Μείωση 8,9% στις εξαγωγές κατά το α' τρίμηνο – Σε ποιες χώρες πουλάμε περισσότερο
Συνεχίζονται οι διακυμάνσεις στις εξωτερικό εμπόριο κατά το α' τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ). Επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, για τον Μάρτιο του 2016, στο α' τρίμηνο του έτους η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται μειωμένη κατά 8,9% (στα 5,72 δισ. ευρώ από 6,28 δισ. στο α' τρίμηνο του 2015). Οριακή μείωση προκύπτει και μετά από την εξαίρεση των πετρελαιοειδών, και συγκεκριμένα κατά 0,2% ή μόλις 8 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το περυσινό τρίμηνο. Να σημειωθεί ότι στο α' τρίμηνο του 2015 σε
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της ανάλυσης, η Πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη τόνισε ότι αλλά και τα ευρύτερα δεδομένα γύρω από την ελληνική οικονομία, η Πρόεδρος του ΠΣΕ κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, τόνισε ότι «η αστάθεια και οι πιέσεις στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας αποτυπώνουν τις επιπτώσεις της αβεβαιότητας που είχε δημιουργηθεί γύρω από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της, αλλά και την εξάντληση παραγωγικών και εξαγωγικών δυνατοτήτων, μετά από την πολύχρονη ύφεση. Είναι ξεκάθαρο ότι πλέον απαιτείται άμεση επανεκκίνηση της παραγωγικής μηχανής της χώρας, με την ενεργοποιήση χρηματοδοτικών εργαλείων και Προγραμμάτων, στο πλαίσιο μίας Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής ως αντιστάθμισμα στα λουκέτα επιχειρήσεων και τα δραματικά υψηλά ακόμη ποσοστά ανεργίας.
Στο ίδιο πλαίσιο, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν για το ρωσικό εμπάργκο, αλλά και οι εξελίξεις γύρω από την "ελληνικότητα" της φέτας στη Ν. Αφρική με φόντο και τη συμφωνία TTIP μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ, καθιστά αναγκαία την ενεργοποίηση και λειτουργία Ειδικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων Εξωτερικού Εμπορίου, για την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων παραγωγών και εξαγωγέων. Όπως διαφάνηκε και στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, η συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε., εκτός από υποχρεώσεις, συνοδεύεται και από δικαιώματα που πρέπει να διαφυλαχθούν και σε όρους οικονομικής διπλωματίας».
Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαμήλωσε σημαντικά τον πήχυ των προσδοκιών για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών, προβλέποντας πλέον οριακή αύξηση κατά 0,5% για το σύνολο του έτους, στα έσοδα της Ελλάδας από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση κατά 1,9%. Αντίθετα, η Κομισιόν μεταθέτει την ανάκαμψη των εξαγωγών για το 2017, οπότε και αναμένει αύξηση κατά 4,2%.
Σε ότι αφορά τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι συνολικές εξαγωγές τον περασμένο Μάρτιο περιορίστηκαν 11,4% στα 2,09 δισ. ευρώ από τα 2,36 εκατ. ευρώ του Μαρτίου του 2015. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών (που δέχονται εκ νέου ισχυρές πιέσεις σε επίπεδο διεθνών τιμών), οι εξαγωγές του Μαρτίου εμφανίζονται οριακά μειωμένες κατά 0,3% ή κατά 5,2 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικό γεγονός της αστάθειας των εξαγωγών τους τελευταίους μήνες είναι το μήνα Μάρτιο, καταγράφεται ισορροπία μεταξύ κλάδων με ανοδική κίνηση και κλάδων που υποχώρησαν υπό το βάρος των πιέσεων στη ζήτηση. Συγκεκριμένα, σε όρους ανόδου ξεχώρισαν οι κλάδοι των ποτών/καπνού (+12,4%), των τροφίμων (+9,8%) και των μηχανημάτων (+8,6%). Αντίθετα, πέραν των πετρελαιοειδών (-36,2%), σημαντική είναι η υποχώρηση του ελαιολάδου (-24,7%), σε σχέση με την περυσινή εκρηκτική άνοδο, αλλά και των πρώτων υλών (-11,8%), ενδεικτική των δυσχερειών της παγκόσμιας βιομηχανίας.
Οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την ΕΕ (27) εμφανίζουν στασιμότητα (+0,1%) και συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών καταλαμβάνουν πλέον το 58,9% των συνολικών εξαγωγών. Έτσι, είναι προφανές ότι το σύνολο της μείωσης των εξαγωγών για το α' τρίμηνο του 2016, αφορούν σε αυτές προς τις Τρίτες Χώρες, οι οποίες υποχώρησαν κατά 579 εκ. ευρώ ή 20,1% σε σχέση με πέρσι. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η τάση των εξαγωγών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυξητική, ενώ η μείωση των εξαγωγών προς Τρίτες Χώρες είναι μικρότερη.
Ως προς τους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών ανά οικονομική ένωση, πέραν της Ε.Ε., ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές και προς τις χώρες του G7 (+15,3%). Στην αντίθετη κατεύθυνση, σημαντικές μειώσεις των εξαγωγών παρατηρούνται προς τις αναδυόμενες BRICS (-23,5%), προς τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του OPEC (-17,7%), προς τις χώρες της Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας(ΟΣΕΠ) (-28,4%) και προς τις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (-36,8%).
Ο χάρτης των εξαγωγών
Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των εξαγωγών, η Ιταλία, παρά τη μείωση κατά 9,5%, εξακολουθεί και σε αυτό το τρίμηνο να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών ενώ κατά μία θέση ανέβηκαν στη σχετική κατάταξη η Γερμανία (στη 2η θέση, με +6,7%), η Κύπρος (3η, με +8,7%) και η Βουλγαρία (4η, με -8,7%), μιας και η Τουρκία, η οποία στο αντίστοιχο περσινό α' τρίμηνο ήταν ο δεύτερος σημαντικότερος προορισμός ελληνικών εξαγωγών, υποχωρεί στην 5η θέση (-48,7%, λόγω της μεγάλης μείωσης των διεθνών τιμών πετρελαίου, το οποίο αποτελεί και το βασικό εξαγόμενο προϊόν της Ελλάδας προς την τουρκική αγορά). Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά το Ηνωμένο Βασίλειο (-0,8%), οι ΗΠΑ (-14,9%), η Αίγυπτος (-0,9%), η Ρουμανία (+10,5%) και ο Λίβανος (-6,8%).
Καλύτερες επιδόσεις σε όρους κατάταξης, σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2015, εμφανίζουν χώρες όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, το Γιβραλτάρ, η Πολωνία και κυρίως το Ισραήλ που βρέθηκε μεταξύ των 20 κυριότερων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα.
Οι 20 σημαντικότερες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδος
κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016* (Αξία σε εκατ. €)
Σειρά κατάταξης α' τριμήνου 2016
Σειρά κατάταξης α' τριμήνου 2015
Χώρα
Αξία
1
1
Ιταλία
712,1
2
3
Γερμανία
466,4
3
4
Κύπρος
388,1
4
5
Βουλγαρία
289,3
5
2
Τουρκία
270,4
6
7
Ην. Βασίλειο
241,9
7
6
Η Π Α
240,0
8
8
Αίγυπτος
215,5
9
11
Ρουμανία
193,7
10
10
Λίβανος
189,4
11
9
Ισπανία
179,5
12
13
Γαλλία
164,5
13
16
Ολλανδία
147,5
14
15
Γιβραλτάρ
120,3
15
14
ΠΓΔΜ
116,1
16
17
Πολωνία
109,7
17
12
Σ. Αραβία
108,0
18
18
Βέλγιο
82,2
19
19
Αλβανία
71,5
20
37
Ισραήλ
59,8
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Η Γερμανία υπενθυμίζει στην Τουρκία τα πραγματικά της μεγέθη
- Οι αλλαγές στις συντάξεις και το ΕΚΑΣ
- Ένα φυσικό φλαβονοειδές θαυματουργό για τις νοητικές λειτουργίες
- Τροχαίο με δύο νεκρούς στις Σέρρες
- Η βυθισμένη «πόλη» στον Αλικανά Ζακύνθου φτιάχθηκε από... μικρόβια, όχι από ανθρώπους!
