Λύσεις τεχνολογίας για μια έξυπνη πόλη

Του Κώστα Τσαούση

Ένας έξυπνος κάδος απορριμμάτων που θα βρίσκεται στο εσωτερικό δημοσίων κτηρίων και θα επιβραβεύει όλους όσοι τον «ταΐζουν» με συστηματικό και υπεύθυνο τρόπο σε καθημερινή βάση…

Μια εφαρμογή διαθέσιμη στο κινητό που θα επιτρέπει στους πολίτες να διαπιστώνουν και εκείνοι δίχως άλλη διαμεσολάβηση αν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ, μπαρ κλπ) στην γειτονιά τους λειτουργούν σύμφωνα με την άδεια τους (για την μουσική ή τα τραπεζοκαθίσματα).

Μια μεγάλη πλατφόρμα συγκέντρωσης και αξιοποίησης big

data χρήσιμη στο δημόσιο και τους φορείς του, τις επιχειρήσεις και την αγορά, τους επαγγελματίες, τους πολίτες.
Τέλος, ο ψηφιακός γεωπόνος για το αστικό πράσινο – ένα εργαλείο που δουλεύει με αισθητήρες κατάλληλα τοποθετημένους σε σημεία ενδιαφέροντος και οι οποίοι στέλνουν τα δεδομένα που συλλέγουν σε μια πλατφόρμα. Τα δεδομένα αναλύονται και αξιολογούνται προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις στον τρόπο λειτουργίας, στον καταμερισμό εργασιών και ευθυνών κ.α Το εργαλείο έχει μπει μπροστά για να δουλέψει στον Εθνικό Κήπο – θα είναι η πρώτη πιλοτική εφαρμογή του.

Και οι προαναφερόμενες 4 ιδέες που εντάσσονται στο γενικό περίγραμμα της «έξυπνης πόλης» που προχωρά με μικρά αλλά σταθερά βήματα στον αναγκαίο και απαραίτητο ψηφιακό μετασχηματισμό από τις λειτουργίες της μέχρι την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες προέρχονται από το Athens Digital Lab. Το τελευταίο έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο της υλοποίησης της ψηφιακής στρατηγικής του δήμου Αθηναίων και με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το Athens Partnership με τη συνεργασία της COSMOTE, της Νokia και του ΙΣΝ.

Όπως λένε οι ιδρυτές του – οι οποίοι χτες Δευτέρα συμμετείχαν σε πάνελ με συντονιστή τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη- «τo πρότυπο εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης προηγμένων λύσεων smart city, υποστηρίζει την δημιουργία και ωρίμανση εφαρμογών που απαντούν σε πραγματικές ανάγκες της Αθήνας, αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της και των επισκεπτών της και ενισχύουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της πόλης». Επιπλέον, το εγχείρημα αυτό που αποτελεί μια σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα με την συνεργασία φιλανθρωπικού οργανισμού και μεγάλων επιχειρήσεων, έχει σκοπό να «εισάγει καινοτομία στις δομές του δήμου και της πόλης και να ενισχύσει τη νεανική επιχειρηματικότητα».

Το Athens Digital Lab στεγάζεται στο Σεράφειο Συγκρότημα του δήμου Αθηναίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα