Οι ΗΠΑ αποσύρονται μονομερώς από τη συμφωνία με τη Ρωσία για τα πυρηνικά
Οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν μονομερώς από τη διμερή συνθήκη που είχε συναφθεί πριν από τριάντα και πλέον χρόνια και απαγόρευε ένα ευρύ φάσμα πυρηνικών όπλων και πυραύλων, επιβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους το Σάββατο.
Τη συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF) είχαν υπογράψει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ
Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται εδώ και χρόνια για παραβιάσεις της συνθήκης.
«Η Ρωσία δεν τήρησε τη συμφωνία. Θα βάλουμε λοιπόν τέλος στη συνθήκη και θα αποσυρθούμε» από αυτήν, δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος στη Νεβάδα, όπου συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία ενός υποψηφίου του GOP για τη Γερουσία. Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτό πρακτικά, απάντησε «θα αναπτύξουμε τέτοια όπλα».
«Την παραβιάζουν εδώ και πολλά χρόνια», επέμεινε ο Τραμπ αναφερόμενος στην INF και τους ηγέτες της Ρωσίας, της χώρας η οποία αντιμετωπίζεται ως η διάδοχη οντότητα της ΕΣΣΔ. «Δεν ξέρω γιατί ο (τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ) Ομπάμα δεν την είχε επαναδιαπραγματευθεί ή δεν είχε αποχωρήσει από αυτήν», πρόσθεσε.
«Δεν θα τους αφήσουμε να παραβιάζουν τη συνθήκη και να κατασκευάζουν όπλα ενώ εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα. Εμείς παραμείναμε δεσμευμένοι στη συμφωνία και την εφαρμόζαμε. Αλλά η Ρωσία δυστυχώς δεν την τήρησε», επανέλαβε ο μεγιστάνας.
Η αμερικανική κυβέρνηση καταγγέλλει ιδίως την παραγωγή και την ανάπτυξη από τη Μόσχα του συστήματος πυραύλων 9M729, το οποίο η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι έχει δραστικό βεληνεκές που υπερβαίνει τα 500 χλμ., άρα κατ' αυτήν παραβιάζει την INF.
Η συμφωνία, που προέβλεπε την απαγόρευση της χρήσης μιας σειράς πυραύλων, έβαλε τέλος στην κρίση που είχε προκαλέσει τη δεκαετία του 1980 η ανάπτυξη των σοβιετικών SS-20 οι οποίοι στόχευαν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Ο Τραμπ έκανε αυτή την ανακοίνωση καθώς ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον βρισκόταν στη Μόσχα για να «συνεχίσει» τον αμφιλεγόμενο διάλογο που άρχισε τον Ιούλιο ο αμερικανός πρόεδρος με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Επρόκειτο να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Νικολάι Πάτρουσεφ.
Την Παρασκευή, η βρετανική εφημερίδα Guardian έγραψε ότι ήταν ο ίδιος ο Μπόλτον που ασκούσε πίεση στον αμερικανό πρόεδρο να αποσύρει τις ΗΠΑ από την INF. Είναι ο ίδιος που εμποδίζει κάθε διαπραγμάτευση της Νέας START για τους στρατηγικούς πυραύλους, η ισχύς της οποίας εκπνέει το 2021 και η Μόσχα θέλει να παραταθεί.
Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα είναι εξαιρετικά τεταμένες, ειδικά εξαιτίας των κατηγοριών περί της φερόμενης ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές.
INF: Πηγή προσκείμενη στο ΥΠΕΞ της Ρωσίας κρίνει ότι οι ΗΠΑ «ονειρεύονται» έναν «μονοπολικό κόσμο»
Η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη διμερή συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς, την INF, η οποία είχε συναφθεί με τη Σοβιετική Ένωση την περίοδο του ψυχρού πολέμου, έχει βασικό κίνητρο το «όνειρο» της Ουάσινγκτον να κυριαρχήσει μόνη σε ολόκληρο τον κόσμο, έκρινε σήμερα σε καταγγελτικό τόνο πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
«Το βασικό κίνητρο είναι το όνειρο ενός μονοπολικού κόσμου. Θα γίνει πραγματικότητα; Όχι», είπε η πηγή αυτή στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, αναφερόμενη στην απόφαση που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συνθήκη του 1987, που απαγόρευε την παραγωγή και την ανάπτυξη μεγάλου φάσματος πυραύλων μέσου βεληνεκούς και των εκτοξευτήρων τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ξαφνικά ανέκυψαν επέκταση στα 12 μίλια και ΑΟΖ στο Ιόνιο- Τα ερωτήματα
- Η φωτιά που άναψε ο Μπουτάρης και η μουρμούρα για τη ΝΔ Θεσσαλονίκης
- Αγωνία για Μέσι
- Ακίνητα: Ποιοι κινδυνεύουν να τα χάσουν
- Πρώτη νίκη, με ανατροπή, η Λαμία
- Υπόθεση Κασόγκι: Κλονίζεται η ιστορική σχέση Ριάντ-Ουάσινγκτον
- Bloomberg: Η κυβέρνηση Ζάεφ έχει πλέον την αναγκαία πλειοψηφία για να προχωρήσει στις συνταγματικές αλλαγές
- Σκόπια: Η Δύση έπαιξε τα ρέστα της και κέρδισε – Ήττα της Ρωσίας – Λάθος το “ποντάρισμα” Τσίπρα στον Καμμένο και η έξοδος Κοτζιά
- Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα (Κυριακή, 21 Οκτωβρίου)
- Στις 26 Οκτωβρίου οι πληρωμές του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Τελευταία Νέα New Money
- Οι ΗΠΑ αποσύρονται μονομερώς από τη συμφωνία με τη Ρωσία για τα πυρηνικά
- Γιατί και πώς έφυγε ο Τιτάνας
- Ποτάμι για αιγιαλίτιδα ζώνη: Ανακοινώσεις του ποδαριού
- Η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση της Βουλής της ΠΓΔΜ
- Ράικου: «Δεχόμουν αφόρητες πολιτικές πιέσεις για να ασκήσω διώξεις»
- Παυλόπουλος: Το Βιβλίο εξακολουθεί ν’ αποτελεί το «όχημα» της διάδοσης κάθε σημαντικού Πολιτισμού
- Βίντεο: Αεροπλάνο κάνει αναγκαστική προσγείωση σε... αυτοκινητόδρομο
- Σαμαράς: Εμείς γιορτάζουμε, άλλοι βυθίζονται στις Πρέσπες
- Υπόθεση Κασόγκι: "Η Τουρκία δεν επιθυμεί συγκάλυψη"
- Κόντε: Η ιταλική κυβέρνηση διατηρεί τον προϋπολογισμό της και τη δέσμευσή της στο ευρώ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ν. Κακλαμάνης: Θέατρο σκιών από Τσίπρα- Καμμένο
- Bloomberg: Η Αθήνα θα άρει το βέτο στις προσπάθειες της ΠΓΔΜ να ενταχθεί σε ΕΕ και ΝΑΤΟ
- Καναδάς: Μη αξιόπιστες οι εξηγήσεις της Σ. Αραβίας για τον Κασόγκι
- Νιγηρία: 55 νεκροί σε βίαια επεισόδια ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους
- Σολτς: Παγκόσμιος κατώτατος φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις
- Ελληνική κρίση από το Αϊβαλί στην Κοζάνη
- Μεθοδεύουν χρονοδιαγράμματα για το Κυπριακό
- Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα (Κυριακή, 21 Οκτωβρίου)
- Υπόθεση Κασόγκι: Κλονίζεται η ιστορική σχέση Ριάντ-Ουάσινγκτον
- Πολωνία: Κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση οι σημερινές περιφερειακές εκλογές