Οι επενδυτές μάς βλέπουν πλέον με άλλο μάτι

Διαχρονικά, η επιδίωξη κάθε χώρας είναι η προσέλκυση επενδύσεων οι οποίες δημιουργούν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Αλλες το κάνουν επιτυχημένα και άλλες απλώς το εύχονται χωρίς να δημιουργούν και τις απαραίτητες προϋποθέσεις και ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον. Για χρόνια η χώρα μας δεν ήταν πρώτη επιλογή των διεθνών κεφαλαίων να τοποθετηθούν, γιατί, εκτός από την καχυποψία, υπήρχαν δεκάδες αντικίνητρα που όχι μόνο δεν προσέλκυαν επενδυτές, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις έδιωχναν και υφιστάμενες επενδύσεις.

Η μεγάλη φορολογία, η δαιδαλώδης γραφειοκρατία για την αδειοδότηση μιας επένδυσης,

οι βασανιστικοί ρυθμοί απόδοσης δικαιοσύνης, η γενική επιθετικότητα στο επιχειρείν, η συνδικαλιστική παντοδυναμία και συνδιοίκηση και η έλλειψη σταθερού νομικού πλαισίου είναι κάποιοι μόνο λόγοι που οι επενδυτές απέφευγαν την Ελλάδα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σε όλα αυτά προστέθηκε και το άχθος της χρεοκοπίας και των μνημονίων, για να μετατραπεί η χώρα σε μια επενδυτική έρημο. Οι μόνοι που εμφανίζονταν τα τελευταία χρόνια ήταν κάποια funds που έβρισκαν ευκαιρίες για βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις και γρήγορη αποκόμιση κερδών.

Σήμερα όμως η εικόνα φαίνεται να έχει αλλάξει άρδην.

Κάθε τόσο ακούμε για νέες επενδύσεις και ξένους κολοσσούς που επιλέγουν τη χώρα μας για επενδύσεις και δημιουργία θυγατρικών εταιρειών κυρίως στις λεγόμενες νέες τεχνολογίες της ψηφιακής εποχής. Τελευταία η Amazon, ενώ έχουν προηγηθεί η Microsoft, η Pfizer και μια σειρά από άλλες μεγάλες εταιρείες που έχουν δημιουργήσει hubs στην Ελλάδα απορροφώντας χιλιάδες εργαζόμενους με υψηλή εξειδίκευση.

Παράλληλα, μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων επιχειρήσεων για τουριστικές επενδύσεις και επενδύσεις στην κτηματαγορά, όπως φυσικά και στον χώρο της πράσινης ενέργειας.
Ολοι αυτοί δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, δημοσιοποιώντας την εκτίμησή τους στις ευοίωνες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Είναι αλήθεια ότι διανύουμε μία από τις καλύτερες επενδυτικές περιόδους και με δεδομένο ότι τα κεφάλαια που άρχισαν να εκταμιεύονται από το Ταμείο Ανάκαμψης οδηγούνται σταδιακά τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά επενδυτικά πλάνα, μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες για την οικονομία της χώρας, αλλά κυρίως για τους πολίτες και τους νέους που έφυγαν στο εξωτερικό στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων, αλλά και αυτών που βγαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας.

Και αυτά συμβαίνουν εν μέσω της πανδημίας και του φόβου που έχει απλωθεί στην παγκόσμια κοινότητα. Προφανώς και δεν άλλαξε η εικόνα της χώρας με κάποιο μαγικό ραβδάκι. Δεν ανακάλυψαν ξαφνικά Αμερικανοί και Ιταλοί ευκαιρίες επενδύσεων στα Ελληνικά Ναυπηγεία που βρίσκονταν σε νάρκη εδώ και δεκαετίες. Κάτι έχει συμβεί. Και αυτό δεν είναι άλλο από το σοβαρό rebranding που επιχείρησε η κυβέρνηση παρουσιάζοντας στους ξένους με πειστικότητα το φιλικό επενδυτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Τα ψηφιακά άλματα που έχει κάνει η χώρα τα δύο τελευταία χρόνια σε σημείο που να μας πλέκει το εγκώμιο… ποιος; Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας!

Σαφώς και δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες και ούτε η κυβέρνηση χρειάζεται να αυτοδοξάζεται. Αυτή είναι η δουλειά της και αυτή κάνει όσο μπορεί καλύτερα σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε με την προηγούμενη που απειλούσε τους ξένους να μην τολμήσουν να επενδύσουν σε ελληνικά assets γιατί η ίδια θα τα ακύρωνε!

Η προσπάθεια όμως για προσέλκυση δεν είναι σπριντ, αλλά μαραθώνιος. Η χώρα δεν πρέπει να αφήσει καμία ευκαιρία να πάει χαμένη και να δουλεύει με συνέπεια σε κάθε σοβαρή πρόταση που έρχεται στο τραπέζι και να βελτιώνει συνεχώς το πλαίσιο υποδοχής και ταχείας προώθησης των εμφανιζόμενων επενδυτικών προτάσεων. Χωρίς όμως εκπτώσεις σε βασικές αρχές και διαρκές ξεσκαρτάρισμα των σοβαρών προτάσεων από τις αεριτζίδικες.

Keywords
Τυχαία Θέματα