- Coca-Cola HBC: Δυναμική αειφόρος ανάπτυξη σε οικονομία, περιβάλλον και κοινωνία
- Τι και πώς προσφέρει ο νέος αναπτυξιακός νόμος
- Ασφαλιστικό: Νέοι πονοκέφαλοι με τα εφάπαξ
- Στάσεις εργασίας σε μετρό, τραμ, ηλεκτρικό
- Γιατί η Βρετανία ψήφισε να αποχωρήσει (αν το κάνει...)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Βρετανία: Λουκέτο στην αλυσίδα BHS – Στον δρόμο 11.000 υπάλληλοι
- Ολγα Γεροβασίλη: «Νομοθετήσαμε μέτρα που από μόνα τους δεν θα μας πάνε πουθενά»
- Θα πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ έως το 2031
- Ανακαλούνται εκατομμύρια οχήματα με αερόσακους Takata
- Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης 700 μεταναστών ανοιχτά της Κρήτης
- Στα funds και τα δάνεια α' κατοικίας αξίας έως 140.000 ευρώ
- Alpha Bank: Τα νέα επιτόκια λογαριασμού χορηγήσεων Alpha 605 σε συνάλλαγμα
- «Vasiliki Kouzina» από την Καλαμάτα στο Μιλάνο
- «Έξοδο» στις αγορές με έκδοση ομολόγου ετοιμάζει η Κύπρος
- Bundesbank: Μειώνει τις προβλέψεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη
- Τελευταία Νέα New Money
- Μείωση 8,9% στις εξαγωγές κατά το α' τρίμηνο – Σε ποιες χώρες πουλάμε περισσότερο
- Θα πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ έως το 2031
- Ανοδικές κινήσεις για την τιμή του χρυσού εν αναμονή των στοιχείων εργασίας στις ΗΠΑ
- Bundesbank: Μειώνει τις προβλέψεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη
- Alpha Bank: Τα νέα επιτόκια λογαριασμού χορηγήσεων Alpha 605 σε συνάλλαγμα
- Στα funds και τα δάνεια α' κατοικίας αξίας έως 140.000 ευρώ
- «Έξοδο» στις αγορές με έκδοση ομολόγου ετοιμάζει η Κύπρος
- Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης 700 μεταναστών ανοιχτά της Κρήτης
- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπ. Εργασίας από υπαλλήλους της «Πυρσός»
- Ήπια άνοδος στην Ασία - Ράλι 6,5% για την Fast Retailing
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Οι αλλαγές στις συντάξεις και το ΕΚΑΣ
- Γεροβασίλη: Θα βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά - Δεν υπήρξαν μόνο άσχημες αποφάσεις
- Υβόννη Μπόσνιακ: Βάζει τέλος στις φήμες για δεύτερη εγκυμοσύνη [photo]
- Ιωάννα Πηλιχού: «Ήταν φρικτό το συναίσθημα»
- Ενα βήμα πριν από τη σύνθεση ανθρωπίνου DNA στο εργαστήριο
- Ρένα Βλαχοπούλου: Ο σπουδαίος ρόλος που αρνήθηκε στον κινηματογράφο! [vds]
- Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών ανοιχτά της Κρήτης - Τουλάχιστον 4 νεκροί
- Στο νοσοκομείο Ρουβάς- Ζυγούλη: Αρρωστος ο μικρός τους γιος
- Τεχνική Ανάλυση EUR/USD
- Κέρδη στην Ευρώπη με το "βλέμμα" στις ΗΠΑ