Μασκ εναντίον Μπέζος: Μια διαμάχη «διαστημικών» διαστάσεων

Ο Έλον Μασκ και ο Τζεφ Μπέζος, δύο από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, δεν κονταροχτυπιούνται μόνο για την κατάταξη στο Forbes. Τα τελευταία χρόνια γίνεται ένας ‘αγώνας δρόμου΄ για την πρωτοκαθεδρία στο διάστημα.

Με την πάροδο των χρόνων, η αντιπαλότητά τους έχει πάρει και ψηφιακή διάσταση, καθώς έχει μεταφερθεί και στην χώρο των social media. Κίνηση-ματ αποτελεί η ανακοίνωση του Μπέζος ότι αφήνει τα ηνία της Amazon,

με σκοπό να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στις λοιπές του δραστηριότητες, όπως στην εταιρεία διαστημοπλοίων Blue Origin, και η απόφασή του να συμμετάσχει στην πρώτη ανθρώπινη αποστολή της εταιρείας στο διάστημα.

Oι κυρίαρχοι του διαστήματος

Οι δύο δισεκατομμυριούχοι πρωταγωνιστούν εδώ και χρόνια στη διαστημική αρένα. Ο CEO του διαδικτυακού «πολυκαταστήματος» της Amazon., ίδρυσε τo 2000 τη διαστημική εταιρεία Blue Origin, πραγματοποιώντας το παιδικό του όνειρό, η οποία έγραψε ιστορία το 2015 όταν έγινε μια από τις πρώτες εταιρείες που δημιούργησαν επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους. Ο Μασκ κατευθύνει το τιμόνι τόσο της Tesla, εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όσο και της SpaceX, εταιρεία αεροδιαστημικής τεχνολογίας που ιδρύθηκε το 2006, με σκοπό να φέρει την επανάσταση στην τεχνολογία του διαστήματος.

Ο «πόλεμος των άστρων»

Η διαμάχη καλά κρατεί και ανά τα χρόνια φουντώνει αντί να σιγοσβήνει. Ο Μασκ έχει επανειλημμένως εξαπολύσει κατηγορίες εναντίον του Μπέζος για απόπειρες αντιγραφής των προϊόντων του, με αποκορύφωμα την αγορά από την Amazon του αυτό-οδηγούμενου αυτοκινήτου Zoom, το οποίο χαρακτήρισε στο twitter απομίμηση («copycat»).

Το 2014, οι δύο ανταγωνίστριες εταιρείες ξεκίνησαν έναν δικαστικό πόλεμο, όταν η Blue Origin κατοχύρωσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για πλοία drones, τα οποία χρησιμοποιούνται για την προσγείωση πυραύλων. Η κατοχή της ευρεσιτεχνίας από την Blue Origin θα σήμαινε ότι η SpaceX θα χρειαζόταν να πληρώσει υψηλό αντίτιμο για να κάνει χρήση της τεχνολογίας. Έτσι, η εταιρεία του Μασκ υπέβαλε αίτηση για ακύρωση του διπλώματος ευρεσιτεχνίας, αμφισβητώντας την πρωτοτυπία της πατέντας. Νικητής στη μάχη, όχι όμως και στον πόλεμο, αναδείχθηκε από το δικαστήριο των ΗΠΑ η SpaceX.

Τα τελευταία χρόνια, ο ανταγωνισμός έχει μεταφερθεί στα social media. Οι δύο δισεκατομμυριούχοι δεν φαίνεται να χάνουν την ευκαιρία να πυροβολήσουν ο ένας τον άλλον, καταφεύγοντας αρκετές φορές και σε ..χτυπήματα κάτω από τη μέση, με πρωταγωνιστές ταλέντα, πατέντες και συμβόλαια. Οι ίδιοι τους τελευταίους μήνες ανταγωνίζονται για τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου τον πλανήτη.

Όταν η Blue Origin προσγείωσε με επιτυχία τον πύραυλο New Shepard το 2015, ο Μπέζος δημοσίευσε ένα βίντεο αποκαλώντας τον «το πιο σπάνιο θηρίο». Ο Μασκ δεν άργησε να περάσει στην άμυνα, επισημαίνοντας ότι η SpaceX είχε εκτελέσει το κατόρθωμα τρία χρόνια πριν. Όταν, αντίστοιχα, η SpaceX προσγείωσε το διαστημικό σκάφος Falcon 9, ο Μπέζος συνεχάρη ειρωνικά τον Μασκ, καλωσορίζοντας τον «στο κλαμπ».

Πρόσφατα ο Μασκ έκανε μια ακόμη ευθεία επίθεση στον Μπέζο – αυτή τη φορά σχετική με την ηλικία του. Σε μια συνέντευξη στους New York Times, ο Μασκ, δε δίστασε να σχολιάσει ότι ο Μπέζος είναι πολύ μεγάλος και η Blue Origin πολύ αργή για να σημειώσει πραγματική πρόοδο. «Ο ρυθμός προόδου είναι πολύ αργός και ο χρόνος που έχει απομείνει δεν είναι αρκετός, αλλά είμαι χαρούμενος που κάνει αυτό που κάνει με την Blue Origin», δήλωσε.

Ο Μασκ έχει, επίσης, σχολιάσει αρνητικά τις πρακτικές πρόσληψης της Blue Origin. «Η Blue Origin προσπαθεί να προσελκύσει ταλέντα, προσφέροντας διπλάσιους μισθούς. Νομίζω ότι είναι περιττό και λίγο αγενές», δήλωσε ο Μασκ στη βιογραφία του το 2015. Όταν, μάλιστα, σε συνέντευξή του στο BBC ρωτήθηκε για τον Τζεφ Μπέζος το 2016, απάντησε τη θρυλική ατάκα, «ποιος Τζεφ;».

Ο Μπέζος, από την άλλη, έχει στοχοποιήσει τη μεγαλύτερη φιλοδοξία του Μασκ: τον αποικισμό στον Άρη, που αποτελεί τον κύριο στόχο του SpaceX, την οποία χαρακτήρισε ως «μη ελκυστική». «Πηγαίνετε πρώτα στην κορυφή του Έβερεστ για ένα χρόνο και δείτε αν σας αρέσει, γιατί είναι ένας παράδεισος σε σύγκριση με τον Άρη», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος .

Ωστόσο, η διαμάχη ξεπερνά τις διαστημικές φιλοδοξίες των δυο πανίσχυρων ανδρών. Αν και το μήλον της έριδας παραμένει η κυριαρχία στο διάστημα, ο Μασκ έχει βάλει στο στόχαστρο και την Amazon, την οποία έχει αποκαλέσει δημόσια μονοπώλιο.

Τον Ιανουάριο, ο Μασκ κατάφερε να ξεπεράσει τον Μπέζος και να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με την κατάταξη του Forbes. Ο Μπέζος, όμως, ανέκτησε γρήγορα το προβάδισμα με καθαρή αξία 187 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Μασκ πλέον έρχεται τρίτος, μετά τον CEO της LVMH Μπερνάρντ Αρνό, με περιουσία 166 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η διαμάχη αναζωπυρώθηκε όταν την περασμένη άνοιξη η Blue Origin και η SpaceX ανταγωνίστηκαν για ένα συμβόλαιο με τη NASA σχετικά με μια ανθρώπινη αποστολή στη Σελήνη που αναμένεται να λάβει χώρα το 2024. Η απόφαση της NASA να συνεργαστεί τελικά με την SpaceX εξόργισε τον Μπέζος, ο οποίος επέλεξε την νομική οδό για την αμφισβήτηση της απόφασης.

Οι διακοπές στο διάστημα

Τώρα, ο Μπέζος φαίνεται να περνά για τα καλά στην αντεπίθεση, διεκδικώντας άλλη μια πρωτιά κατά του Μασκ. Αφού ανακοίνωσε ότι στις 3 Ιουλίου παραδίδει τα ηνία της Amazon, αποφάσισε να γιορτάσει τη συνταξιοδότησή του πηγαίνοντας…διακοπές στο διάστημα.

Στις 20 Ιουλίου, ο Μπέζος και ο μικρότερος αδερφός του, Μαρκ, θα συμμετάσχουν σε πτήση 11 λεπτών με το διαστημικό σκάφος New Origin Shepard της Blue Origin. Η εταιρεία είναι αυτή τη στιγμή στη διαδικασία δημοπρασίας για μία από τις έξι διαθέσιμες θέσεις στην πτήση, η οποία θα διαρκέσει 11 λεπτά και θα ανέβει 62 μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης. « Είναι κάτι που ήθελα να κάνω από παιδί. Είναι μεγάλη υπόθεση για μένα», δήλωσε ο Μπέζος σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Instagram.

Πρόκειται για την πρώτη ανθρώπινη πτήση της Blue Origin στο διάστημα – η SpaceX προηγήθηκε τον Μάιο του 2020, χωρίς όμως την παρουσία του Μασκ. Με βάση το ιστορικό της διαμάχης των μεγιστάνων, η αντίδραση του Μασκ αναμένεται να έχει ενδιαφέρον.

Διαβάστε περισσότερα

Η Deutsche Bank προειδοποιεί για πληθωριστική «ωρολογιακή βόμβα»

Ρότα για έξοδο της Ελλάδας -στις αρχές του 2022- από την ενισχυμένη εποπτεία

Καλοκαιρινή άδεια: Πόσες μέρες δικαιούστε – Πότε καταβάλλεται το επίδομα αδείας

Keywords
Τυχαία Θέματα