Με το «δεξί» η πρώτη συνεδρίαση του έτους στο Χρηματιστήριο

Με κέρδη ξεκίνησε το νέο έτος για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση, να κλείνει με άνοδο 0,62% και στις 898,84 μονάδες, δείχνοντας και πάλι την αδυναμία να κινηθεί σε πιο υψηλά επίπεδα από τις 900 μονάδες, μια ψυχολογική αντίσταση που έχει να δει από τις 22 Νοεμβρίου.

Καθώς η συναλλακτική δραστηριότητα κυμαίνεται σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα, η αγορά δεν μπορεί να ακολουθήσει το θετικό άνοιγμα των διεθνών αγορών που συνεχίζουν την ανοδική τους κίνηση σε πολυετή

ή ιστορικά επίπεδα.

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,56% και στις 2.160,88 μονάδες, ο Δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,91% και στις 1.505,49 μονάδες και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με κέρδη 0,33% και στις 576,84 μονάδες.

Η αγορά συνεχίζει επι της ουσίας με την ίδια συμπεριφορά του 2021, ένα έτος όπου δεν κατάφερε να «συγκινηθεί» από τον πρωτοφανή καταιγισμό θετικών εκτιμήσεων των ξένων για την ελληνική οικονομία, δείχνοντας για ακόμη μία φορά ότι έχει δομικές αδυναμίες που την εμποδίζουν να λειτουργήσει προεξοφλητικά.

Βέβαια, παρά την εννεάμηνη συσσώρευση και την απουσία επενδυτικών πρωτοβουλιών για υψηλότερα επίπεδα, η αγορά κατάφερε να κρατήσει κάποιες άμυνες στις αναταράξεις που προκάλεσε η νέα έξαρση της πανδημίας, αλλά και να δει με μεγαλύτερες αξιώσεις την επί χρόνια παραγκωνισμένη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Αυτό που απασχολεί τους επενδυτές είναι η έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον, με τα κρούσματα που ανακοινώνονται κάθε ημέρα στη χώρα μας να είναι όλο και περισσότερα, μια εξέλιξη που πιθανόν να αρχίσει να ξεκαθαρίζει από τα μέσα του μήνα στο μέτωπο της πανδημίας στην Ελλάδα, μετά και την εορταστική ανάπαυλα, με την προσοχή να στρέφεται στο εάν επέλθουν νέα μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας.

Στο αισιόδοξο σενάριο, η πανδημία θα φθίνει, οι εφοδιαστικές αρρυθμίες θα εξομαλυνθούν και το ενεργειακό κόστος θα βρει την ισορροπία του. Οι ιδιώτες σε αυτή την περίπτωση θα επιστρέψουν σε μια «αναβαλλόμενη» κατανάλωση και λόγω των υψηλών «πανδημικών» αποταμιεύσεων, αλλά και λόγω ενός επερχόμενου αισθήματος μεγαλύτερης ασφάλειας , ειδικά εφόσον η νόσος του κορωνοϊού μετατραπεί σε ενδημική νόσο, που θα επιτρέψει και την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι το 2022 είναι μια πολύ σημαντική χρονιά καθώς θα καταδείξει το πότε η χώρα θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα δεδομένου και του τοίχου προστασίας που ανύψωσε η ΕΚΤ όσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα. Η αγορά σε όρους των βασικών αριθμοδεικτών P/E και P/BV παραμένει ελκυστική , ιδιαίτερα αν υπολογίσουμε ότι η κεφαλαιοποίησή της προς το ΑΕΠ βρίσκεται παρά τη μικρή ποσοστιαία άνοδο σε σχέση με πέρσι, στο 36,8%.

Μέχρι να ξεκαθαρίσει επομένως η εικόνα, κάτι που αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το πιθανότερο σενάριο είναι να παραταθεί η πλάγια κίνηση μεταξύ των 885 – 900 μονάδων.

Το επίπεδο των 905 μονάδων, που αποτελεί και το make or break επίπεδο θα παραμείνει, ειδικά σε εβδομαδιαίο γράφημα, ενώ αντίθετα, η διάσπαση της κοντινής στήριξης των 886 μονάδων μπορεί να οδηγήσει και πάλι στην ζώνη των 865-870 μονάδων.

Στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Ελλάκτωρ με 3,08% σημείωσε τα περισσότερα κέρδη με την Aegean και ΑΔΜΗΕ να κλείνουν με κέρδη άνω του 2%. Ακολούθησαν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Jumbo, ΟΛΠ, Λάμδα, Τιτάνας, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ και ΓΕΚ Τέρνα με άνοδο άνω του 1% και η Motor Oil, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Quest και Alpha Bank με ήπια άνοδο. Σε αρνητικό έδαφος και με απώλειες άνω του 1% έκλεισε ο Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική, και ΔΕΗ με την ΕΥΔΑΠ και Coca Cola να κλείνουν ήπια πτωτικά.

Διαβάστε ακόμη:

Πλειστηριασμοί: Πάνω από 4.000 μόνο για το πρώτο δίμηνο – Με ποια «επώνυμα» σφυριά ξεκινά η νέα χρονιά (pics)

Ρεύμα: Ποδαρικό με υψηλές τιμές για την Ελλάδα στην αγορά ηλεκτρισμού

Ikea: Γιατί και πόσο αυξάνει τις τιμές στα προϊόντα της το 2022

Keywords
Τυχαία Θέματα