάτι που διαθέτει η χώρα μας σε αφθονία, και θα δημιουργήσει πηγή εισαγωγής πολύτιμου συναλλάγματος, κάτι που χρειάζεται η χώρα μας αυτήν την εποχή παρά ποτέ άλλοτε.
Τι καλύτερο από εμάς έχουν η Κροατία, η Κωνσταντινούπολη, η Ουγγαρία, που τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιήσει άλματα στον τομέα του Ιατρικού Τουρισμού;»
5 εκατ. επισκέπτες έως το 2020
Το 2015 οι επισκέπτες Ιατρικού Τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασαν τα 2,5 εκατομμύρια και οι προσδοκίες για ετήσια αύξηση ανεβάζουν τον αριθμό σχεδόν στο διπλάσιο μέχρι το έτος 2020.
Σύμφωνα με έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, η Ελλάδα θα μπορούσε στα επόμενα χρόνια να υποδεχτεί 100,000 ιατρικούς τουρίστες και γιατί όχι το έτος 2025 να διεκδικεί ακόμα και 400,000.
«Στην πατρίδα μας δυστυχώς η ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού ευρίσκεται στα σπάργανα. Και ενώ η Τουρκία δέχτηκε πέρσι πάνω από 700.000 ασθενείς τουρίστες σε στάδιο αναρρώσεως, η Ελλάδα συζητάει ακόμη την ανάγκη για ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ώστε να βελτιώσει μια από τις παθογένειες του τουριστικού κλάδου που λέγεται «εποχικότητα». Μόνο στην Κωνσταντινούπολη λειτουργούν σαράντα πιστοποιημένες κλινικές για Ιατρικό Τουρισμό.
Απορώ ειλικρινά γιατί οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς, δηλαδή τα Υπουργεία Υγείας, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεν αναλαμβάνουν έντονες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, κάτι που σίγουρα θα βοηθήσει την πατρίδα μας οικονομικά, και θα αποτελέσουν ο Θρησκευτικός και ο Ιατρικός Τουρισμός ένα ισχυρό «ισοδύναμο» ενίσχυσης της Εθνικής μας Οικονομίας η οποία με τις σημερινές δυσμενείς συνθήκες παραπαίει» τονίζει ο Μιχάλης Λάμπρος και προσθέτει:
«Ανταποκρινόμενη στην γενικότερη προσπάθεια της ενίσχυσης του Ιατρικού Τουρισμού στη χώρα μας, η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας δέχτηκε πρόταση στο παρελθόν από το Υπουργείο Υγείας για μια συνάντηση με κύριο άξονα συζήτησης την πιθανότητα χρησιμοποίησης κρουαζιεροπλοίων για κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά από ασθενείς σε ανάρρωση που θα επισκέπτονται τη χώρα μας για ιατρικό τουρισμό με τις οικογένειές τους.
Αυτή η σκέψη μεταφέρθηκε στα μέλη της Ενώσεώς μας που διαχειρίζονται κρουαζιερόπλοια, και σε πρώτη φάση υπήρξαν θετικά σχόλια.
Όμως γεννάται το ερώτημα πώς και από ποιές πηγές θα εξασφαλιστούν οι πελάτες των πλοίων που θα επιλέξουν την κρουαζιέρα ως θεραπευτικό μέσον για την ανάρρωσή τους από κάποια πάθηση.
Με δεδομένη την υψηλή ποιότητα ιατρικών υποδομών και γιατρών στη χώρα μας, είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει μερίδιο σε αυτή την αγορά.
Ένα κρουαζιερόπλοιο χωρητικότητας περίπου 600 επιβατών χρειάζεται οπωσδήποτε έναν αριθμό περίπου 24.000 επιβατών για μια περίοδο περίπου 280 ημερών σε σαράντα επταήμερες κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά και σε δύο τουρκικά λιμάνια.
Θα μπορέσει όμως να αντλήσει ένα κρουαζιερόπλοιο 24000 κάθε χρόνο από τη δεξαμενή των επισκεπτών στη χώρα μας για ιατρικό τουρισμό; Αυτό είναι το πρωταρχικό ερώτημα αλλά και ο προβληματισμός όσων διαχειρίζονται κρουαζιερόπλοια και όσων εκπροσωπούν εταιρείες κρουαζιεροπλοίων που δραστηριοποιούνται στα Ελληνικά λιμάνια» και συμπληρώνει:
Οι προϋποθέσεις
Βασικός παράγοντας που έχει σχέση με την σωστή χρησιμοποίηση ενός κρουαζιεροπλοίου για επιβάτες Ιατρικού Τουρισμού είναι η κατάλληλη προετοιμασία του πλοίου, οι μετατροπές που πρέπει να γίνουν και άλλοι όπως οι ακόλουθοι:
- Ποιές προδιαγραφές ζητούν οι ξένοι ασφαλιστικοί φορείς ασθενών και οι τουριστικοί πράκτορες που ασχολούνται με τον Ιατρικό Τουρισμό;
- Τι είδους διαμορφώσεις των χώρων του πλοίου χρειάζονται, όπως πχ ιατρεία, εργαστήρια, εξεταστήρια, κατάλληλα μηχανήματα για νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς, κλπ;
- Προσόντα προσωπικού του πλοίου όσον αφορά ιατρούς , νοσοκόμες, ανάλογα με τις ειδικότητες που απαιτούνται.
