Οι ορδές μεταναστών γέμισαν απορρίμματα τα ελληνικά νησιά - «Πονοκέφαλος» η διαχείριση

Της Μαριάννας Τζάννε

Στη σκιά της προσφυγικής κρίσης και των δραματικών επιπτώσεων που προκαλεί στην Μεσογειακή λεκάνη, ξεκινά σήμερα στην Αθήνα η 19η σύνοδος της Σύμβασης της Βαρκελώνης που, πριν 40 χρόνια, εκπόνησε το πρώτο σχέδιο προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Μολονότι στην ατζέντα της διάσκεψης βρίσκονται όλα τα σύγχρονα προβλήματα της περιοχής (προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, προστασία θαλάσσιου περιβάλλοντος από την ρύπανση των πλοίων, υπεραλίευση, εξορύξεις, κατασπατάληση φυσικών πόρων και παράκτια

δόμηση κ.α.), στόχος της Ελληνικής Προεδρίας είναι στη διακήρυξη της συνάντησης που ολοκληρώνεται την Παρασκευή, να υπάρξει ρητή αναφορά σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και κυρίως στη διαχείριση των απορριμμάτων που κατακλύζουν τα ελληνικά νησιά λόγω του μεταναστευτικού.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, μόνο στη Λέσβο, όπου το κύμα των προσφύγων έχει μαζικοποιηθεί με 500.000 μετανάστες το τελευταίο δεκάμηνο, οι παραγόμενες ποσότητες άγγιξαν τους 6.500 τόνους. Κάθε μέρα υπολογίζεται ότι στο νησί παράγονται 15 τόνοι με τις παραλίες να βουλιάζουν από σωσίβια, διασωστικές βάρκες κάθε λογής, σκηνές, στρώματα, φάρμακα κ.α Μάλιστα, όπως αποκάλυψε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γιάννης Τσιρώνης, προλογίζοντας τη Διάσκεψη της Βαρκελώνης, ο δήμος Λέσβου σχεδιάζει την δημιουργία μονάδας μεταποίησης με στόχο την επανάκτηση των υλικών αυτών. «Η σύμβαση της Βαρκελώνης δεν μπορεί να σταματήσει τη ροή προσφύγων. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι αποτρέψουμε ο μεγάλος όγκων των απορριμμάτων που παράγονται να μην καταλήξει σε κάποιο γειτονικό ΧΑΔΑ αλλά να συμβάλει στην επαναχρησιμοποίηση κάποιων υλικών», με στόχο, όπως ανέφερε, να δημιουργηθεί ένα brand. Όπως είπε, η Μεσόγειος βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Από την περιοχή διακινείται το 30% του δια θαλάσσης παγκόσμιου εμπορίου, από και προς τα περισσότερα από 450 λιμάνια της Μεσογείου, καθώς και το ένα τέταρτο του δια θαλάσσης μεταφερόμενου πετρελαίου παγκοσμίως. Στις ακτές της το 1975 κατοικούσαν 95 εκατομμύρια. Σήμερα, κατοικούν πάνω από 155 εκατομμύρια, αριθμός που διπλασιάζεται κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Ενδεικτικό στοιχείο είναι ότι η κάλυψη των δομημένων περιοχών σε αρκετές παράκτιες περιοχές της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας στην παράκτια λωρίδα του πρώτου χιλιομέτρου υπερβαίνει το 50% την στιγμή που στην Ισπανία το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 80%. Ο μισός αλιευτικός στόλος της ΕΕ δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο.

«Οι πιέσεις αυτές οξύνονται λόγω του χαμηλού ρυθμού ανανέωσης των υδάτων αλλά και της μη ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων, σε αρκετές χώρες του Νότου (και όχι μόνο), δεδομένου ότι ένα από τα σημαντικά προβλήματα είναι αυτό των θαλάσσιων απορριμμάτων, το 80% των οποίων προέρχεται από χερσαίες πηγές. Πρόσφατες, μάλιστα, μελέτες αναφέρουν ότι περισσότερα από 650 είδη θαλάσσιων οργανισμών επηρεάζονται δυσμενώς, σημειώνοντας αύξηση 40% σε σχέση με 15 χρόνια πριν», σημείωσε χθες στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός.

Σοβαρό μειονέκτημα για εναρμονισμένες πολιτικές και περιφερειακή συνεργασία στο πλαίσιο της Σύμβασης της Βαρκελώνης, αποτελεί το γεγονός ότι πάνω από είκοσι παράκτια κράτη χαρακτηρίζονται από ανόμοια επίπεδα ανάπτυξης, ενώ υφίστανται και πολιτικές διαφωνίες ακόμη και για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων και των θαλάσσιων ζωνών αφού τέσσερα από αυτά δεν έχουν κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Πρόκειται για τη Συρία, την Λιβύη, την Τουρκία και το Ισραήλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα