Νέα συνάντηση Κατρούγκαλου με δανειστές για εθνική σύνταξη, επικουρικές και ποσοστά αναπλήρωσης
Της Μαίρης Λαμπαδίτη
Κομβική θα είναι η σημερινή συνάντηση στις 7.30 το απόγευμα της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με το Κουαρτέτο καθώς θα κριθεί το επίπεδο σύγκλησης των δύο πλευρών στο μέτωπο του ασφαλιστικού.
Τα φλέγοντα θέματα που ουσιαστικά θα κρίνουν την επίτευξη της συμφωνίας ή τη ρήξη είναι:
-Η περικοπή των επικουρικών συντάξεων, κεφάλαιο το οποίο ο κ. Κατρούγκαλος θα επιδιώξει να αφήσει για το φινάλε της διαπραγμάτευσης. Οι μειώσεις 20% κατά μέσο όρο θεωρούνται αναπόφευκτες καθώς και οι τέσσερις θεσμοί εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ελληνική αντιπρόταση για αύξηση
-Το ύψος της εθνικής σύνταξης. Η ελληνική πλευρά αποκρούει προς το παρόν το αίτημα των δανειστών για μείωση της σύνταξης των 384 ευρώ στα 320 ευρώ και καταβολή της με εισοδηματικά κριτήρια, δέχτηκε ωστόσο να χορηγείται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί μετά από 15. Στη 15ετία ασφάλιση θα αντιστοιχεί μειωμένη εθνική σύνταξη (π.χ. 280 ευρώ) η οποία θα αυξάνεται κλιμακωτά.
-Συμβιβαστική λύση θα αναζητηθεί στη μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους με λίγα έτη ασφάλισης. Δηλαδή η ελληνική πλευρά θα κάνει ένα βήμα πίσω μειώνοντας τους συντελεστές αναπλήρωσης για τους ασφαλισμένους έως 25 χρόνια αυξάνοντας αντίστοιχα τα ποσοστά για 25-40 χρόνια ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα όπως ζητούν οι δανειστές.
Το κουαρτέτο έχει σχολιάσει ότι «στο διάστημα μεταξύ 25 έως 35 ετών ασφάλισης, τα ποσοστά αυτά δεν υπηρετούν την ανταποδοτικότητα.» Το υπουργείο εργασίας είναι διατεθειμένο να συζητήσει το θέμα αρκεί να μην απαιτηθούν επιπλέον περικοπές στο σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης
Έτσι, ενώ η αρχική πρόταση προέβλεπε ποσοστό αναπλήρωσης 0,8% για τα πρώτα 15 χρόνια, η νέα πρόταση ρίχνει το ποσοστό αυτό περίπου στο 0,7%. Οι δανειστές κατέθεσαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πρόταση για ακόμα χαμηλότερους συντελεστές την οποία απέρριψε το υπουργείο εργασίας.
Αντίστοιχα, για τα 40 χρόνια, το νέο ποσοστό αναπλήρωσης είναι 2,2%, έναντι της αρχικής πρότασης που προέβλεπε ποσοστό 2%. Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις των χαμηλόμισθων κάτω των 800 ευρώ με 15- 25 έτη ασφάλισης, που σύμφωνα με τους πίνακες Κατρούγκαλου κυμαίνονται από 475- 560 ευρώ θα συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο .
-Η «προσωπική διαφορά» που θα προκύψει από την επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων, παραμένει σημείο τριβής. Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι δεν απαιτούν την εφαρμογή της «εδώ και τώρα» κάτι που θα σήμαινε μείωση των κύριων συντάξεων αλλά ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις όσον αφορά το τεχνικό μέρος του επανυπολογισμού. Ωστόσο η εμμονή τους για το θέμα δείχνει ότι το βλέμμα τους παραμένει στραμμένο στη μείωση των κύριων συντάξεων. Πάντως στο προωθούμενο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται ρητά ο συγκεκριμένος μηχανισμός , καθώς και δέσμευση της ελληνικής πλευράς ότι θα εφαρμοστεί ως το 2018.