- Επιλογή Ιατρού συντονιστή.
- Τρόπος συνεννόησης και συνεργασίας με μεγάλα νοσοκομεία ή ιδιωτικά θεραπευτήρια, αν παραστεί ανάγκη αίτησης ιατρικής βοήθειας.
- Συνεργασία με εξειδικευμένους ιατρούς όπως π.χ. νεφρολόγους, καρδιολόγους, και άλλων ειδικοτήτων.
- Συνεργασία με αεροπορικές εταιρείες, ελικόπτερα, ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
- Διοργάνωση σεμιναρίων και διαλέξεων στα πλοία από εξειδικευμένους Ιατρούς- Καθηγητές.
- Επίσης διερεύνηση της δυνατότητας λήψεως επιδοτήσεων από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Εν κατακλείδι πιστεύουμε ακράδαντα ότι εάν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, εάν η Πολιτεία βοηθήσει θετικά, εάν ξεκινήσει δειλά δειλά η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στα ξενοδοχεία μας, τότε θα δημιουργηθούν κατά πάσα πιθανότητα οι προϋποθέσεις για την επέκταση αυτού του τουρισμού και σε κρουαζιερόπλοια, και με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί ή homeporting κρουαζιέρα, κυρίως από τον Πειραιά» υπογραμμίζει ο Μιχάλης Λάμπρος.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Έτσι θα είναι ένα τυπικό 24ωρο το 2036
- Κρίσιμη μέρα για το MEGA – Τα σενάρια για το κανάλι
- CNBC: Αυτή είναι η άλλη, μεγάλη κρίση της Ελλάδας
- Η Δόμνα του Fame Story σήμερα: Αγνώριστη με παραπανίσια κιλά [photos]
- Πού θα βάλει η κυβέρνηση τον «κόφτη» για τις κύριες συντάξεις - Σε δύο φάσεις οι περικοπές
- Γεροβασίλη: Ενδειξη απίστευτης μικρότητας η στάση Μητσοτάκη
- Από... «πανελλαδικές εξέτάσεις» οι υποψήφιοι διευθυντές των εφοριών
- Πώς θα φροντίσεις σωστά το πιο καταπονημένο σημείο του σώματός σου
- Το ιρανικό πετρέλαιο επέστρεψε στην Ευρώπη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Πού θα βάλει η κυβέρνηση τον «κόφτη» για τις κύριες συντάξεις - Σε δύο φάσεις οι περικοπές
- Από... «πανελλαδικές εξέτάσεις» οι υποψήφιοι διευθυντές των εφοριών
- Κρουαζιέρα: Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού λύση για την κρίση
- Ολάντ: Ο βαλκανικός δρόμος κλείνει
- Bέλγος πρωθυπουργός: Μόνο αν κλείσουμε τα σύνορα θα σωθεί η Σένγκεν
- ΣΕΒ: Η παράταση της αξιολόγησης και το προσφυγικό υπονομεύουν το οικονομικό κλίμα
- Τουρκικό παζάρι στις Βρυξέλλες – Νέους όρους θέτει η Άγκυρα
- Η GENESIS Pharma στηρίζει το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ για διάθεση γευμάτων σε σχολεία
- Τελευταία Νέα New Money
- Κρουαζιέρα: Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού λύση για την κρίση
- Πού θα βάλει η κυβέρνηση τον «κόφτη» για τις κύριες συντάξεις - Σε δύο φάσεις οι περικοπές
- Bέλγος πρωθυπουργός: Μόνο αν κλείσουμε τα σύνορα θα σωθεί η Σένγκεν
- Κεντρική Τράπεζα Κίνας: Δε θα επιβληθούν αρνητικά επιτόκια
- ΣΕΒ: Η παράταση της αξιολόγησης και το προσφυγικό υπονομεύουν το οικονομικό κλίμα
- Από... «πανελλαδικές εξέτάσεις» οι υποψήφιοι διευθυντές των εφοριών
- Η GENESIS Pharma στηρίζει το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ για διάθεση γευμάτων σε σχολεία
- Τουρκικό παζάρι στις Βρυξέλλες – Νέους όρους θέτει η Άγκυρα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- COSMOTE – Huawei: Ολοκλήρωσαν με επιτυχία το έργο «Super Dual Band»
- Ποιους παράγοντες «δείχνει» ο ΣΕΒ για την υπονόμευση της οικονομίας;
- Βουδαπέστη και Ζάγκρεμπ ανοίγουν τρεις σταθμούς στα μεταξύ τους σύνορα
- Όλγα Γεροβασίλη: Μικρότητα και ανευθυνότητα οι αναφορές Κυρ. Μητσοτάκη
- Ο βασιλιάς της Ισπανίας δίνει χρόνο στα κόμματα για να βρουν κυβερνητική λύση
- Ifo: Σημαντικές οι επιπτώσεις του Brexit
- Παναθηναϊκός: Ο Αμπέντ κλήθηκε στην Εθνική Αλγερίας
- Apple: Το «ξεκλείδωμα» ενός τηλεφώνου θα «προκαλέσει χάος»
- Αναπάντεχες «συναντήσεις» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο