Με… αφετηρία την υποδηματοποιία στα ξενοδοχεία

Της Στεφανίας Σούκη

Ένα πεντάστερο στη Θεσσαλονίκη και ένα ιστορικό ξενοδοχείο που ...επανακτά την αίγλη του στο Βόλο. Με μακρά παράδοση στην υποδηματοποιία, η οικογένεια Μαμαδά έκλεισε φέτος μία εικοσαετία στον ξενοδοχειακό κλάδο, στον οποίο συνεχίζει να επενδύει ολοκληρώνοντας τώρα το ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο στο διατηρητέο ''Αιγλη'' στο Βόλο.

"Η οικογένεια μας παραδοσιακά ασχολούνταν με το εμπόριο πρώτων υλών υποδηματοποιίας. Επιπλέον διατηρούμε μέχρι

σήμερα μια μονάδα που παράγει υποδημάτων στη Σερβία", αναφέρει στο newmoney.gr η κ. Κωνσταντίνα Μαμαδά, managing director. "Με τον ξενοδοχειακό κλάδο η ενασχόληση ξεκίνησε το 1996, οπότε και αποκτήσαμε με συμμέτοχο τον κ. Αζίζ Ντίρι το ιστορικό ξενοδοχείο Αίγλη στο Βόλο και το γειτονικό του Παλλάς, το οποίο ανασκευάσαμε από τα θεμέλια, δεδομένου ότι είχε διακόψει τη λειτουργία του για πολλά χρόνια και κατ 'επέκταση εγκαταλειφθεί πλήρως. Μετά από εκτεταμένες εργασίες και τη συνένωση των δύο διατηρητέων κτιρίων υπό τον ενιαίο τίτλο Αίγλη, άνοιξε τις πόρτες του και πάλι στο κοινό και συνεχίζει να υποδέχεται επισκέπτες εδώ και 20 έτη.

Το 2005 πρωτοξεκίνησε τη λειτουργία του το Porto Palace Hotel στη Θεσσαλονίκη στο ιδιόκτητο βιομηχανικό κτήριο επί της 26ης Οκτωβρίου, το οποίο επίσης ριζικά αναδιαμορφώθηκε, ώστε να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο πολυτελές ξενοδοχείο (ΑΑ παραδοσιακού τύπου).

Στις αρχές του χρόνου ξεκίνησε και η λειτουργία του γραφείου πωλήσεων μας που εκπροσωπεί και τις δύο μονάδες στην Αθήνα, με σκοπό να τονώσει το ενδιαφέρον της τοπικής και διεθνούς αγοράς για τους προορισμούς και να αναπτύξει την εμπορική δραστηριότητα της επιχείρησης».

Το ξενοδοχείο Αίγλη προέκυψε από τη συνένωση δύο ιστορικών ξενοδοχείων στο Βόλο, του Αίγλη και του Παλλάς. Το Παλλάς πρωτολειτούργησε, σύμφωνα με καταγεγραμμένες πληροφορίες, το 1921. Το Αίγλη, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Κασσιόπουλο και χαρακτηριστικό δείγμα Art Nouveau, άρχισε τη λειτουργία του το 1938 και φιλοξένησε πολλές σημαντικές προσωπικότητες του πολιτικού, καλλιτεχνικού και επιχειρηματικού χώρου.

Μεταπολεμικά έκλεισε και στα τέλη της δεκαετίας του 1990 τα δύο κτίρια συνενώθηκαν και ανακατασκευάστηκαν ριζικά. Το 2011 ακολούθησε εκτεταμένη ανακαίνιση του παλιού 'Αίγλη' και των κοινόχρηστων χώρων του ξενοδοχείου, ώστε να συμβαδίσει με τις σύγχρονες ανάγκες των πελατών, οι οποίοι το επισκέπτονται είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε για λόγους αναψυχής. Τώρα, πραγματοποιήθηκε ολοκληρωτική αναμόρφωση του κτιρίου του 'Παλλάς' με σκοπό την παροχή υπηρεσιών διαμονής υψηλού επιπέδου σε όλα τα δωμάτια του ξενοδοχείου.