Σύμφωνα με υπολογισμούς στελεχών της ασφάλισης η προσωπική διαφορά που προκύπτει στο σύνολο των συντάξεων ανέρχεται στο ποσό του 1 δισ. ευρώ. Το υπ΄αριθμόν ένα κριτήριο πάντως αν απαιτηθεί η μείωση των κύριων συντάξεων θα είναι η πρόωρη συνταξιοδότηση. Δηλαδή, στο στόχαστρο θα μπουν πρώτοι όσοι βγήκαν στη σύνταξη με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης και με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης.
-"Στον αέρα" παραμένουν οι εκπτώσεις που έχει προτείνει η Αθήνα για τις εισφορές αγροτών και ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς το κουαρτέτο και κυρίως το ΔΝΤ εκφράζει ενστάσεις.
Χείρα βοηθείας αναζήτησε ο κ. Κατρούγκαλος από την Επιτροπή Παρακολούθησης των Διαπραγματεύσεων της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή χθες στις Βρυξέλες για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης στο ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, αλλά στο πλαίσιο μιας εθνικής μεταρρύθμισης η οποία στηρίζεται στις αρχές της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχθεί πρόσθετες υποχρεώσεις που δεν απορρέουν από συμβατικές δεσμεύσεις ή ανάγονται στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, ιδίως σε ό,τι αφορά τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος υπέρ των αδυνάτων και των μεσαίων στρωμάτων.
Η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει δεύτερη επίσκεψη στην Αθήνα το Μάιο, προκειμένου να εξετάσει επί τόπου την πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και να έρθει σε επαφή με δημόσιους φορείς και κοινωνικούς εταίρους.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Deal 200 εκατ. η Μαρινόπουλος με τις τράπεζες
- Μειώστε φυσικά τη χοληστερόλη σας
- "Παγώνουν" 6.000 πρόστιμα για απλήρωτα διόδια!
- Μουζάλας: Ζητώ συγγνώμη για το εκ παραδρομής λάθος μου
- Νέο ΔΣ στο Mega και κύκλος επαφών με τις τράπεζες
- Σήμερα το πιο κρίσιμο ραντεβού για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό
- Γ. Μουζάλας: Συγγνώμη για το εκ παραδρομής λάθος μου
- Μαξίμου: Τουλάχιστον υπερβολική η παραίτηση Μουζάλα, επειδή αποκάλεσε την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία»
- Νέα συνάντηση Κατρούγκαλου με δανειστές για εθνική σύνταξη, επικουρικές και ποσοστά αναπλήρωσης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Τελευταία Νέα New Money
- Νέα συνάντηση Κατρούγκαλου με δανειστές για εθνική σύνταξη, επικουρικές και ποσοστά αναπλήρωσης
- Πελάτες
- Ο λογαριασμός του Χίλτον
- Επιμένει στον φόρο για τις τραπεζικές συναλλαγές η κυβέρνηση - Απορρίπτουν οι Θεσμοί
- Νέο ΔΣ στο Mega και κύκλος επαφών με τις τράπεζες
- Τουσκ: Υπάρχουν δυσκολίες στην επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό
- Τζιτζικώστας για Μουζάλα: Η δήλωσή του μας προσβάλλει ως Έλληνες
- Επιμένουν στην παραίτηση Μουζάλα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες
- Υπερ-ταμείο Αποκρατικοποιήσεων: Θα έχει λόγο το κουαρτέτο για το τι θα πωλείται - Θα ασκεί και «βέτο»
- Ο Μουζάλας είπε «Μακεδονία» τα Σκόπια - Καμμένος: Δεν αρκεί η συγγνώμη, ζητώ την παραίτησή του
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Το τέλος τραπεζικών συναλλαγών ξανά στο τραπέζι
- ΜΟΗ: Μετά το ρεκόρ του 2015, καλά σημάδια και για το 2016
- Πράσινο φως για συμπράξεις της ΔΕΗ με ιδιώτες
- Π. Καμμένος: Ο Μουζάλας οφείλει να παραιτηθεί
- Τράπεζες: Κέρδη αλλιώς… νέο dilution στους μετόχους
- Ενδοκυβερνητική κρίση για την «Μακεδονία» του Μουζάλα
- Ασφάλιση αυτοκινήτου στην Ελλάδα του σήμερα
- Χ.Α.: Πώς προέκυψε το ετεροχρονισμένο... January Effect
- Τι αλλάζει στο μέτωπο των δημόσιων έργων