Οι έξι άξονες του Σχεδίου Δράσης για την ενίσχυση της φαρμακοβιομηχανίας

Σχέδιο Δράσης με έξι άξονες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της φαρμακοβιομηχανίας παρουσιάστηκε σε ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, υπό την αιγίδα της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης.

Στόχος του Σχεδίου, που συνέταξε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, είναι η αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων και η ανάδειξη των προοπτικών

που διανοίγονται για τον κλάδο μέσω μιας σειράς δράσεων που πρέπει να αναληφθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οι έξι άξονες στους οποίους βασίζεται το Σχέδιο Δράσης

-Ενίσχυση Ζήτησης Προϊόντων Εγχώριας Φαρμακοβιομηχανίας μέσω δράσεων επανεξέτασης της πολιτικής τιμοδότησης και πλαισίου αποζημιώσεων φαρμάκου και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τη χρήση γενοσήμων

-Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας μέσω συνεχούς προσαρμογής στις καλές πρακτικές παραγωγής, ενίσχυσης εξωστρέφειας και συνεργασιών και ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων

-Ενίσχυση δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας μέσω στόχευσης της έρευνας και διασύνδεσής της με τη Φαρμακοβιομηχανία, διαμόρφωσης ελκυστικού θεσμικού πλαισίου ανάπτυξης Έρευνας και Καινοτομίας και νομικής προστασίας της βιομηχανικής ιδιοκτησίας

- Ενδυνάμωση ανθρώπινου δυναμικού μέσω ποσοτικής και ποιοτικής ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού του κλάδου κι ανάσχεσης του brain drain

- Διασφάλιση υποστηρικτικών υπηρεσιών και υποδομών μέσω επιχειρησιακής αναβάθμισης και ενίσχυσης του ρόλου του ΕΟΦ, αναβάθμισης Ερευνητικών Υποδομών και συστηματικής παρακολούθησης της εγχώριας και διεθνούς αγοράς και των τεχνολογικών εξελίξεων του κλάδου

- Βελτίωση περιβάλλοντος χρηματοδότησης μέσω διευκόλυνσης της πρόσβασης και αξιοποίησης χρηματοδοτικών ευκαιριών και βελτίωσης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος.

Παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες κατά την περίοδο της κρίσης, η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής μεταποίησης, παρουσιάζοντας αύξηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής κατά 64% την περίοδο 2005-2013 σε αντίθεση με την πτωτική πορεία του αντίστοιχου δείκτη μεταποίησης (-28%), σημειώνοντας αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων καθώς και σημαντική αύξηση των θέσεων απασχόλησης κατά 3.681 εργαζόμενους. Ο φαρμακευτικός κλάδος σήμερα συμβάλλει στο εθνικό ΑΕΠ με ποσό μεγαλύτερο ετησίως των €2,8 δις και ο κλάδος είναι ιδιαίτερα εξωστρεφής με το 21% του κύκλου εργασιών του να προέρχεται από εξαγωγές σε περισσότερες από 85 χώρες.

Γ. Δραγασάκης: Στόχος να υπερβούμε τα αποτυχημένα μοντέλα του παρελθόντος

Κατά την ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ο οποίος επισήμανε πως πρόκειται για πιλοτική μελέτη που ξεκινά από το φάρμακο, ένα κοινωνικό αγαθό μεγάλης σημασίας και στόχος είναι να υπερβούμε δύο αποτυχημένα μοντέλα του παρελθόντος. Το πρώτο είναι το παρελθόν του προστατευτικού καθεστώτος. Το δεύτερο είναι εκείνο της πολιτικής τιμολόγησης του φαρμάκου με μοναδικό σκοπό τη δραστική περικοπή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.

Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε επίσης ότι, σκοπός είναι διαμορφωθεί ένα σύγχρονο πλαίσιο βιωσιμότητας και προοπτικών ανάπτυξης του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας που θα στηρίζεται:

Στην έρευνα
Στη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία και την τόνωση της απασχόλησης
Στην εξωστρέφεια

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι επιχειρούμε τη μετάβαση από ένα καθεστώς αποσπασματικών επιλογών εξυπηρέτησης μεμονωμένων συμφερόντων, σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα ευνοεί τη συνεργασία, με σαφή οδικό χάρτη και οριοθετημένους ρόλους, όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ακόμη πως αυτό που στην πραγματικότητα φανερώνει η μελέτη είναι η δυνατότητα σύνδεσης της παραγωγικής ανασυγκρότησης με την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, ενώ επισήμανε πως «η ανασυγκρότηση του κράτους πρόνοιας μπορεί να διαδραματίσει, ως διαδικασία, σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο, δίνοντας ώθηση στην έρευνα, την καινοτομία και τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα».

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως είναι κρίσιμο να τονίσουμε την ανάγκη, αλλά και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, για ένα νέο πρότυπο κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, η οποία θα είναι βιώσιμη, επικεντρωμένη στην ανάπτυξη, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και προσανατολισμένη στην εξωστρέφεια.

Α. Ξάνθος: Νέα εθνική φαρμακευτική πολιτική

Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε και ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ο οποίος έκανε λόγο για «μια νέα εθνική φαρμακευτική πολιτική, ένα νέο ισχυρό κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στην Πολιτεία, τους επαγγελματίες υγείας, τους επιχειρηματίες στον τομέα του φαρμάκου και την κοινωνία, στηριγμένο σε διαφανείς συμφωνίες, σε σαφείς δεσμεύσεις, σε μηχανισμούς ελέγχου και σε μία νέα κουλτούρα κοινωνικής ευθύνης που έχουμε ανάγκη για να επιβιώσει και το Σύστημα Υγείας και η χώρα».

Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανέπτυξε επίσης τις κεντρικές προτεραιότητες αυτής της νέας πολιτικής στο χώρο του φαρμάκου οι οποίες είναι:

- Η εγγυημένη πρόσβαση όλων των ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις, στα αναγκαία φάρμακα ως κρίσιμος όρος για την καθολική κάλυψη υγείας.

-Η ασθενοκεντρική οπτική και η μεγιστοποίηση του θεραπευτικού οφέλους.

- Η αύξηση της διείσδυσης γενοσήμων στην ελληνική φαρμακευτική αγορά.

- Η συγκράτηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στα όρια του κλειστού προϋπολογισμού μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων και συνταγογραφικών 'φίλτρων'.
- Η διασφάλιση «διαθέσιμου χώρου» για την πραγματική φαρμακευτική καινοτομία μέσω ενός νέου μοντέλου «δίκαιων τιμών» και συστημάτων αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας (HTA).

- Η σταδιακή ανακούφιση των πολιτών από την ιδιαίτερα υψηλή συμμετοχή στο κόστος.

- H εθνική και διακρατική διαπραγμάτευση τιμών με τις φαρμακευτικές εταιρείες , ειδικά για τα ΦΥΚ και τα καινοτόμα φάρμακα – τώρα είναι η 1η φορά που το Κράτος διαπραγματεύεται μέσω της Ειδικής Επιτροπής του ΕΟΠΥΥ προσιτές τιμές αποζημίωσης για μια κατηγορία ακριβών φαρμάκων ( ηπατίτιδα C ) .

- Η αναβάθμιση του εγκριτικού, ελεγκτικού και αναπτυξιακού ρόλου του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ.

- Η προώθηση της κλινικής έρευνας στη χώρα με γνώμονα την επιστημονική πρόοδο, την ασφάλεια των ασθενών και τη Δημόσια Υγεία.

- Η στήριξη της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας στον τομέα του φαρμάκου.

Ο κ. Ξανθός υποστήριξε ακόμη ότι το φάρμακο είναι για την Ελλάδα ένας τομέας προνομιακός όχι μόνο για την ποιότητα της υγειονομικής φροντίδας και της κοινωνικής προστασίας , αλλά και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας , αφού υπάρχει εξαιρετική παραγωγική και εξαγωγική εμπειρία, εξωστρέφεια , τεχνογνωσία , εξειδίκευση, χαμηλό περιβαλλοντικό κόστος, υψηλής κατάρτισης προσωπικό , δυνατότητα αξιοποίησης του αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού που «παράγουν» τα ελληνικά πανεπιστήμια και σήμερα μεταναστεύει στο εξωτερικό.

