Μειώστε φόρους και γραφειοκρατία

Είναι γεγονός ότι υπάρχει πλέον μια ρεαλιστική προοπτική για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Η προοπτική όμως και μόνον προφανώς δεν σημαίνει ότι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία έχει βελτιωθεί. Οι απανωτοί φόροι και η λιτότητα έχουν στεγνώσει την αγορά. Τον Φεβρουάριο που είναι και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία οι καταθέσεις ήταν 160,5 δις. έναντι 163,2 δις.

τον Δεκέμβριο. Τη μεγαλύτερη μάλιστα μείωση είχαν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων. Τον περασμένο Φεβρουάριο επίσης –που ανακοινώθηκαν τα τελευταία στοιχεία- προστέθηκε νέο χρέος στις εφορίες 1,39 δις. από πολίτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Η έξοδος στις αγορές είναι μια αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη, στο βαθμό που σηματοδοτεί την σταδιακή έναρξη μιας περιόδου, όπου η Ελλάδα θα είναι σε θέση στο άμεσο μέλλον να αναχρηματοδοτεί με εκδόσεις ομολόγων το χρέος της με χαμηλά επιτόκια. Η προσφορά όμως χαμηλών επιτοκίων από τις αγορές απαιτεί την επίτευξη δύο παραγόντων. Ο ένας είναι μια συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους που έχει φτάσει στο 177% του ΑΕΠ και το δεύτερο είναι επιστροφή στην ανάπτυξη, ώστε η οικονομία να παράγει πόρους που θα επιτρέπουν την εξυπηρέτηση του χρέους.

Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους θα ξεκινήσει όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο Eurogroup της 5ης Μαίου. Το κρίσιμο ζήτημα όμως είναι να επανέλθει η οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά. Μετά από μια εξαετία ύφεσης είναι αναμενόμενο να βρισκόμαστε στον πάτο και να υπάρχουν ενδείξεις συρρίκνωσης του υφεσιακού κύκλου. Ωστόσο τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν για τη μείωση των καταθέσεων, την αύξηση των χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και μια σειρά άλλων στοιχείων όπως πχ η έλλειψη πιστωτικής επέκτασης, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας κά δεν συνθέτουν μια εικόνα ισχυρής ανάπτυξης η οποία μπορεί να εξυπηρετήσει τόσο μεγάλο χρέος. Για να επανέλθει η χώρα σε βιώσιμη και σταθερή αναπτυξιακή τροχιά πρέπει να προσελκύσουμε άμεσες ξένες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία. Για να γίνει όμως αυτό είναι απαραίτητη η εξάλειψη της γραφειοκρατίας και ένα εκλογικευμένο φορολογικό πλαίσιο και αυτές είναι οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει άμεσα η χώρα.

Blogger Αλέξανδρος Κασιμάτης
Keywords
Τυχαία Θέματα