Με τη λογική «γενικού κόφτη» ελπίζει σε συμφωνία εντός Δεκεμβρίου η κυβέρνηση

Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Την αίσθηση ότι βαδίζει ολοταχώς σε μία συμφωνία με τους δανειστές, με όποιο κόστος κι αν συνοδεύεται αυτή, εκπέμπει από το βράδυ της Πέμπτης η κυβέρνηση, θέλοντας να συγκρατήσει ένα νέο κύκλο συζητήσεων περί του κινδύνου να ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Η κυβέρνηση θέλει να προλάβει και τυχόν απογοήτευση των αγορών και του επενδυτικού κόσμου από μία μετρίων αποτελεσμάτων συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, όλπου το πιθανότερο είναι να γίνει απλώς το πρώτο βήμα και όχι να υπάρξει η πολυπόθητη συμφωνία, αφού ακόμη υπάρχουν κάποια ανοιχτά θέματα

και κυρίως είναι σε τυπική εκκρεμότητα η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση διαμήνυσε, δια «πηγών» της που απάντησαν στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης περί αβέβαιης αξιολόγησης, ότι «οι ανησυχίες του σε σχέση με την β' αξιολόγηση τον διαβεβαιώνουμε ότι θα επιβεβαιωθούν. Η β' αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα και με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων που τόσο ο κος Μητσοτάκης αποστρέφεται»!

Η κυβέρνηση ήδη προχωρά στα μέτρα για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού για το 2018, ικανοποιώντας τουλάχιστον της ευρωπαϊκή πλευρά της τρόικας, ενώ απομένουν θέματα όπως οι ομαδικές απολύσεις και ο χειρισμός των συλλογικών συμβάσεων, ώστε να κλείσει η β' αξιολόγηση. Παράλληλα, αναζητά τρόπο να απαντήσει στην απαίτηση των δανειστών για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της διετίας 2019-2020, με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφύγει την ονομαστικοποίηση μέτρων, όπως εκείνα που ζητά το ΔΝΤ (μείωση του αφορολόγητου, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και άλλα). Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι διατεθειμένη αν αξιοποιήσει τη μέθοδο του «κόφτη», με τον οποίο είχε βρει λύση στην προηγούμενη αξιολόγηση. Να θεσπιστεί δηλαδή ένας «γενικός κόφτης» και για τη συγκεκριμένη περίοδο, μετά το τρέχον πρόγραμμα, ώστε στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος (3,5% ετησίως για τη διετία 2019-20), τότε να ενεργοποιείται αυτόματα ο «κόφτης». Η κυβέρνηση θέλει έτσι να ξεπεράσει την πίεση, ιδίως του ΔΝΤ, για τη λήψη νέων μέτρων για εκείνη την περίοδο, καθησυχάζοντας την κοινή γνώμη ότι τελικά τα πρωτογενή πλεονάσματα θα καλυφθούν από την ανάπτυξη και την αύξηση των εσόδων που αυτή θα φέρει και όχι με νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και συντάξεις ή με νέους φόρους.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θέλει τη συμφωνία μέσα στον Δεκέμβριο, ώστε να μην παρατείνεται η αβεβαιότητα για το ελληνικό ζήτημα, να προλάβει την ορκωμοσία Τράμπ, αλλά και τις ημερομηνίες για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Keywords
Τυχαία Θέματα