«Κύμα» φυγής προς το εξωτερικό για τους επαγγελματίες υγείας

Διογκώνεται συνεχώς η ανεργία στο χώρο των επαγγελματιών υγείας όπως και το κύμα της φυγής στο εξωτερικό των Ελλήνων επιστημόνων του χώρου της υγείας.

Στους χιλιάδες γιατρούς που έχουν μεταναστεύσει στην αλλοδαπή τα τελευταία χρόνια (μόνο από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας έχουν φύγει από το 2009 έως και το 2015 7.340 γιατροί ) προστίθενται πλέον και χιλιάδες νοσηλευτές.

Ζητούμενο όλων η φυγή από την Ελλάδα της ανεργίας – καθώς

σχεδόν ένας στους τρεις αποφοίτους νοσηλευτικών σχολών είναι άνεργος- και της κρίσης και η διεκδίκηση του αυτονόητου, της αξιοπρεπούς επαγγελματικής ενασχόλησης με το αντικείμενο των σπουδών τους.

Τα στοιχεία της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) είναι αποκαλυπτικά για τον ρυθμό της νέας μορφής μετανάστευσης στην οποία υποχρεώνονται οι νοσηλευτές: περί τους 1.700 νοσηλευτές έφυγαν από την χώρα τη διετία 2014 – 2015 όπως μαρτυρούν οι βεβαιώσεις ιδιότητας μέλους που χορήγησε η ΕΝΕ για εγγραφή σε νοσηλευτικούς συλλόγους άλλων χωρών.

Από αυτούς οι 920 είναι πτυχιούχοι σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ και οι υπόλοιποι είναι βοηθοί νοσηλευτών.

Σημειώνεται πως η βεβαίωση ιδιότητας μέλους είναι απαραίτητη προκειμένου να χορηγηθεί από την οικεία Περιφέρεια το πιστοποιητικό υφιστάμενης επαγγελματικής κατάστασης – αυτά είναι τα αναγκαία δικαιολογητικά για την εγγραφή των νοσηλευτών σε νοσηλευτικούς συλλόγους του εξωτερικού.

Το προφίλ του μετανάστη- νοσηλευτή

Άνεργος, απόφοιτος ΤΕΙ ή ΑΕΙ Νοσηλευτικής και νέος, και μάλιστα στην πιο παραγωγική ηλικία, από τα 23 έως τα 35 χρόνια: αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του νοσηλευτικού δυναμικού που αποχωρεί την τελευταία διετία από την Ελλάδα.

Η μαζική φυγή, μάλιστα, των νέων νοσηλευτών «πληγώνει» ακόμη περισσότερο τον κλάδο αλλά και το δημόσιο σύστημα υγείας, όπου το γηρασμένο προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΝΕ, το 70% των αιτημάτων για εργασία εκτός Ελλάδας έγινε από γυναίκες και το 30% από άνδρες. Το 85% των αιτήσεων αφορούσε άνεργους νοσηλευτές, ηλικίας 23 έως 35 χρόνων.

Ο κύριος προορισμός των ελλήνων νοσηλευτών, σύμφωνα τουλάχιστον με τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΝΕ, είναι η Βρετανία. Το 80% των αιτημάτων των νοσηλευτών ήταν για εργασία στη Βρετανία. Αξιοσημείωτο ποσοστό κατευθύνεται προς τη Γερμανία (7%), προς την Κύπρο (4%) και τη Σουηδία (3%). Το υπόλοιπο 6% των αιτημάτων αφορά αιτήματα νοσηλευτών για εργασία σε διάφορες χώρες του εξωτερικού καθώς και αιτήματα όπου δεν δηλωνόταν χώρα προτίμησης.

Οι νοσηλευτές στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Έλλειμμα νοσηλευτών στο ελληνικό σύστημα υγείας δείχνει η πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Στη χώρα μας αναλογούν 3,6 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους όταν η μέση ευρωπαϊκή αναλογία είναι υπερδιπλάσια και αναλογούν οκτώ νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους.

Στην Ιταλία η αναλογία είναι 6,4 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, στην Πορτογαλία 5,8 και στην Ισπανία 5,2 νοσηλευτές.

Οι Έλληνες νοσηλευτές βρίσκονται στην τελευταία θέση και σε ό,τι αφορά τις αποδοχές τους. Σύμφωνα με την έρευνα του ΟΟΣΑ, οι Έλληνες νοσηλευτές είχαν το 2013 ετήσιες αποδοχές 22.932 ευρώ, ενώ το 2009 είχαν ετήσιο εισόδημα 28.847 ευρώ. Η μείωση είναι 20%, ενώ το ίδιο διάστημα υπήρξε μικρή αύξηση ή σταθεροποίηση των αποδοχών των νοσηλευτών στις υπόλοιπες χώρες. Στην Ιταλία οι νοσηλευτές αμείβονται ετησίως με 30.631 ευρώ, στη Γαλλία με 31.941 ευρώ και στο Βέλγιο με 45.555 ευρώ.

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα