Μονάδα φυσικού αερίου στη Βόρεια Μακεδονία σχεδιάζει η Μυτιληναίος

Συμφωνίες με τρεις από τους ισχυρότερους ενεργειακούς ομίλους της χώρας, περιελάμβανε η ατζέντα της χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας στο Μέγαρο Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας τις γέφυρες συνεργασίας που χτίζονται στο πεδίο της οικονομικής διπλωματίας μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως αποκάλυψε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο  κ. Ζόραν Ζάεφ, η κυβέρνησή του βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Μυτιληναίου για την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου στη Βόρεια Μακεδονία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Ο κ. Ζάεφ μίλησε

για το στρατηγικό σχέδιο της γειτονικής χώρας  – ακολουθώντας και τον ελληνικό οδικό χάρτη- για απεξάρτηση από την καύση άνθρακα το συντομότερο δυνατό, επικαλούμενος το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η υπογραφή  Μνημονίου συνεργασίας με τον Όμιλο Κοπελούζου ώστε η Βόρεια Μακεδονία να επενδύσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στα ενεργειακά project στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως ανέφερε, η συμφωνία περιλαμβάνει την απόκτηση του 10% της Gastrade της εταιρείας που θα λειτουργήσει τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) και το 25% της μονάδας παραγωγής φυσικού αερίου, το οποίο όπως αναφέρθηκε αντιστοιχεί στο 1/4 της συνολικής παραγωγής ενέργειας της χώρας. Το ποσοστό αυτό, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί πρόκειται να αποκτήσει η κρατική εταιρεία ηλεκτροπαραγωγής ΑD ESM.

Mέσα στον επόμενο μήνα, θα κλείσει άλλη μία σημαντική εκκρεμότητα μεταξύ των δύο χωρών που είναι η οριστική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς αργού πετρελαίου από την Θεσσαλονίκη, στο διυλιστήριο της ΟΚΤΑ. Πρόκειται για μία  ανοικτή πληγή μεταξύ Ελλάδας και Βόρεια Μακεδονίας από το 2013, με οξείες αντιπαραθέσεις και διεκδικήσεις που φαίνεται ότι έχουν γεφυρωθεί.

Χθες το πρωί, σύμφωνα με τον κ. Ζάεφ  πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του  Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αρμόδιου για τις Οικονομικές Υποθέσεις και εκπροσώπων των Ελληνικών Πετρελαίων προκειμένου να προσδιορίσουν τα νέα δεδομένα. Ο κ. Ζάεφ εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος Μαΐου μπορεί να υπάρχει τελική συμφωνία και να ξεκινήσει η λειτουργία του σημαντικού αγωγού. Όπως είπε, θα δοθεί παράλληλα η ευκαιρία στα Ελληνικά Πετρέλαια να διοχετεύσουν πετρέλαιο στη Σερβία, στο Κόσοβο και στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε ακόμη ότι και η ΔΕΗ θα είναι μεταξύ των ελληνικών ομίλων που σχεδιάζουν να επενδύσουν στην χώρα του. Η επιχείρηση σε κοινοπραξία με την Αρχιρόδον συμμετέχει στο μεγάλο διαγωνισμό ΣΔΙΤ ύψους 700 εκατ. ευρώ, για μία υδροηλεκτρική μονάδα ισχύος 450 MW που θα αποτελέσει όπως αναφέρθηκε, σημείο αναφοράς για το ενεργειακό μείγμα της ευρύτερης περιοχής.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη έξοδος της ΔΕΗ στη Βόρεια Μακεδονία έγινε προ τριετίας, με επεισοδιακό τρόπο όταν αποφασίστηκε η εξαγορά της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας EDS. H τότε επιχειρηματική συμφωνία  είχε επικριθεί σφοδρά από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης καθώς είχε κατηγορηθεί ότι υπηρετούσε άλλες σκοπιμότητες, δύο μήνες πριν την συμφωνία των Πρεσπών.

Keywords
Τυχαία Θέματα