Μόλις το 20% κατοικιών και αυτοκινήτων εκτιμάται ότι ήταν ασφαλισμένα έναντι πυρκαγιάς

της Μαίρης Λαμπαδίτη


Διευκολύνσεις και γρήγορη εξυπηρέτηση των πελατών τους στις πυρόπληκτες περιοχές σχεδιάζουν οι ασφαλιστικές εταιρίες ενώ την ίδια ώρα προχωρούν σε μια πρώτη εκτίμηση των αποζημιώσεων που θα κληθούν να καταβάλουν.

Ασφαλιστικές εταιρίες ανακοίνωσαν παράταση πληρωμής των ασφαλίστρων έως το φθινόπωρο των πελατών τους από τις πληγείσες περιοχές ενώ ανέστειλαν οποιαδήποτε ακύρωση συμβολαίου. Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ανακοίνωσε την αποστολή βοηθείας προς το ΚΕΕΛΠΝΟ, καλώντας

επίσης τα μέλη της να δράσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα προς όφελος των πελατών τους.

Στελέχη της ιδιωτικής ασφάλισης δηλώνουν ότι δε μπορούν να σταθμίζουν το ποσοστό των ασφαλισμένων ατόμων , σπιτιών και αυτοκινήτων.

Εκτιμούν ωστόσο με βάση τα στατιστικά στοιχεία σε πανελλαδική κλίμακα ότι καλυμμένο με ασφαλιστικό συμβόλαιο έναντι κινδύνου περιουσίας θα είναι το 15%-20% των σπιτιών που καταστράφηκαν. Σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών σήμερα ασφαλισμένες είναι 1 εκ. 200 χιλιάδες κατοικίες έναντι 6 εκ. κατοικιών που υπάρχουν στην Ελλάδα. Δηλαδή ένα στα έξι σπίτια. Επιπλέον τα παράνομα σπίτια που είναι πολλά στην περιοχή δεν μπορούν να καλυφθούν ασφαλιστικά .

Ωστόσο συνηθίζεται να συνάπτονται συμβόλαια ασφαλιστικών πακέτων σύμφωνα με τα οποία προσφέρεται οικονομικότερο ασφάλιστρο αν ο πελάτης ασφαλίσει την πρώτη κατοικία και το εξοχικό.

Ασφαλίζουν όμως ο Έλληνες τα σπίτια τους και τις επιχειρήσεις τους έναντι φυσικών καταστροφών;

Κάτι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Παλαιότερα ορισμένες καλύψεις έναντι φυσικών καταστροφών όπως η πλημμύρα και συνήθως ο σεισμός, δεν περιλαμβάνονταν στα βασικά πακέτα, αλλά έπρεπε να ζητηθούν χωριστά και με επιπλέον κόστος ασφάλισης ανάλογα με κριτήρια όπως π.χ. η περιοχή (ζώνη σεισμού), τώρα η συνήθης πρακτική είναι ότι σε ένα πακέτο και με ενιαία τιμολόγηση προσφέρεται μεγάλος αριθμός καλύψεων.

Τι δείχνει η πρόσφατη εμπειρία;

Στις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007 , ο αριθμός των αποζημιωθέντων σπιτιών και επιχειρήσεων ήταν μόνο 230 και το ύψος των αποζημιώσεων έφτασε τα 5 εκ ευρώ ενώ στις δασικές πυρκαγιές του 2009 το κόστος των αποζημιώσεων έφτασε τα 4 εκ. ευρώ.

Αποζημίωση περιμένουν και οι κάτοχοι των καμένων αυτοκινήτων που εντείνουν έτσι παρατεταγμένα στους δρόμους την εικόνα της καταστροφής. Τα έχουν όμως ασφαλίσει έναντι πυρκαγιάς. Τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς εκτιμούν ότι ασφαλισμένα έναντι πυρός πρέπει να είναι το 20%-30% των αυτοκινήτων καθώς μετά το 2010 οι καταναλωτές περιόρισαν τα ασφαλιστικά τους πακέτα στα απολύτως αναγκαία για να κατεβάσουν το ύψος των ασφαλίστρων.

Ασφάλεια ζωής, εκτιμάται τέλος ότι πρέπει να είχε συνάψει το 5% των θυμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα