Νίκος Δρανδάκης / SYNC: Στον κλάδο της υγείας η επόμενη «κούρσα» του Mr. Beat

Ηταν Αύγουστος του 2020, όταν ο Νίκος Δρανδάκης αποφάσιζε να παραχωρήσει το… τιμόνι της Beat έπειτα από σχεδόν μία 10ετία, στη διάρκεια της οποίας πέτυχε ένα από τα σημαντικότερα exit στην εγχώρια startup σκηνή.

Η είδηση της αποχώρησης έπεσε τότε σαν κεραυνός εν αιθρία στους κύκλους της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, με κάποιους να σχολιάζουν ότι επρόκειτο για μονομερή κίνηση από πλευράς του Free Now Group

-της κοινοπραξίας των BMW Group και Daimler για τις αστικές μεταφορές που απέκτησε το 2017 την εταιρεία- και άλλους να αφήνουν να εννοηθεί πως ο Mr. Beat είχε ήδη ετοιμάσει το επόμενο επιχειρηματικό του βήμα.

Την αλήθεια αποκαλύπτει ο ίδιος ο Νίκος Δρανδάκης στο προσωπικό του ιστολόγιο. «Στo τελευταίο μου post μίλησα για το προσωπικό ταξίδι που έχω κάνει τα τελευταία δύο χρόνια, για να ανακαλύψω ξανά το σώμα μου και να γίνω όλο και πιο παθιασμένος με όλα τα πράγματα που σχετίζονται με την υγεία και τη μακροζωία. Αλλά ακόμη μία, εξίσου σημαντική, μετάβαση πραγματοποιήθηκε την ίδια περίοδο: μετά από 10 χρόνια αποφάσισα να αποχωρήσω από την εταιρεία που ίδρυσα», αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:

«Ηταν μια πολύ πυκνή διετία, πηγαίνοντας από ένα πολύ φιλόδοξο όραμα να γίνει η Beat μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στην Ευρώπη τα επόμενα 10 χρόνια, στη στιγμή που έπρεπε να την αφήσω – και ήταν οδυνηρό. Δεν είμαι σε θέση να πω πολλά για τους λόγους πίσω από την αποχώρησή μου, αλλά βρέθηκα σε μια κατάσταση, όπου δεν μπορούσα να εκτελέσω το όραμά μου για την Beat και αυτή ήταν η στιγμή που συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να φύγω».

Οπερ και εγένετο. Μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2020 είχε εγκαταλείψει την εταιρεία – και δη σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Η υγειονομική κρίση και κατ’ επέκταση η εφαρμογή μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων είχε ως συνέπεια να μηδενιστούν οι εξαιρετικές επιδόσεις του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο αριθμός των διαδρομών μέσω της πλατφόρμας αυξήθηκε κατά 35%, με την εταιρεία να μετρά στο κλείσιμο περισσότερο από 1,6 εκατομμύρια επιβάτες (εκ των οποίων οι 700.000 εγγράφηκαν το 2019).

Εξίσου ανοδικά κινήθηκε και ο συνεργαζόμενος στόλος, ο οποίος μεγάλωσε κατά 10%. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, η διοίκηση υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και απολύσεις.

Το brainstorming και το γεύμα που… γέννησε την ιδέα

Σύμφωνα με τον Νίκο Δρανδάκη, η πρώτη σκέψη που έκανε μετά την έξοδό του από την Beat ήταν να κάνει ένα διάλειμμα.

«Τουλάχιστον για έξι μήνες, για να ξεκουραστώ και να καταλάβω ποια θα ήταν τα επόμενα βήματα – ή έτσι σκέφτηκα», σημειώνει, προσθέτοντας πως έναν μήνα αργότερα «τρώγεται» ήδη να ξεκινήσει. «Hθελα να “χτίσω” ξανά. Είχα μάθει τόσα πολλά σπουδαία πράγματα για το τι συμβαίνει πίσω από την οικοδόμηση μιας ισχυρής εταιρείας τα τελευταία 10 χρόνια που ένιωθα λάθος να αφήσω τη γνώση να χαθεί.

Aρχισα να ψάχνω για ιδέες και έμπνευση: ποιο πρόβλημα μπορώ να λύσω; (Στην τελική, αυτό κάνουν οι “οικοδόμοι”). Ποιες είναι οι ανάγκες της αγοράς εκεί έξω; Ανακάλυψα πολλές συναρπαστικές ιδέες στην έρευνά μου, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ήδη αντιμετωπιστεί από άλλες startups, αλλά καμία από αυτές δεν ήταν “εγώ”. Το θέμα δεν ήταν απλώς να έχω μία ιδέα, αλλά να λυθεί ένα πρόβλημα που πραγματικά θα εκπροσωπούσε ποιος είμαι, κάτι που θα με έκανε να ξενυχτώ τη νύχτα, κάτι που θα ταίριαζε καλύτερα στην προσωπικότητά μου», εξηγεί στο προσωπικό του blog.

Κάποια στιγμή στα μέσα Οκτωβρίου του 2020, λοιπόν, βρέθηκε σε γεύμα με τον Κρις Χαμπάτσι, έναν Ελληνα επιχειρηματία και φίλο του με έδρα στη Νέα Υόρκη.

«Του μίλησα για όλες τις ιδέες που σκέφτηκα όταν έριξε τη βόμβα: “Πρέπει να δουλέψεις σε κάτι γύρω από την υγεία. Ταιριάζει στην προσωπικότητά σου πολύ καλύτερα από οτιδήποτε άλλο!”».

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο Νίκος Δρανδάκης είχε πάθος με το πώς θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία του μέσω δεδομένων, γνώσης και πειραματισμού. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η Sync.

Ποια είναι η Sync

Eίναι μια εταιρεία βιομετρήσεων που βοηθά τους ανθρώπους να καταλάβουν πώς αντιδρά το σώμα τους στις καθημερινές τους συνήθειες, προσαρμόζοντάς τες για μέγιστη υγεία και μακροζωία.

«Στις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα μιλήσω λεπτομερέστερα για τα εκατοντάδες οφέλη (βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα) που μπορεί να κερδίσει κάποιος παρακολουθώντας τα επίπεδα γλυκόζης.

Αλλά έχοντας δει τα οφέλη εγώ ο ίδιος, αποφάσισα ότι έπρεπε να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους να κάνουν το ίδιο. Στόχος της Sync, λοιπόν, είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να βελτιώσουν τον μεταβολισμό τους, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας της εποχής μας, με εκατομμύρια ανθρώπους να πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και πολλά άλλα προβλήματα», σχολιάζει ο ιδρυτής της, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι πάσχουν από ασθένειες: τα γονίδιά μας και ο τρόπος ζωής μας.

Πιο αναλυτικά, η Sync θα στέλνει στους πελάτες της έναν μηχανισμό που θα παρακολουθεί συνεχώς τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) αυτού που το φοράει.

Το μηχάνημα με τη σειρά του θα στέλνει δεδομένα στην εφαρμογή που θα έχει εγκαταστήσει ο χρήστης της υπηρεσίας στο κινητό του και η οποία σε πρώτη φάση θα είναι διαθέσιμη μόνο για κινητά Apple.

Διαβάστε ακόμα 

Μισθωτοί με μπλοκάκι: Ποιες είναι οι εισφορές που θα πληρώσουν φέτος 

Στο σφυρί το υπερπολυτελές ράντσο του Τομ Κρουζ στο Κολοράντο – Πωλείται για $39,5 εκατ. (pics) 

Το παράλογο και τα διλήμματα που γέννησε ο κορωνοϊός

Keywords
Τυχαία Θέματα