Οι χρήστες του «mobile banking» στην Ελλάδα φθάνουν το 1 εκατ.

Σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια ανέρχεται σε ημερήσια βάση διεθνώς το συνολικό ποσό μεταφοράς χρημάτων μέσω φορητών συσκευών σύμφωνα, με στοιχεία μελέτης του GSMA που παρουσιάστηκαν στο Mobile World Congress στην Βαρκελώνη.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν περίπου 690 εκατομμύρια ενεργοποιημένοι λογαριασμοί (αύξηση 25% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά) σε 90 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα,

σε φορητές συσκευές που δίνουν την δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων, πραγματοποίησης πληρωμών κλπ.

Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια των παρουσιάσεων του συνεδρίου, η τάση αύξησης του ψηφιακού χρήματος θα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς και τα επόμενα χρόνια.

Ώθηση στις ψηφιακές συναλλαγές δίνει μεταξύ άλλων το εντυπωσιακό στοιχείο που ανακοινώθηκε και αναφέρει ότι πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι θα κάνουν χρήση του διαδικτύου από το κινητό τους τηλέφωνο μέχρι το 2025, ποσοστό που ξεπερνά το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού Σήμερα ήδη κάνουν χρήση του διαδικτύου μέσω του κινητού τους περίπου τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Επίσης ώθηση στις ψηφιακές συναλλαγές δίνει η ραγδαία ανάπτυξη του διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things) που δημιουργεί τον διασυνδεδεμένο κόσμο.

Είναι χαρακτηριστικό όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ανώτερος αντιπρόεδρος στον τομέα της Καινοτομίας της Visa Europe Bill Gajda ότι ήδη σε πόλεις, όπως το Λονδίνο μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει το σύνολο των καθημερινών του πληρωμών, ψηφιακά μέσω του κινητού του τηλεφώνου, χωρίς την χρήση καθόλου μετρητών ή ακόμη και πλαστικού χρήματος. Κάτι που σταδιακά θα μπορεί να γίνεται σε ολοένα και περισσότερες πόλεις του κόσμου.

Ελλάδα - Άνοδος πληρωμών μέσω κινητών εφαρμογών

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεγάλη άνοδος ψηφιακών συναλλαγών παρατηρείται και στην Ελλάδα.

Ειδικότερα στο mobile banking, οι ενεργοί πελάτες στην χώρα μας, στην ξεπέρασαν το 2017 το ένα εκατ. σε αριθμό από περίπου 550.000 την προηγούμενη χρονιά, ο αριθμός των εγχρήματων συναλλαγών τα 4 εκατ. από δύο εκατ. πέρυσι, ενώ η αξία τους το 1,6 δισ. από 800 εκατ. πέρυσι. Όπως γενικότερα αναφέρουν τραπεζικά στελέχη οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού της, γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω τα εναλλακτικά ψηφιακά δίκτυα, με ότι θετικό συνεπάγεται αυτό για την ενίσχυση των ψηφιακών συναλλαγών, προς γενικότερο όφελος της οικονομίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τo mobile banking διεθνώς θα εξελιχθεί στο ισχυρότερο εναλλακτικό ψηφιακό τραπεζικό δίκτυο, καθώς θα συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του μεγαλύτερου αριθμού των συναλλασσομένων.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα