Μ. Όμπστφελντ (ΔΝΤ): «Χρειαζόμαστε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»

Ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών για το ελληνικό χρέος αλλά και στην επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο.

Εκτενές άρθρο αφιερώνει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος που απασχόλησε τη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον και συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.

«Όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ερωτήθηκε εάν το ΔΝΤ θα μπορούσε να παράσχει μόνο την τεχνογνωσία του η απάντηση ήταν όχι», σύμφωνα με την εφημερίδα. «Κι αυτό επειδή το Ταμείο έχει τη φήμη στο Βερολίνο ότι είναι σε θέση να ελέγξει τις μεταρρυθμίσεις αυστηρότερα απ' ό,τι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξάλλου θα θεωρούσε κανείς τον ρόλο του αξιόπιστο, μόνο εάν το ΔΝΤ ήταν παρόν και οικονομικά. Κι ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισε το ενδεχόμενο να φτάσουν στην Ελλάδα περαιτέρω χρήματα χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου, απέρριψε παράλληλα και την βασική αξίωση του ΔΝΤ για μείωση του ελληνικού χρέους».

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελντ στο περιθώριο της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: «Δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα χρέους, χρειαζόμαστε ωστόσο μια μορφή ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» είπε ο Όμπστφελντ σύμφωνα με το άρθρο της Handelsblatt. «Το περασμένο καλοκαίρι συμφωνήθηκε να υποχωρήσουν τα κράτη της ευρωζώνης απέναντι στην Αθήνα όσον αφορά τους όρους του δανεισμού, εφόσον κάτι τέτοιο θα ήταν αναγκαίο και η ελληνική κυβέρνηση θα εφάρμοζε τις μεταρρυθμίσεις. Τώρα Σόιμπλε και Λαγκάρντ ερίζουν για το εάν αυτό θα ήταν απαραίτητο. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θυμίζει πως ούτως η άλλως η καταβολή των τόκων και η αποπληρωμή των δανείων θα επιμηκυνθεί μέχρι το 2022. Η άποψη του ΔΝΤ είναι ωστόσο διαφορετική: οι επενδυτές θα επιστρέψουν μόνο εάν καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στα χρέη της. Αυτό θα μείωνε τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης της φορολόγησης. Το να αφήνει κανείς ένα τεράστιο πρόβλημα άλυτο δεν αποτελεί καλή προοπτική, τόνισε ο Όμπστφελντ».

Πάπας Φραγκίσκος: «Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί»

Αναλυτικά είναι τα ρεπορτάζ των γερμανικών εφημερίδων για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο. «Ο Πάπας έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στην πολιτική των κλειστών συνόρων» αναφέρει το άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης της Süddeutsche Zeitung. «Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε θλιβερό τόπο. 50.000 πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα. Στα βόρεια, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, περιμένει τους πρόσφυγες ένα τείχος από συρματόπλεγμα. Όποιος επιχειρήσει να το περάσει, καταλαβαίνει γρήγορα από τα δακρυγόνα που ρίπτονται από την πλευρά της ΠΓΔΜ ότι εδώ είναι το τέλος του ταξιδιού».

Στο ίδιο θέμα εστιάζει και δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt, η οποία παραθέτει αποσπάσματα από τις δηλώσεις του Φραγκίσκου. «Ο Πάπας έδειξε να κατανοεί τους φόβους των πολιτών. Οι ανησυχίες στην Ελλάδα και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι "κατανοητές και δικαιολογημένες" είπε. Ωστόσο δεν πρέπει κανείς να ξεχνάει ότι "οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί αλλά πρόσωπα, ονόματα και ιστορίες"».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει τέλος το σχόλιο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung για την πολιτική σημασία της επίσκεψης του Πάπα: «Δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός ότι ο Πάπας έφτασε στη Λέσβο δύο εβδομάδες μετά τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας για την επαναπροώθηση των προσφύγων», δήλωσε ο καθολικός ιερέας της Λέσβου Λέων Κισκίνης στο ραδιόφωνο του Βατικανού. Παρ' όλο που ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι επέμεινε «ότι δεν θα πρέπει να δει κανείς το ταξίδι ως πολιτική πράξη αλλά ως ανθρωπιστική και οικουμενική κίνηση, δεν παύει να αποτελεί ωστόσο ένα "πολιτικό σημάδι"» καταλήγει το άρθρο.

Πηγή: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα