Μικρές καλοκαιρινές ιστορίες

Μικρές καλοκαιρινές ιστορίες… Πέρα και μακριά από την facebook πραγματικότητα με τα λογής λογής tazebao (η ονομασία των αυτοσχέδιων εφημερίδων τοίχου την εποχή της μαοϊκής έμπνευσης Πολιτιστικής Επανάστασης).

Μικρές καλοκαιρινές ιστορίες… Για τα καθημερινά μας. Για όλα αυτά – τα πρόσωπα και τις δραστηριότητες- που δημιουργούν νέες δουλειές, νέα εισοδήματα και νέες θέσεις εργασίας.
Χτες μόλις μια νέα

αλλά έμπειρη ποτοποιός από την Περιφέρεια μου εξηγούσε γιατί στο δικό της τζιν (ναι, υπάρχει και ελληνικό τζιν) επέλεξε να προσθέσει, μεταξύ άλλων, στο χαρμάνι τον κρίταμο των βράχων δίπλα στη θάλασσα. Προχθές, ένας πρώην τραπεζικός – υψηλόβαθμό στέλεχος του δικτύου μιας ξένης τράπεζας που επέλεξε να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά- μου μιλούσε για ώρα για τις ευεργετικές συνέπειες μιας από τις λεγόμενες υπερτροφές – πρόκειται για την αρώνια- που καλλιεργεί στα κτήματα του σε μια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και με αυτήν ως πρώτη ύλη φτιάχνει μαρμελάδες. Στο εργαστήριο που φτιάχνονται οι συγκεκριμένες μαρμελάδες – μια ζηλευτή για τις επιδόσεις της οικοτεχνία της περιφέρειας- μου μίλησαν για τον Ινδό επιχειρηματία που τους επέλεξε κατόπιν συστηματικής έρευνας και ο οποίος φέρνει από την πατρίδα του το σαφράν που προστίθεται μαζί τα φρούτα της τοπικής παραγωγής για να φτιαχτούν μαρμελάδες προς εξαγωγή.

Ο κατάλογος αυτών των ιστοριών είναι μακρύς… Απαιτεί σελίδες επί σελίδων. Σε κάθε περίπτωση δεν θα τον διαβάσετε σε κανένα από τα tazebao του facebook. Ο κατάλογος αυτός δεν πουλάει όσο η Ηριάννα (με ή χωρίς επίθετο), η κα Θάνου και τα οδοιπορικά της, η αναίρεση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και η υπόθεση Γεωργίου, η επιχείρηση διάσωσης των Δημοτικών Ραδιοφώνων, το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ… Σημαντικά θέματα θα πείτε και δεν θα έχω αντίρρηση ως προς αυτό αλλά…

Αυτό το αλλά έχει πάντα την σημασία του. Και αυτό γιατί επιμένοντας στις μικρές καλοκαιρινές ιστορίες για παραγωγούς και δημιουργούς το μόνο που θέλουμε να υπηρετήσουμε είναι η απόλυτη ανάγκη για να συνεννοηθούμε το ποιο είναι το μοντέλο της επόμενης μέρας. Η εναλλακτική διέξοδος για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Και αυτό το μοντέλο της εναλλακτικής διεξόδου εμπεριέχει και αυτές τις μικρές καλοκαιρινές ιστορίες. Τις ιστορίες για τον κρίταμο και την αρώνια, τα ποτά και τις μαρμελάδες, τις καλλιέργειες και τις οικοτεχνίες της περιφέρειας. Μπορεί να φαντάζουν και να είναι αμελητέες ποσότητες μπροστά στα μεγέθη μιας πολυεθνικής αλλά –πιστέψτε με!- η συνεισφορά τους στο επίπεδο της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας είναι ανεκτίμητη. Οι οικογένειες που βρίσκουν ψωμί, οι σπουδές των παιδιών τους που πιάνουν τόπο, οι δημιουργικοί νέοι άνθρωποι που έχουν διέξοδο και δεν ξενιτεύονται, το χρήμα που κυκλοφορεί στην περιοχή τους…

Keywords
Τυχαία Θέματα