Οι παγίδες της μερικής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Η μερική καταβολή εισφορών η αλλιώς «έναντι» που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας ως μέτρο ελάφρυνσης των επαγγελματιών δεν εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Τη διετία 2013-2014 το είχε καθιερώσει και ο Γ. Βρούτσης καλώντας τους οφειλέτες να «δώσουν ότι προαιρούνται». Και τότε όμως ( το 2013 ήταν η πιο σκληρή χρονιά του μνημονίου) τα θετικά αποτελέσματα ήταν πρόσκαιρα. Η καταβολή «έναντι» που θα γίνεται πλέον δεκτή από το σύστημα δεν απαλλάσσει από τις προσαυξήσεις με επιτόκιο 8% υπολειπόμενο ποσό της οφειλής.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να επανέλθουν στο ασφαλιστικό

σύστημα περίπου 350.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, οι οποίοι μέχρι σήμερα λόγω αδυναμίας δεν εκπλήρωναν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να μη μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα.

Ταυτόχρονα όμως αποδεικνύει ότι το Υπουργείο παραδέχεται ότι η επιβάρυνση είναι υπέρμετρη για την αντοχή των επαγγελματιών και ανησυχεί για την εκτόξευση των οφειλών οι οποίες ήδη έχουν αγγίξει τα 30 δισ ευρώ στο σύνολο των ταμείων.

Ειδικοί της ασφάλισης εκτιμούν ότι όχι μόνο δε θα επιστρέψουν πίσω οι οφειλέτες που έχουν κηρύξει στάση πληρωμών αλλά θα κλείσουν τα βιβλία τους άλλοι τόσοι με αποτέλεσμα να μειωθούν αντί να αυξηθούν όπως έχει προϋπολογιστεί τα έσοδα του ΕΦΚΑ.

Οι έντονες διαμαρτυρίες των επιτηδευματιών για τις εισφορές προβληματίζουν τα κυβερνητικά και κομματικά όργανα που αναζητούν τρόπους ελάφρυνσης των στρωμάτων που επιβαρύνονται περισσότερο από τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα.

Η συνήθης απάντηση του υφυπουργού κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Τ. Πετρόπουλου ,όταν τίθεται μετ΄επιτάσεως το θέμα είναι ότι το 99% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισοδήματα κάτω από 20.000 ευρώ και το 75% κάτω από 7.000 ευρώ και κατά συνέπεια οι εισφορές που καλούνται να πληρώσουν δεν είναι μεγαλύτερες των προηγουμένων.

Η «απανταχούσα » με τις νέες εισφορές θα αποσταλεί σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες εντός του Ιανουαρίου με την προθεσμία πληρωμής να λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου. Οι νέες οφειλές θα «πνίξουν» τους υπόχρεους που δεν έχουν ακόμη καταβάλλει τις εισφορές τις προηγούμενης χρονιάς (δικηγόροι, μηχανικοί , αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες) .

Προβλέποντας το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί το Ε.Τ.Α.Α. ζήτησε εκ νέου παράταση των ειδοποιητηρίων των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών Β' εξαμήνου 2016 ώστε να μπορέσουν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους αλλά και να μην εκπέσουν των ρυθμίσεων οι πληττόμενοι ασφαλισμένοι του Ε.Τ.Α.Α. Επιπλέον επαναφέρει το αίτημα να ληφθούν μέτρα ανακούφισης για το πάγωμα των οφειλών μέχρι τέλους του 2016 με την ταυτόχρονη εξασφάλιση ασφαλιστικής ενημερότητας εφ' όσον εξυπηρετούνται οι νέες τρέχουσες εισφορές.

Ο κ. Πετρόπουλος διαμήνυσε ότι κατόπιν συνεννοήσεως με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ θα διευκολυνθούν όσοι δικηγόροι ή μηχανικοί έχουν χάσει ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πάνω από τους μισούς οφειλέτες (επί συνόλου 136.920 ) που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων βγήκαν εκτός διαδικασίας, μην καταβάλλοντας είτε τις μηνιαίες δόσεις τους, είτε τις τρέχουσες εισφορές τους.

Την ίδια ώρα στα λογιστήρια των επιχειρήσεων παρατείνεται η αναστάτωση εν αναμονή της έκδοσης δύο εγκυκλίων (για τα μπλοκάκια και τα μέλη εταιρειών) που πιθανότατα θα αναρτηθούν την Τρίτη.

Σχετικά με τα μπλοκάκια , ο νόμος προβλέπει για όσους έχουν έως δύο εργοδότες και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, τον επιμερισμό των εισφορών σε 13,3% στους εργοδότες και 6,67% στους εργαζόμενους. Για να ελέγχεται η συμμόρφωση των εργοδοτών σχεδιάζεται μια ενιαία πλατφόρμα τύπου Εργάνης στην οποία θα πρέπει να δηλώνονται οι συμβάσεις μεταξύ των δύο μερών, ώστε στη συνέχεια να διενεργούνται οι αναγκαίοι έλεγχοι όχι μόνο από την εφορία και τον ΕΦΚΑ αλλά και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα