Νέα δεδομένα και προβληματισμός σε κυβέρνηση & κόμματα από την εκλογή Μητσοτάκη

Του Σπύρου Γκουτζάνη

Εάν σε κάτι συμφωνούν όλοι όσοι συμμετέχουν στο πολιτικό παιχνίδι, είναι ότι η εκλογή Μητσοτάκη διαμορφώνει νέα δεδομένα και ανακατεύει την τράπουλα, προκαλεί ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο και ενδείξεις πανικού στα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Το μακρυνό 1984 ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε υποδεχθεί την ανάδειξη του Κωνσταντίνου

Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ με την δήλωση "δεν χωράνε άλλοι εφιάλτες", ένα χρόνο μετά τον νίκησε στις εκλογές για να χάσει το 1989 με την γνωστή περιπέτεια.

Την ιστορία θυμήθηκαν αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ, ενδεικτικό του προβληματισμού που προκαλεί στο κυβερνόν κόμμα η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ. Το συμπέρασμα και ο πειρασμός για το προσεχές μέλλον είναι να δημιουργήσει το κυβερνόν κόμμα μία αντίστοιχη πολιτική αντιπαλότητα μέσα από έναν νέο διπολισμό. Μόνο, που λένε οι παροικούντες την Κουμουνδούρου «ο Ανδρέας τότε είχε την λαϊκή δυναμική μαζί του και το περιθώριο να κάνει φιλολαϊκή δυναμική και να την συντηρεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί από την κοινωνία όχι τόσο στην ρητορική αλλά στο πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής.

Αν καταφέρει ξεκινώντας από το ασφαλιστικό, και συνεχίζοντας με τα άλλα δύσκολα μέτρα να περισώσει κάτι από τα εισοδήματα των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων τότε θα μπορέσει να διαμορφώσει έναν νέο διπολισμό με ταξικά χαρακτηριστικά δίνοντας στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη τον χαρακτήρα της παράταξης που εκφράζει την ελίτ και τις προσδοκίες των ξένων. Εάν στο πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής δεν πετύχει τους στόχους τότε, η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι η επόμενη κυβέρνηση». Μέχρι τότε το Μέγαρο Μαξίμου περιορίζεται στο να διαρρέει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι νεοφιλελεύθερος που έδειξε τον πολιτικό του χαρακτήρα με τις απολύσεις όταν ήταν υπουργός, έχει κάνει συμμαχία με τα ακραία στοιχεία της ΝΔ και είναι γόνος πολιτικής οικογένειας».

Ακόμη και αυτά όμως σε χαμηλή ένταση καθώς εκκρεμεί το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον κ. Μητσοτάκη και δεν θα ήθελαν να πυροδοτήσουν το κλίμα και να χρεωθούν την αδυναμία συναίνεσης.

Το βέβαιο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα προσφέρει την κατανόηση και την συναίνεση που επιθυμεί η κυβέρνηση. Ήδη έδειξε τις προθέσεις του. Σε μία κίνηση που είχε συμβολικό περιεχόμενο συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Eldorado Gold και έκανε την πρώτη του δημόσια δήλωση, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση «για ιδεοληψίες και ζητώντας από τον πρωθυπουργό να παρέμβει προσωπικά για να λυθεί το ζήτημα και να μην κινδυνεύσει η επένδυση στις Σκουριές».

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει το ασφαλιστικό που είναι σε λάθος κατεύθυνση ξεκαθαρίζοντας ότι αδιαφορεί για το εάν πέσει η κυβέρνηση. Σε αυτή την υποθετική περίπτωση, λέει, θα γίνει ότι προβλέπει το Σύνταγμα.

Είναι σαφές ότι η υπόγεια συνεννόηση μεταξύ Καραμανλή, Τσίπρα και Παυλόπουλου ακόμη κι αν συνεχιστεί δεν θα έχει πλέον σημασία για την πολιτική της ΝΔ. Η ασφάλεια ότι σε μία ενδεχόμενη κρίση θα ενεργοποιείτο η αριστερο-δεξιά συνεννόηση δεν υπάρχει πλέον για την κυβέρνηση.

Βεβαίως το ηγετικό επιτελείο θα αξιοποιήσει τα νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά της υπό Μητσοτάκη ΝΔ για να εμφανιστεί ως ο κεντροαριστερός πόλος που μονοπωλεί την κοινωνική ευαισθησία, είναι αμφίβολο όμως εάν θα είναι αρκετό για να ανασχέσει την δυναμική που θα δημιουργηθεί από τις επιπτώσεις της υλοποίησης του τρίτου μνημονίου.

Σε πανικό ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Έντονες πιέσεις όμως δέχονται τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς η εκλογή Μητσοτάκη αναδεικνύει υπαρξιακά ερωτήματα και εσωκομματικά προβλήματα. Οι δύο μεγάλοι πόλοι του πολιτικού σκηνικού κεντροαριστερά και κεντροδεξιά, αφενός πιέζουν τον ενδιάμεσο χώρο και αφετέρου ασκούν έλξη στα μικρότερα κόμματα. Μετά την τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά «ότι με τις νεοφιλελευθερες απόψεις του κ. Μητσοτάκη μας χωρίζει άβυσος», ο βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος την αμφισβήτησε μιλώντας θετικά για τον κ. Μητσοτάκη ζήτησε να αλλάξει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν βουλευτές στο ΠΑΣΟΚ που έλκονται από μία κεντρώα και φιλελεύθερη ΝΔ υπό τον κ. Μητσοτάκη και δεν αποκλείεται να ενταχθούν. Γενικότερα οι βουλευτές που είναι κοντά στον Βαγγέλη Βενιζέλο έχουν διαφορετικές απόψεις. Η κ. Γεννηματά επανήλθε λέγοντας ότι «η δεξιά είναι δεξιά όποιος κι αν είναι ο αρχηγός της».

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αγωνία μέσα στο Ποτάμι που έκανε σύσκεψη στελεχών από την Δευτέρα. Εάν ο κ. Μητσοτάκης κινηθεί στην κατεύθυνση που όλοι υποθέτουν τότε το Ποτάμι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Η έλξη που θα ασκεί ο μεγάλος φιλελεύθερος πόλος μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αποχώρηση στελεχών και στην διάσπαση. Στο πλαίσιο αυτό ο Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε τον νεό αρχηγό της ΝΔ να αποδείξει εμπράκτως ότι είναι μεταρρυθμιστής.

Ήδη όμως η "συνιστώσα Δράση" του Θεόδωρου Σκυλακάκη παίρνει αποστάσεις: «Η διάθεσή μας είναι να βοηθήσουμε να φτιαχτεί κάτι φιλελεύθερο στη χώρα, η εκλογή Μητσοτάκη είναι καταλύτης γι' αυτή την υπόθεση» δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Το ενδεχόμενο για έναν κεντροδεξιό πόλο που θα αναβιώσει τα σχέδια για "ευρωπαϊκή παράταξη" προσελκύοντας τους "μεταρρυθμιστές" από όλο το πολιτικό φάσμα, είναι μία δυνατότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μία απειλή για τα ενδιάμεσα κόμματα. Αγγίζει αυτό και την Ένωση Κεντρώων που επίσης είναι ανάμεσα στην γοητεία του Μαξίμου και στην έλξη της κεντροδεξιάς ΝΔ, αν και ο Βασίλης Λεβέντης έδειξε καλύτερα αντανακλαστικά και μεγαλύτερη ψηχραιμία από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, καλώντας ουσιαστικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσχωρήσει στην δική του άποψη για οικουμενική κυβέρνηση με τεχνοκράτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα