Κύπρος: Εντυπωσιακή ανάπτυξη 3,5% για φέτος περιμένει η Κομισιόν

Του Ιωάννη Αντύπα

Για τη Κύπρο, η οικονομική ανάπτυξη ξεπέρασε τις προσδοκίες τα τελευταία τρίμηνα και προβλέπεται να φθάσει το 3,5% το 2017 και να ομαλοποιηθεί, αλλά να παραμείνει σε καλά επίπεδα για το 2018 και το 2019, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν. Η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης αυτής, η ανεργία αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται και ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει συγκρατημένος. Όσον αφορά τη δημοσιονομική πλευρά, αναμένεται να υπάρχουν

πλεονάσματα μεταξύ του 2017 και του 2019, τα οποία υποστηρίζονται από ένα ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα, η οικονομία της Κύπρου επιταχύνθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2017 και η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει το 3,5% στο τέλος του έτους. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, η οικονομία αυξήθηκε κατά 3,6%, πολύ πάνω από τις προσδοκίες, μετά από μια ισχυρή αναθεώρηση των στοιχείων του πρώτου τριμήνου. Προωθούμενη από την εγχώρια ζήτηση, η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, αλλά να μειωθεί το 2018 και το 2019 σε 2,9% και 2,7% αντίστοιχα.

Η ισχυρή δημοσιονομική επίδοση το 2017 αναμένεται να οδηγήσει στην υψηλή είσπραξη των εσόδων, η οποία στηρίζεται στην ευνοϊκή μακροοικονομική κατάσταση και στις θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι. Οι μειονεκτικοί κίνδυνοι αφορούν κυρίως το ακόμη υψηλό μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις μακροοικονομικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου, έναν από τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της Κύπρου, καθώς και πιθανές καθυστερήσεις στην κατασκευή σχεδίων που σχετίζονται με τον τουρισμό. Μεταξύ των ανοδικών κινδύνων, η αυξημένη εμπιστοσύνη που οδηγεί σε ισχυρότερη εγχώρια ζήτηση και μια πιο έντονη οικονομική ανάκαμψη στην υπόλοιπη ΕΕ θα μπορούσε να ωθήσει την ανάπτυξη περισσότερο από το αναμενόμενο.

Keywords
Τυχαία Θέματα