«Ο τομέας του φαρμάκου μπορεί να συνδυάσει τις 2 κρίσιμες προϋποθέσεις της δίκαιης ανάπτυξης , την παραγωγική προοπτική και την κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Η στρατηγική της προώθησης εγχωρίως παραγομένων γενοσήμων και ο περιορισμός των εισαγωγών φαρμάκων , είναι κρίσιμη προτεραιότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στην Ελλάδα , παρά την υπάρχουσα παραγωγική δυνατότητα, το 77% της εγχώριας κατανάλωσης καλύπτεται από φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών και το υπόλοιπο 23% από φάρμακα ελληνικών βιομηχανιών. Η αύξηση της διείσδυσης γενοσήμων που παράγονται στη χώρα και μπορούν να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των φαρμακευτικών αναγκών του πληθυσμού, ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στα συνήθη χρόνια νοσήματα , αποτελεί για το Υπουργείο Υγείας προτεραιότητα και υποχρέωση.

Τώρα πλέον χρειάζονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες επικοινωνιακής προβολής συνολικά των ποιοτικών ελληνικών γενοσήμων, που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία τους και θα αντιστρέψουν το σημερινό κλίμα αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητας τους. Πάνω απ' όλα όμως, για τη συστηματική επιλογή γενοσήμων, χρειάζεται ένα πλαίσιο θετικών κινήτρων για γιατρούς, φαρμακοποιούς και ασθενείς, το οποίο αυτή την περίοδο επεξεργαζόμαστε», τόνισε ο κ. Ξανθός.

«Το Υπουργείο Υγείας έχει τον πολύ σημαντικό ρόλο του σχεδιασμού και της υλοποίησης μιας νέας εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής που θα δίνει «χώρο» στα ποιοτικά γενόσημα. Τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα, με κοινό στόχο τη βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική της εγχώριας φαρμακοβιομηχανία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

Κ. Φωτάκης: Κρίσιμης σημασίας η υποστήριξη των δραστηριοτήτων της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Φωτάκης σημείωσε κατά το χαιρετισμό του ότι «ο Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας υπηρετούν δύο κεντρικούς στόχους.

Η Γνώση και η Καινοτομία που παράγονται από την Έρευνα:

α) Να στηρίξουν την Κοινωνία, διευρύνοντας μαζί με την Παιδεία τους πνευματικούς της ορίζοντες, παρέχοντας προοπτική και ελπίδα, ιδιαίτερα μέσα στο πλαίσιο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που υπάρχει. Η λήψη μέτρων για την αναστροφή της φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό βρίσκεται στον πυρήνα υλοποίησης αυτού του στόχου.

β) Να συμβάλλουν στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας που είναι το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Η έρευνα, μέσα από τη γνώση και την Καινοτομία που παράγεται, καλείται να αποτελέσει μια σοβαρή αναπτυξιακή προοπτική για την επόμενη ημέρα μετά την κρίση και να συνεισφέρει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Είναι ανάγκη να διαμορφώσουμε θεσμούς μακράς πνοής που να δημιουργούν ευκαιρίες και θύλακες επιστημονικής και επιχειρηματικής ποιότητας για την έμπνευση και απελευθέρωση του ερευνητικού δυναμικού της χώρας, χωρίς άνωθεν περιορισμούς, παρεμβάσεις και αγκυλώσεις, όπως είναι η σημαντική πρωτοβουλία για τη σύσταση του Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

Θεωρούμε ότι ο τομέας του φαρμάκου στη χώρα είναι ένας τομέας έντασης γνώσης, που κατέχει σημαντική θέση στο παραπάνω πλαίσιο και η υποστήριξη των δραστηριοτήτων και έργων της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας είναι κρίσιμης σημασίας. Ο τομέας μας υποστηρίζει συνέργειες μεταξύ των ΑΕΙ, Ερευνητικών Κέντρων και της Φαρμακοβιομηχανιας. Η ΓΓΕΤ σχεδιάζει δράσεις στο πλαίσιο του του νέου ΕΣΠΑ ευελπιστώντας ότι η αυτή η στρατηγική θα οδηγήσει –μεταξύ άλλων- και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες ώστε να παραμείνουν στη χώρα ή να επιστρέψουν σε αυτή».

