Κρυφό χαράτσι στα «μπλοκάκια»

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Φαίνεται να μην έχουν τέλος οι αρνητικές εκπλήξεις που κρύβουν οι πρόσφατες κυβερνητικές ρυθμίσεις για τον προσδιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες.

Και αυτό διότι ενώ μέχρι στιγμής αφήνεται να εννοηθεί ότι γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες θα επιβαρύνονται με 37,95% στις πάσης φύσεως ασφαλιστικές εισφορές τους και οι αγρότες με 26,95%, ορατός είναι ο κίνδυνος αυτά τα ποσοστά να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τινάζοντας στον αέρα τους ασφαλισμένους και τους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς. Οι όποιες

πρόσθετες επιβαρύνσεις που απειλούν τους επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα έχουν να κάνουν με την ξεκάθαρη «φορολογικοποίηση» του ασφαλιστικού συστήματος που επιχειρείται και οδηγούν σε νέα βάρη χιλιάδες συμπολίτες μας στον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και ο τέως υπουργός Εργασίας και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης στο «ΘΕΜΑ» και τον επιβεβαιώνουν γνώστες του ασφαλιστικού συστήματος, μέχρι στιγμής κανείς από την πλευρά της κυβέρνησης, πολύ δε περισσότερο η αρμόδια ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιες θα είναι οι προσαυξήσεις και τα επιτόκια με τα οποία θα βαρύνονται οι διαφορές των εισφορών που θα προκύπτουν μετά τον φορολογικό έλεγχο και τον τελικό προσδιορισμό του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος. «Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση διατρανώνει πως με τις πληρωμές του 37,95% και του 26,95% οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθαρίζουν. Καμία όμως εγκύκλιος ή άλλου είδους μέριμνα από την πλευρά της κυβέρνησης δεν δείχνει κάτι τέτοιο, και αυτό διότι δεν μιλάνε για τον προσδιορισμό των διαφορών που θα προκύψουν από τον φορολογικό έλεγχο και τον προσδιορισμό του τελικού καθαρού εισοδήματος όλων αυτών των χιλιάδων επαγγελματιών», αναφέρει ο κ. Βρούτσης.

Μια απρόβλεπτη κερκόπορτα

Σύμφωνα με πηγές μας, πρόκειται για μια εσκεμμένη κερκόπορτα που αφήνει ανοιχτή το υπουργείο, στοχεύοντας σε επαναχάραξη των εισφορών πάνω από τα ήδη μη ανεκτά για τους επαγγελματίες ποσοστά που τους οδηγούν στην ανέχεια. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εσκεμμένα η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει το θέμα, για να μην επιβαρυνθεί ακόμα πιο πολύ το ήδη αρνητικό εις βάρος της κλίμα σε αυτές τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως κανένας δεν έχει απαντήσει με ποιον τρόπο θα γίνεται η αναζήτηση των εισφορών, με ποιο σημείο αναφοράς το πέρας των ελεγκτικών διαδικασιών και ο οριστικός προσδιορισμός του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος ή αν όλα αυτά θα γίνονται αναδρομικά από την ημερομηνία της υποχρέωσης καταβολής. «Λόγω των παραπάνω είναι ανοιχτό πλέον το ενδεχόμενο αύξησης των όσων οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν, κατά 5% έως και 10%, γεγονός που θα ισοδυναμεί με τελικό λουκέτο για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους», προσθέτει ο κ. Βρούτσης. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, βάσει των όσων ορίζουν τα άρθρα 39 και 40 του Ν.4387/2016 και τις εκδοθείσες κανονιστικές πράξεις (υπ' αριθ. οικ. 61502/3399 υπουργική απόφαση, ΦΕΚ τ. B 4330/30-12-2016, υπ' αριθ. οικ. 61501/3398 Κοινή Υπουργική Απόφαση, ΦΕΚ τ. B 4330/30-12-2016), ο υπολογισμός των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών -από 26,95% έως 37,95%- των υπόχρεων (δικηγόρων, μηχανικών, ιατρών, αγροτών, ελεύθερων επαγγελματιών κ.ά.), όπως περιγράφονται στις εν λόγω αποφάσεις και στα ανωτέρω άρθρα του νόμου, γίνεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση δραστηριότητας κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. Διά της επαγωγής, όμως, συμπεραίνεται ότι το ποσό των καταβλητέων εισφορών θα προσδιορίζεται οριστικά μόνο μετά την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου και τον τελικό προσδιορισμό του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος. Η παραπάνω θέση όμως ανοίγει μεγάλη συζήτηση ακόμα και για άλλες αυξήσεις.

Ηδη με το θέμα ασχολούνται, όπως μαθαίνουμε, τόσο οι δικηγορικές ενώσεις της χώρας όσο και οι μηχανικοί του ΤΕΕ, καθώς νέες επιβαρύνσεις θα σημάνουν έναρξη κινητοποιήσεων. Μάλιστα την Παρασκευή υπήρξε σχετική ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, η οποία έχει επιλέξει να μην ξεκαθαρίσει το θέμα, τουλάχιστον μέσα στις επόμενες ημέρες. Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο, καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι θα μένουν κυριολεκτικά σε ομηρία μέχρι να ολοκληρωθούν οι φορολογικοί έλεγχοι, μη γνωρίζοντας τι πρέπει να πληρώνουν για εισφορές και μη έχοντας δυνατότητα να κάνουν τον δικό τους προϋπολογισμό.

Αναδημοσίευση από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (Κυριακή 15 Ιανουαρίου)

Keywords
Τυχαία Θέματα