Νοσοκομειακοί γιατροί: Ναι στον αποκλεισμό των πανεπιστημιακών από τις ιδιωτικές κλινικές

Προς τη σωστή κατεύθυνση βρίσκεται η απαγόρευση από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας της απασχόλησης των πανεπιστημιακών γιατρών σε ιδιωτικές κλινικές, σύμφωνα με την Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών.

Αναφερόμενοι οι γιατροί του ΕΣΥ στο νόμο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις» που ψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής στις 6 Μαρτίου, και στο άρθρο 21 που αφορά τους

πανεπιστημιακούς γιατρούς, υπογραμμίζουν πως «εν μέρει η συγκεκριμένη διάταξη είναι σε σωστή κατεύθυνση, εφόσον εφαρμοστεί στην πράξη με τους αναγκαίους ελέγχους».

Σημειώνεται πως το άρθρο 21 πρακτικά επαναφέρει σε ισχύ το άρθρο 11 του ν. 2889/2001 με το οποίο απαγορεύεται η πρόσβαση πανεπιστημιακών γιατρών σε ιδιωτικές κλινικές. Τα ατομικά ιδιωτικά τους ιατρεία διατηρούνται.

Ωστόσο, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ζητεί στη σχετική ανακοίνωση να αποσαφηνιστεί τι θα ισχύσει για την απασχόληση των πανεπιστημιακών γιατρών στο Ευγενίδειο θεραπευτήριο, καθώς «δεν είναι ξεκάθαρο (λόγω άλλων πρόσφατων διατάξεων που έχουν νομοθετηθεί από το υπουργείο Παιδείας) αν αυτή η απαγόρευση πρόσβασης θα συμπεριλαμβάνει και το «Ευγενίδειο».

Πλήρης και αποκλειστική απασχόληση για όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ

Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών υπογραμμίζουν την πάγια θέση τους «να καθιερωθεί η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση για όλους τους γιατρούς των δημόσιων μονάδων υγείας (πανεπιστημιακούς, στρατιωτικούς κλπ), χωρίς ιδιωτικά ιατρεία, χωρίς παραθυράκια, χωρίς αστερίσκους και χωρίς εξαιρέσεις» και χαρακτηρίζουν «ενδεικτικό της ουσίας της κυβερνητικής πολιτικής τη μη καθιέρωση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ».

Διαχρονικό αίτημα της ΟΕΝΓΕ είναι «όλοι οι γιατροί που εργάζονται στις δημόσιες μονάδες υγείας να είναι μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, χωρίς κανένα «δικαίωμα» (πιο σωστά «προνόμιο») άσκησης ιδιωτικής ιατρικής. Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε ένα αποκλειστικά δημόσιο και απολύτως δωρεάν σύστημα υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Είμαστε ενάντια στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ενάντια στα «απογευματινά» ιατρεία (στα οποία ο ασθενής πληρώνει) τόσο για τους πανεπιστημιακούς όσο και για τους γιατρούς του ΕΣΥ» καταλήγει η Ομοσπονδία.

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα