Μετρό Μόσχας: Δεν χρειάζεσαι λεφτά για ένα εισιτήριο, αρκεί «να έχεις… πρόσωπο»

Σε νέα εποχή περνά το μετρό της Μόσχας, το οποίο εξυπηρετεί ετησίως περισσότερους επιβάτες από το μετρό της Μέκκας του καπιταλισμού Νέας Υόρκης.

Συγκεκριμένα, το μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας σχεδιάζει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου προκειμένου οι εκατομμύρια Μοσχοβίτες που το χρησιμοποιούν

καθημερινά να πληρώνουν για το εισιτήριό τους.

Το σύστημα «Face Pay» δοκιμάζεται προς το παρόν στις περιστρεφόμενες πόρτες και στα εκδοτήρια εισιτηρίων σε σταθμούς του μετρό, και αναμένεται να εφαρμοστεί πλήρως μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με όσα ανέφερε επικεφαλής ασφαλείας του μετρό Αντρέι Κιτσίγκιν.

Το μετρό έχει χρησιμοποιήσει την αναγνώριση προσώπου για να παρακολουθεί τις περιστρεφόμενες πόρτες στους σταθμούς του από τον Σεπτέμβριο και περίπου 900 άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι σήμερα ως ύποπτοι για διάφορα εγκλήματα, σημείωσε ο Κίτσιγκιν.

Το νέο σύστημα θα επιτρέψει σε άτομα που έχουν υποβάλει βιομετρικά δεδομένα στην τράπεζά τους να χρεώσουν τις κάρτες τους με μια διαδικασία παρόμοια με την τεχνολογία Apple Pay που είναι διαθέσιμη σε κινητά τηλέφωνα.

 EPA/YURI KOCHETKOV

Η ρωσική πρωτεύουσα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα βιντεοπαρακολούθησης στον κόσμο, το οποίο μάλιστα έχει αξιοποιήσει και κατά τη των lockdown προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι πολίτες τηρούν την καραντίνα.

Οι αντίπαλοι του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίζονται ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε επίσης την αναγνώριση προσώπου για να εντοπίσει άτομα που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας υπέρ του ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μετρό της Μόσχας άνοιξε της πύλες του στο επιβατικό κοινό το 1935.

 EPA/SERGEI ILNITSKY

Οι σταθμοί είναι περίτεχνα διακοσμημένοι με ψηφιδωτά, μαρμάρινα αγάλματα και βιτρό που διηγούνται τη σύγχρονη ιστορία του κράτους.

Διαβάστε ακόμη:

Επενδύσεις €600 εκατ. και 2.000 νέες θέσεις εργασίας από την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία

Ταμείο Ανάκαμψης: Σε ισχύ ο κανόνας «first in first out» για τους επενδυτές

Η μπαταρία που εφευρέθηκε 120 χρόνια πριν την ώρα της και… έσωσε τον Ελον Μασκ

Keywords
Τυχαία Θέματα