Λευτέρης Λαχουβάρης: Ο επιχειρηματίας που έφερε την καινοτομία στα... μανιτάρια
Μανιτάρια Δίρφυς: Η εταιρεία από την Εύβοια κατάφερε να εφαρμόσει μια πρωτοποριακή τεχνολογία ηλιακής αποξήρανσης μανιταριών που εξασφαλίζει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D με τον πλέον οικολογικό και αποτελεσματικό τρόπο
Του Κώστα Τσαούση
O Λευτέρης Λαχουβάρης είναι ένας παλιός γνώριμος. Την περασμένη εβδομάδα -το Σάββατο αν δεν με προδίδει η μνήμη μου- έσπευσε γεμάτος από «νεανικό ενθουσιασμό» να με ενημερώσει με
Η είδηση αυτή καθαυτή και το κείμενο που συνόδευε τη συνεργασία μιας ελληνικής εταιρείας από την περιφέρεια και ενός γερμανικού πανεπιστημίου θα μπορούσε να αναπτυχθεί μέσα σε μία, το πολύ δύο παραγράφους. Κι όμως, η είδηση για τη συνεργασία και την προωθούμενη καινοτομία αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τον αγώνα που δίνει ο Λευτέρης προκειμένου να διαμορφώσει τους όρους για μια πραγματική εξωστρέφεια στηριγμένη στη διαρκή και επίμονη προσπάθεια για την καινοτομία. Και η εξωστρέφεια μιας επιχείρησης δεν έχει να κάνει απλώς με τον εξαγωγικό προσανατολισμό της ή τις εξαγωγικές επιδόσεις της. Είναι ένα από τα συστατικά γνωρίσματα της νέας επιχειρηματικότητας όπου η πρόοδος και η ανάπτυξη μιας επιχείρησης δεν αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις αυξητικές τάσεις των μεγεθών, αλλά και την ενσωμάτωση στη λειτουργία της επιχείρησης μιας διαρκώς ανανεωμένης νέας γνώσης που προέρχεται από τη σύμπραξή της με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα και φορείς. Αλλωστε, ο Λευτέρης και ο συνέταιρός του Θανάσης Μαστρογιάννης -αμφότεροι γεωπόνοι- είναι από τους λίγους επιχειρηματίες που μπορούν με άνεση να μιλήσουν για ορισμένες άγνωστες λέξεις και έννοιες, όπως επιχειρηματική ανακάλυψη, έξυπνη εξειδίκευση, RIS3 κ.ά. Λέξεις και έννοιες-κλειδιά που ανοίγουν τις πόρτες του νέου ΕΣΠΑ, ειδικά στον προνομιακό για τη χώρα μας τομέα της αγροτοδιατροφής.
Με άλλα λόγια, αυτό που έκανε ο Λευτέρης και η επιχείρησή του με το γερμανικό πανεπιστήμιο είναι από τα ζητούμενα της νέας εποχής. Ας πάμε όμως στη συνεργασία και την καινοτομία για να ξαναγυρίσουμε στην «επιχειρηματική ανακάλυψη». Η εταιρεία Μανιτάρια Δίρφυς παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ευρώπη αποξηραμένα μανιτάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για ανταγωνιστικά προϊόντα μανιταριών στις ξένες αγορές. Και η καινοτομία βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το σημείο: «Αποξηραμένα μανιτάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D». Μέχρι τώρα οι όποιες προσπάθειες είχαν γίνει για τον εμπλουτισμό των μανιταριών με βιταμίνη D κατέληγαν σε ακτινοβόληση των φρέσκων μανιταριών με λάμπες υπεριώδους (UV) ακτινοβολίας. Η εταιρεία από την Εύβοια κατάφερε -στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού προγράμματος Trafoon Project και σε συνεργασία με τον Ελληνα ερευνητή Δημήτρη Αργυρόπουλο που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Χόχενχαϊμ της Στουτγκάρδης- να εφαρμόσει μια πρωτοποριακή τεχνολογία ηλιακής αποξήρανσης μανιταριών που εξασφαλίζει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D με τον πλέον οικολογικό και αποτελεσματικό τρόπο.
Το τελικό προϊόν παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Tradeit/Trafoon στις Βρυξέλλες τον περασμένο Οκτώβριο με θέμα «Open to Innovation: Networks for the Sustainability of Traditional Food Sector in Europe» και αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα «ανοιχτής καινοτομίας» (open innovation). Η συμμετοχή της εταιρείας Μανιτάρια Δίρφυς στο ερευνητικό εγχείρημα αφορούσε τον εμπλουτισμό -με φυσικό τρόπο- εδώδιμων μανιταριών με βιταμίνη D σε δύο επίπεδα:
1. Την ενεργοποίηση του μηχανισμού μετατροπής της προβιταμίνης D2 (εργοστερόλης), που ούτως ή άλλως εμπεριέχεται στα μανιτάρια, σε βιταμίνη D2 με ελεγχόμενη έκθεσή τους στον ήλιο κατά τη διεργασία αποξήρανσής τους σε πρότυπο ηλιακό ξηραντήριο εξαναγκασμένου ρεύματος αέρα που παρείχε το Ινστιτούτο Γεωργικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Χόχενχαϊμ.
2. Την πραγματοποίηση εργαστηριακών μετρήσεων για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D2 και σε άλλα θρεπτικά και βιοενεργά συστατικά. Στη συνέχεια η εταιρεία -που για τα δεδομένα των τραπεζών είναι μια αναπτυσσόμενη μικρομεσαία επιχείρηση- ήταν η πρώτη που κατάφερε να διαθέσει στην ευρωπαϊκή αγορά δύο καινοτόμα προϊόντα:
1. Αποξηραμένα βασιλομανίταρα 25 γρ. με περιεκτικότητα 1.000 μg βιταμίνης D2 ανά 100 γρ. προϊόντος.
2. Αποξηραμένα πλευρώτους 25 γρ. με περιεκτικότητα 2.200 μg βιταμίνης D2 ανά 100 γρ. προϊόντος.
Και όπως διαβάζω σε σχετικό σημείωμα: «Αρκούν 1-2 γρ. αποξηραμένου μανιταριού, δηλαδή μία μόνο φετούλα, για να πάρει ένας ενήλικας το 100% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη D». Επιπλέον, «τα αποξηραμένα μανιτάρια στον ήλιο αποτελούν τη μόνη πηγή βιταμίνης D για χορτοφάγους (vegan)».
Στο σημείο αυτό, δυο λόγια για τον συνεργάτη της ευβοϊκής επιχείρησης, το Πανεπιστήμιο Χόχενχαϊμ. Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Γεωργικής Μηχανικής του πανεπιστημίου που έχει την έδρα του στη Στουτγκάρδη και ο Ελληνας ερευνητής Δημήτρης Αργυρόπουλος ειδικεύονται σε τεχνολογίες επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων εδώ και δέκα χρόνια.
Η ξήρανση φρούτων, λαχανικών, αρωματικών φυτών και μανιταριών σε πρότυπα ξηραντήρια με τη χρήση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας αποτελεί ένα ξεχωριστό πεδίο έρευνας. Το ινστιτούτο έχει πολυετή εμπειρία στον σχεδιασμό, στην εφαρμογή και τη βελτιστοποίηση της διεργασίας ξήρανσης συμμετέχοντας σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα σε αρκετές μεσογειακές, τροπικές και υποτροπικές περιοχές ανά τον κόσμο.
Η αναφορά αυτή μας χρησιμεύει για να περάσουμε με άνεση στα δύσκολα και απαιτητικά πεδία όπου η επιχειρηματική δραστηριότητα επιζητά τη σύνδεσή της με ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αναγκαιότητα της «επιχειρηματικής ανακάλυψης». Είμαι σε θέση να γνωρίζω -η δημοσιογραφική έρευνα είναι χρήσιμη και απαραίτητη- ότι τόσο η ευβοϊκή εταιρεία όσο και το γερμανικό πανεπιστήμιο μετέχουν μαζί με άλλους (ελληνικές επιχειρήσεις και πανεπιστήμια) σε ένα σχήμα που προωθεί για τα περαιτέρω μια σπουδαία πρόταση επιχειρηματικής ανακάλυψης - μια πρόταση που έχει να κάνει με «την εφαρμογή πρωτοποριακής τεχνολογίας ηλιακής ξήρανσης μανιταριών για παραγωγή αποξηραμένων προϊόντων χωρίς ενεργειακό κόστος και με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D», ενώ πέρα από τους συμμετέχοντες υπάρχουν και επιχειρήσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι μόνο (εκτός της Ελλάδας) που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά των προϊόντων που θα παραχθούν με αυτή την τεχνολογική μέθοδο.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Έρχονται οι δρόμοι χωρίς διόδια
- Ποιες αλλαγές έρχονται στις επισκέψεις σε γιατρούς
- Viva Wallet + Elorus
- Ο Μαρινόπουλος και τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία
- Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στο ΤΕΕ
- Νέες στάσεις εργασίας σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ από σήμερα
- Ποιες επιχειρήσεις θα «κουρέψουν» τα χρέη τους
- Προς οριστική παραγραφή οι λίστες φοροδιαφυγής
- Αυτονόητο το 4ο μνημόνιο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Έρχονται οι δρόμοι χωρίς διόδια
- Viva Wallet + Elorus
- Δεν κλείνει η αξιολόγηση - Διαπραγματεύσεις μέχρι Γενάρη και βλέπουμε
- Στα περιφερειακά λιμάνια οι σύμβουλοι είναι περισσότεροι από τους... υπαλλήλους
- Το μέλλον του τουριστικού rebranding στο Διεθνές Συνέδριο της Philoxenia
- Μέτρα λιτότητας 4 δισ. φέρνει ο προϋπολογισμός του 2017
- Αυτοί θα υπογράψουν ακόμα και τις χαρτοπετσέτες!
- Πώς το προσφυγικό μπαίνει σε νέα φάση-φωτιά
- Εκλογές ΤΕΕ: Νικήτρια η παράταξη της ΝΔ – Με μονοψήφιο ποσοστό ο ΣΥΡΙΖΑ
- Τελευταία Νέα New Money
- Λευτέρης Λαχουβάρης: Ο επιχειρηματίας που έφερε την καινοτομία στα... μανιτάρια
- Κυπριακό: Στο εδαφικό «κολλάει» η συμφωνία Αναστασιάδη - Ακιντζί
- Στα περιφερειακά λιμάνια οι σύμβουλοι είναι περισσότεροι από τους... υπαλλήλους
- Αναζητώντας την κανονικότητα
- Προς μια συγκρουσιακή Ευρώπη;
- Πώς το προσφυγικό μπαίνει σε νέα φάση-φωτιά
- Αύξηση 5% στο συνεδριακό τουρισμό το 2016
- Το μέλλον του τουριστικού rebranding στο Διεθνές Συνέδριο της Philoxenia
- Αυτοί θα υπογράψουν ακόμα και τις χαρτοπετσέτες!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Συλλυπητήρια από τους ΑΝΕΛ για τον θάνατο του Κ. Στεφανόπουλου
- Το σοκαριστικό πρωτοσέλιδο της Libération με τον Σαρκοζί σαν «νεκρό»
- Η Μέρκελ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της: «Το σκεφτόμουν για πολύ καιρό»
- Τραγικός θάνατος ηλικωμένης - Επεσε σε πηγάδι και σκοτώθηκε
- Η γιόγκα είναι ασφαλής, αλλά όχι για τους ηλικιωμένους
- «Ολονύχτια» διαμαρτυρία των νοσηλευτών έξω από το υπουργείο Υγείας
- Στάσεις εργασίας σε Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ - Πως θα κινηθούν
- Θεοδωράκης για Στεφανόπουλο: Περνά στην Ιστορία με το έργο του