«Με την κίνηση αυτή προσβλέπουμε στην παύση της λειτουργίας του Αίγλη ως ένα ξενοδοχείο δύο ταχυτήτων και στην ουσιαστική αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη. Μετά το τέλος της ανακαίνισης, το Αίγλη αναβαθμίζεται από ξενοδοχείο τριών αστέρων σε ανώτερη κατηγορία. Χωρίς περιττές επεμβάσεις και χωρίς να παραβλέπουμε την ιστορικότητα και τη διαχρονική σημασία του ξενοδοχείου ως έμβλημα του Βόλου, ευελπιστούμε ότι θα γυρίσει σελίδα και θα προσελκύσει νέους πελάτες και συνεργάτες».

Ειδικά για το Βόλο ως προορισμό, η κ. Μαμαδά αναφέρει ότι η πόλη έχει επιδείξει σχετική αστάθεια ως προορισμός προσέλκυσης ξένων ταξιδιωτών, λόγω των συχνών αλλαγών των αεροπορικών εταιριών που 'προσγειώνονται' στο αεροδρόμιο του Αλμυρού. «Οι εθνικότητες που 'εκπροσωπούνται', επομένως, στην περιοχή μεταβάλλονται αναλόγως. Στις διεθνείς εκθέσεις, πάντως, παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για τη Μαγνησία γενικά λόγω της πολυμορφίας των περιοχών, που προκαλούν το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο Βόλος, έστω και ως πέρασμα προς το Πήλιο ή τις Σποράδες, υποδέχεται τουρίστες χωρίς να παρατηρείται συγκεκριμένη εποχικότητα.

Η περιοχή, επιπλέον, αποτελεί συνεδριακό προορισμό για τοπικά, περιφερειακά αλλά και πανελλήνια συνέδρια, λόγω της βολικής του τοποθεσίας και της μικρής οδικής απόστασης τόσο από την Αθήνα όσο και από τη Θεσσαλονίκη.

Άξιες αναφοράς είναι και οι αθλητικές διοργανώσεις που λαμβάνουν χώρα ανά διαστήματα στην πόλη, η οποία έχοντας τελέσει ολυμπιακή πόλη, έχει εγκαταστάσεις που προσφέρονται για τη φιλοξενία αγώνων. Δεδομένου ότι ο Βόλος διαθέτει περιορισμένες κλίνες σε σχέση με άλλες επαρχιακές πόλεις αντίστοιχου μεγέθους, παρουσιάζει συχνά υψηλές πληρότητες».

Οσον αφορά το έτερο ξενοδοχείο, το Porto Palace στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε τη λειτουργία του ως ξενοδοχείο πολυτελείας από το 2005, μετά από αναδιαμόρφωση του βιομηχανικού κτηρίου που ανήκε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Μαμαδά από το 1987 και μέχρι τότε αξιοποιούνταν ως αποθήκη πρώτων υλών υποδηματοποιίας. Το Porto Palace φιλοξενείται επίσης σε διατηρητέο κτήριο, χαρακτηρισμένο από την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων ως Ιστορικό Μνημείο της πόλης και ως εκ τούτου παρουσιάστηκαν αρκετοί περιορισμοί κατά την μετατροπή του σε συνεδριακό ξενοδοχείο.

«Μετά από μία προβληματική περίοδο, με ναδίρ το 2013, όχι μόνο το δικό μας ξενοδοχείο αλλά και όλη η ξενοδοχειακή αγορά της Θεσσαλονίκης δείχνει σταθερά σημεία ανάκαμψης.

Σημαντική είναι η συμβολή των δράσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης για την τουριστική προβολή της περιοχής, η οποία είχε σε αποτέλεσμα το 'άνοιγμα' νέων αγορών με ενδιαφέρον για την πόλη. Αξιοσημείωτη είναι και η προσπάθεια του επανασυστημένου Thessaloniki Convention Bureau για την ενίσχυση του συνεδριακού τουρισμού της Θεσσαλονίκης. Όλες οι δράσεις αποδίδουν σταδιακά καρπούς και βελτιώνεται αισθητά η εικόνα του κλάδου. Με τα δεδομένα του 2016 έως τώρα και με την ελπίδα ενός σταθερού μακροοικονομικού κλίματος, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για ένα ακόμη καλύτερο 2017».

Keywords
Τυχαία Θέματα