Οδύσσεια... ετών 19 για μια τουριστική επένδυση άνω των €80 εκατ.

Της Στεφανίας Σούκη

Από το 1998 κι ακόμη προσπαθεί να βγάλει άκρη με την ελληνική πραγματικότητα...

Ο λόγος για τους Κύπριους επενδυτές της United Five Developments που θέλουν να επενδύσουν στο νησάκι Αλατάς στο Νότιο Πήλιο για μία τουριστική επένδυση άνω των 80 εκατ. ευρώ.

H εξέλιξη των τελευταίων ημερών έχει να κάνει με τις προσπάθειες των δημοτικών φορέων ώστε να ξεκολλήσει η επένδυση, που είχε «μπλοκάρει» το 2014, κατόπιν της σχετικής γνωμοδότησης του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ της προσφυγής που είχαν υποβάλει κάτοικοι και φορείς της περιοχής, οι οποίοι εναντιώνονταν

στο project. Το ΣτΕ είχε ακυρώσει την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος, με το επιχείρημα ότι δεν είναι επιτρεπτή η ανάπτυξη ακινήτων σε περιοχές όπου δεν έχει γίνει χωροταξικός σχεδιασμός, δηλαδή δεν έχουν καθοριστεί χρήσεις γης.

Tρία χρόνια μετά, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία προκειμένου να ξεκολλήσει το έργο, δημοτικοί φορείς του Νοτίου Πηλίου έθεσαν εκ νέου το θέμα του Αλατά, στο πλαίσιο συνάντησής τους, την εβδομάδα πρίν το Πάσχα, με την υφυπουργό Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου για έτερο ζήτημα που αφορά την αδειοδότηση των λατομείων της περιοχής. Οι ίδιοι ζήτησαν τη συνδρομή της υφυπουργού ώστε να ξεκολλήσουν οι διαδικασίες για το ΣΧΟΟΑΠ (Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων) που αφορά την επένδυση, η οποία δεν προβλέπεται στο ΣΧΟΟΑΠ της περιοχής λόγω οριακά μικρής έκτασης του νησιού: Ειδικότερα για νησίδες και νησάκια κάτω των 500 στρεμμάτων, η νομοθεσία δεν προβλέπει τουριστική αξιοποίησή τους και το νησί Αλατάς αποτυπώνεται 493 στρέμματα, σύμφωνα όμως με παλιά τοπογραφικά, για τα οποία οι φορείς του Ν. Πηλίου ζητούν επαναχάραξη.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός υποστήριξε ότι είναι μεν θετική στην επένδυση και δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα του ΣΧΟΟΑΠ, ωστόσο τόνισε στο δήμαρχο ότι η οποιαδήποτε επένδυση πρέπει να είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία και ότι από τη θέση της δεν έχει καμία δικαιοδοσία να παρέμβει στη Δικαιοσύνη. Παρότρυνε δε τη δημοτική αρχή του Ν. Πηλίου να αρχίσει να εξετάζει και άλλου είδους επενδύσεις συμβατές με το ΣΧΟΟΑΠ της περιοχής, όπως π.χ. την κατασκευή κατασκηνώσεων, φέρνοντας ως παράδειγμα την επιτυχημένη λειτουργία της ΧΑΝΘ στο Πήλιο. Μία πρόταση, η οποία βρίσκει αντίθετη τους δημοτικούς φορείς, δεδομένων των χαμηλών εσόδων και των περιορισμένων θέσεων εργασίας που μπορεί να φέρει μία τέτοιου είδους αξιοποίηση.

Η United Five Development είχε συσταθεί στα τέλη της δεκαετίας του '90 από πέντε οικογένειες Κυπρίων επιχειρηματιών (Στρογγυλού, Έλληνα, Κοκκινίδη, Αντωνιάδη και Πέτσα), που είχαν μισθώσει από το 1998 το νησάκι στο πλαίσιο σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας του δήμου. Το αρχικό πλάνο περιελάμβανε ένα υπερπολυτελές τουριστικό θέρετρο δυναμικότητας 950 κλινών, τις οποίες ωστόσο οι επενδυτές και κατόπιν των αντιδράσεων, είχαν προτείνει να μειώσουν στις 750 κλίνες.

Το νησάκι του Αλατά βρίσκεται στη νοτιανατολική πλευρά του Παγασητικού κόλπου και απέχει μόλις 500 μέτρα από την ξηρά και 50 χιλιόμετρα βόρεια από τον Βόλο. Η επένδυση των Κυπρίων επενδυτών περιλαμβάνει και συνεδριακό κέντρο, ειδικά διαμορφωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, κέντρο ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης κ.τ.λ..

Keywords
Τυχαία Θέματα