Θ. Φέσσας: Ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας θα μπορούσε να αποτελέσει αναπτυξιακό μοχλό και δημιουργό θέσεων εργασίας

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Θεόδωρος Φέσσας ο οποίος σημείωσε ότι καλές, σταθερές και βιώσιμες δουλειές που δημιουργούν προστιθέμενη αξία και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα δημιουργεί πλέον μόνο ο ιδιωτικός τομέας, με επενδύσεις και παραγωγή προστιθέμενης αξίας, για το λόγο αυτό εκεί πρέπει να βασιστεί και η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Ο κ. Φέσσας χαρακτήρισε ως «κλειδί» για το σπάσιμο του φαύλου κύκλου της στασιμότητας στην οικονομία τις παραγωγικές επενδύσεις που θα συμβάλουν αποτελεσματικά στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας και έκανε λόγο για ανάγκη εκπόνησης σε εθνικό επίπεδο μιας ρεαλιστικής εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, πέρα από τα μνημόνια, και με γνώμονα την αντιμετώπιση της μεγάλης αυτής πρόκλησης.

Ο κ. Φέσσας χαρακτήρισε την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία ως ένα δυναμικό κλάδο με προοπτικές που παράγει προστιθέμενη αξία και είναι ο δεύτερος κλάδος στις εξαγωγές και σε μερίδιο δαπανών έρευνας και ανάπτυξης ως ποσοστό επί του τζίρου. Επίσης ανέφερε ότι ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας απασχολεί 50.000 εργαζόμενους άμεσα και έμμεσα, με υψηλή κατάρτιση και εξειδίκευση.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Θεόδωρος Φέσσας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας θα μπορούσε να αποτελέσει, όχι μόνο αναπτυξιακό μοχλό και δημιουργό πολλών και καλών θέσεων εργασίας, αλλά και σημαντικό παράγοντα για την αύξηση του γνωσιακού περιεχομένου των ελληνικών προϊόντων, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως βασικό ανάχωμα στο brain drain.

Τόνισε ωστόσο πως «προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας είναι μια ολοκληρωμένη και ρεαλιστική κλαδική στρατηγική με στόχους, κατάλληλα εργαλεία και αγαστή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα»

Οι πρωτοβουλίες – δράσεις για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης

Η Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Θεοδώρα Τζάκρη ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες – δράσεις για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης που έχουν ήδη αναληφθεί από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Το Σχέδιο Δράσης έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Στην κατεύθυνση αυτή με απόφαση του Πρωθυπουργού συστήθηκε Διυπουργική Επιτροπή για το συντονισμό και την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας στην οποία συμμετέχουν ο Υπουργός Ανάπτυξης, Οικονομίας και Τουρισμού, η αρμόδια Υφυπουργός για τα θέματα Βιομηχανίας, ο Υπουργός Υγείας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας ενώ έχουν παράλληλα συγκροτηθεί οι έξι Ομάδες Εργασίας, μία ανά άξονα του Σχεδίου Δράσης, που θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους στη Διυπουργική Επιτροπή και των οποίων οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα.

Επιπλέον έχει ήδη ξεκινήσει η εφαρμογή μίας σειράς δράσεων άμεσης προτεραιότητας που προβλέπονται στο Σχέδιο Δράσης για την ανάπτυξη της Εγχώριας Φαρμακοβιομηχανίας.

Ειδικότερα :

Επιπρόσθετα του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016 που ψηφίστηκε και θα είναι σε πλήρη εφαρμογή σε 2 μήνες και ο οποίος αναγνωρίζει τη φαρμακοβιομηχανία ως έναν από τους στρατηγικής προτεραιότητας κλάδους της μεταποίησης, στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να προκηρυχθούν οι πρώτες δράσεις που σχετίζονται με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και της έρευνας και καινοτομίας των μεταποιητικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακοβιομηχανιών, ενώ σειρά άλλων προγραμμάτων ενίσχυσης της μεταποίησης βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού, ώστε να προκηρυχθούν εντός του 2016.

Επίσης, έχουν ήδη προκηρυχθεί δράσεις ενίσχυσης των δημόσιων ερευνητικών υποδομών καθώς και δράσεις κατάρτισης και πιστοποίησης των γνώσεων των εργαζομένων στους στρατηγικούς τομείς ανάπτυξης της χώρας, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η φαρμακοβιομηχανία» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Τζάκρη.

Πιο αναλυτικά οι πρώτες αναληφθείσες δράσεις για την ενίσχυση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας έχουν ως εξής:

Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της φαρμακοβιομηχανίας με εργαλεία:

- Το Νέο Αναπτυξιακό Νόμο 4399/2016
- Πρόγραμμα για τη «Σύγχρονη μεταποίηση»
- Πρόγραμμα για την «Εξωστρέφεια - Διεθνοποίηση ΜΜΕ»
- Πρόγραμμα για την «Καινοτομική Επιχειρηματικότητα»
- Πρόγραμμα για τα «Δίκτυα Επιχειρήσεων Αλυσίδας Αξίας»

Ενίσχυση δραστηριοτήτων Έρευνας και Καινοτομίας:

- Ενιαία Δράση Κρατικών Ενισχύσεων «ΕΡΕΥΝΩ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»

Ενίσχυση Υποστηρικτικών Υποδομών:

- Πρόγραμμα για την «Ενίσχυση Ερευνητικών Υποδομών»

Ενδυνάμωση Ανθρωπίνου Δυναμικού του Κλάδου:

- Πρόγραμμα για την «Κατάρτιση και πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα»

Παράλληλα η Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Θεοδώρα Τζάκρη επισήμανε ότι «η ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας ταυτόχρονα εξυπηρετεί ευθέως δύο εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας εθνικούς στόχους:

α) Την περιστολή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ως απόρροια της επιδιωκόμενης αύξησης του μεριδίου των γενοσήμων στην ελληνική αγορά έναντι των πρωτοτύπων, δεδομένου ότι τα γενόσημα αποτελούν και τα βασικά προϊόντα της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.

β) Την ανάσχεση του brain drain, δεδομένου ότι η φαρμακοβιομηχανία συνιστά έναν από τους κλάδους που μπορεί να προσφέρει απασχόληση και νέες θέσεις εργασίας σε ανθρώπινο δυναμικό υψηλής κατάρτισης και εξειδίκευσης είτε άμεσα στις ίδιες τις επιχειρήσεις είτε έμμεσα σε ερευνητικούς φορείς ή σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες συνδεδεμένες με τον κλάδο του φαρμάκου και της υγείας γενικότερα».

Η Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Θεοδώρα Τζάκρη αναφέρθηκε επίσης και στη δυναμική του κλάδου της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν τη συμβολή του στην απασχόληση.

Συγκεκριμένα, στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας απασχολούνται συνολικά 7.674 εργαζόμενοι, οι οποίοι αποτελούν το 50% του προσωπικού του κλάδου και το 2,6% των εργαζομένων της μεταποίησης. Επιπλέον, είναι ο μόνος κλάδος που κατά την περίοδο της κρίσης οι εργαζόμενοι που απασχολεί όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν κατά 3.681.

Επίσης ο κλάδος κατάφερε να διατηρήσει 15.000 συνδεδεμένες θέσεις εργασίας, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή του και στην ανάσχεση του brain drain.

Η παρέμβαση του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρου Τρύφων

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και στις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξή της.

«Σε μια περίοδο που η οικονομική δραστηριότητα στη xώρα μας έχει μειωθεί δραματικά, καλούμαστε όλοι, ο καθένας από τη θέση του, να καταθέσουμε υπεύθυνα προτάσεις για τις αναγκαίες συνθήκες που θα κινήσουν την αναπτυξιακή διαδικασία της ελληνικής οικονομίας την επόμενη δεκαετία. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία αποτελεί κλάδο με σημαντική αναπτυξιακή διάσταση και προοπτικές, επενδύοντας σε σύγχρονη τεχνολογία, στην έρευνα, στην παραγωγική υποδομή και στο ανθρώπινο δυναμικό με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τρύφων.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων επισήμανε και τις απαραίτητες προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία να ξεδιπλώσει τις δημιουργικές της δυνάμεις, οι οποίες είναι:

«Βραχυπρόθεσμα, να σταματήσει η καταστροφική πολιτική των τεράστιων μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων και των δυσβάσταχτων clawback, και να υλοποιηθούν άμεσα οι αναγκαίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στην εξοικονόμηση δημόσιων πόρων μέσω του εξορθολογισμού της συνταγογράφησης και της φαρμακευτικής κατανάλωσης.

Μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να υιοθετηθούν δράσεις όπως η βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης, η διαμόρφωση ενός πλαισίου διασύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή, η βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος, η ενθάρρυνσης της χρήσης νέων τεχνολογιών. Οι δράσεις αυτές προσδίδουν ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και βαίνουν προς όφελος της εθνικής οικονομίας».

Ο κ. Τρύφων τόνισε ακόμη ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία υλοποιεί την αναπτυξιακή της πολιτική βασιζόμενη στους άξονες της εξωστρέφειας, της εξειδίκευσης και των συνεργασιών.

«Θεωρούμε ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σε συνεργασία και με τις φαρμακοβιομηχανίες του εξωτερικού μπορούν να συμβάλουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια με σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα στους τομείς της παραγωγής και των κλινικών δοκιμών. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε πολύ θετικό το γεγονός της αναλυτικής καταγραφής των απαιτούμενων δράσεων στο πλαίσιο της μελέτης της ΓΓΕΤ/ PLANET. Το ζητούμενο τώρα είναι να μην μείνουν οι προτάσεις για άλλη μια φορά σε κάποιο συρτάρι αλλά να υλοποιηθούν οι δράσεις σε ορίζοντα 18 μηνών.

Το Ελληνικό Φάρμακο προσφέρει επενδύσεις, συμβάλλει στα κρατικά έσοδα, κατοχυρώνει τεχνογνωσία, δημιουργεί θέσεις εργασίας και αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης που, ωστόσο, κινδυνεύει άμεσα, γιατί δεν έχει άλλες αντοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων.

Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν επίσης κατά τη διάρκεια της ημερίδας η πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Κατερίνα Αντωνίου, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), Σωτήρης Μπερσίμης.

Keywords
αξονες, εξι, υπουργείο παιδείας, υφυπουργός παιδείας, θεοδωρα τζακρη, εοφ, αεπ, δις, δραγασάκης, νέα, συμμετοχή, εοπυυ, γνώμονα, ελλαδα, γενοσημα, αει, γγετ, σεβ, δραση, πεφ, planet, ρια αντωνιου, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, θεματα πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, αξια, τονια αντωνιου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, κοινωνικος τουρισμος, φορολογια 2013, κοινωνια, δραγασάκης, αποτελεσματα, χωρες, αεπ, γγετ, γνωση, εθνικη, εοφ, εργαλεια, ηπατιτιδα, ηπατιτιδα c, οικονομια, οριζοντες, πλαισιο, προγραμμα, υγεια, υπουργείο παιδείας, ωθηση, αγορα, αει, αυξηση, βρισκεται, γεγονος, γνώμονα, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δις, δυναμικο, υπαρχει, ελπιδα, εμμεσα, εμπνευση, εξωστρεφεια, επενδυσεις, ερευνα, τεχνολογια, υφυπουργος, θεοδωρα, θεσεις εργασιας, θετικο, ιδρυμα, κλιμα, ληψη, λογο, μηνες, μοντελα, νεες θεσεις εργασιας, ορια, ορος, οφελος, ποιοτητα, πιστοποιηση, πολιτεια, προβληματα, ρολο, συγκεκριμενα, σειρα, συμμετοχή, συγχρονο, σχεδιο, υπουργειο υγειας, υλοποιηση, υπουργος παιδειας, υφυπουργός παιδείας, υψηλη, φαρμακα, φορα, ασφαλεια, δουλειες, εφαρμογη, εξαγωγες, ελληνικα, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κωστας, μελετη, μια φορα, ομαδες, planet, σωτηρης, θεματα, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα