Μ. Τσουρουνάκης: Talking Heads- «Ανθρωποι που δεν αντέχουν την πραγματικότητα, φτιάχνουν μια δικιά τους για να αισθανθούν ασφαλείς και τελικά εγκλωβίζονται»,

Δυο γυναίκες εγκλωβισμένες σε φανταστικούς κόσμους. Δυο άνθρωποι που έχουν απομακρυνθεί από τη φύση τους. Υπάρχει δεύτερη ευκαιρία; «Το έργο έχει θέμα τη μοναξιά. Ανθρωποι που δεν αντέχουν την πραγματικότητα, φτιάχνουν μια δικιά τους για να αισθανθούν ασφαλείς και τελικά εγκλωβίζονται», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιχάλης Τσουρουνάκης, σκηνοθέτης της παράστασης Talking Heads, που ανεβαίνει στις 5 Μαρτίου στο «Θησείον, Eνα Θέατρο Για Τις

Τέχνες» (Τουρναβίτου 7, Ψυρρή).
Και συνεχίζει: «Είναι ένα έργο για τον σημερινό άνθρωπο, που έχει «μεταναστεύσει» από τον ίδιο του τον εαυτό. Για μένα σήμερα ο απόλυτος μετανάστης -μια λέξη της εποχής- είμαστε όλοι. Εχουμε «μεταναστεύσει″ από τον ίδιο μας τον εαυτό, δηλαδή από τη φύση μας, που είναι η σύνθεση, το να δούμε τον άλλον. Είναι αυτό που λέει ο Μπρεχτ, ότι η ανθρώπινη φύση πραγματώνεται μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι, όχι στη φαντασία του καθενός μας. Ακριβώς αυτό πραγματεύεται και το έργο», συμπληρώνει στο ΑΠΕΜΠΕ.
Η παράσταση, που θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη, ώρα 7 μμ., ως και τις 27 Μαρτίου, είναι βασισμένη στους ομώνυμους μονόλογους του ‘Αλαν Μπένετ -ενός από τους δημοφιλέστερους Βρετανούς θεατρικούς συγγραφείς και σεναριογράφους-, οι οποίοι γράφτηκαν για το BBC. «Τους διάλεξα καταρχάς για τη θεματολογία τους, αλλά και για τον τρόπο που γράφει ο συγγραφέας, ο οποίος έχει μια πύκνωση λόγου, ένα ιδιότυπο χιούμορ, μια ιδιαίτερη θεατρικότητα και υπαινικτικότητα, στοιχεία που ακολουθεί και η σκηνοθεσία μου», εξηγεί.
Ο Αλαν Μπένετ έχει γράψει έξι μονόλογους, οι τέσσερις από τους οποίους έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά. Ο κ. Τσουρουνάκης επέλεξε τους δύο, με υπότιτλους «Γυναίκα των Γραμμάτων» (Lady of Letters) και «Κρεβάτι ανάμεσα στις Φακές» (Bed Among the Lentils), στους οποίους έχει κάνει μια παρέμβαση. «Τους έχω συνδέσει ώστε να εξελίσσονται εναλλάξ», σημειώνει, εξηγώντας ότι οι δυο ηρωίδες, Αϊρίν και Σούζαν, που ενσαρκώνουν αντίστοιχα οι ηθοποιοί Κλεοπάτρα Τολόγκου και Μάρα Μπαρόλα, αν και βρίσκονται στην ίδια σκηνή, δεν συναντώνται ποτέ. «Είναι και οι δυο στη σκηνή αλλά ουσιαστικά δεν υπάρχει διάδραση, δεν επηρεάζει η μία την άλλη, απλώς φωτίζονται πότε η μία και πότε η άλλη. Στην ουσία είναι η ιστορία του ανθρώπου από την οποία βλέπουμε δυο επεισόδια» αναφέρει συστήνοντάς μας τις δυο ηρωίδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα