Οι ρευματοκλοπές καίνε και την τσέπη των καταναλωτών

Της Μαριάννας Τζάννε

H πρόσφατη είδηση ότι ένα από τα πιο φημισμένα στέκια καφέ του Κολωνακίου, έκλεβε ρεύμα, ζημιώνοντας με 40.000 ευρώ το ΔΕΔΔΗΕ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου στο φαινόμενο των ρευματοκλοπών που έθρεψε η κρίση και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σήμερα, τα αυξημένα ποσοστά παραβατικότητας στους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας συνιστούν άλλη μία βόμβα στην αγορά προμήθειας ρεύματος που σε συνδυασμό με τις άλλες ρυθμιζόμενες χρεώσεις, κινδυνεύουν να δημιουργήσουν μεγάλες παθογένειες στους ιδιώτες προμηθευτές.

Στις

εκκαθαρίσεις μετρήσεων πελατών την περίοδο Μαρτίου 2017- Ιανουαρίου 2018, οπότε και άλλαξε το κανονιστικό πλαίσιο και οι ρευματοκλοπές επιμερίζονται όχι μόνο στην ΔΕΗ αλλά και τους ιδιώτες προμηθευτές, έκπληκτοι οι εναλλακτικοί πάροχοι παρατήρησαν ότι οι αναδρομικές χρεώσεις που τους απέστειλε ο ΔΕΔΔΗΕ (διανομέας συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας) είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Η επεξεργασία των στοιχείων κατέδειξε σύμφωνα με τις εταιρείες «ότι πρόκειται για μια ακόμα κρυμμένη χρέωση, η οποία έρχεται να επιβαρύνει την ήδη μηδαμινή ως αρνητική κερδοφορία του κλάδου».

Τoν περασμένο Νοέμβριο, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είχε διενεργήσει διαβούλευση για τους συντελεστές απωλειών δικτύου με όλους τους εμπλεκόμενους συνδέσμους και φορείς. Ακολούθησε κατάθεση των απόψεων και η Αρχή κατέληξε σε μια σειρά από συμπεράσματα όπως ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι ρευματοκλοπές σε σχέση με το 2016, ότι δεν είναι οικονομικά βιώσιμο να επωμίζονται το κόστος των απωλειών μόνο οι προμηθευτές και ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα μείωσης της ρευματοκλοπής στον ΔΕΔΔΗΕ (πρότεινε το ρυθμιζόμενο έσοδο να είναι συνάρτηση των απωλειών ενέργειας στο δίκτυο).

Παρά το ευχολόγιο της ΡΑΕ, οι συντελεστές απωλειών δικτύου αυξήθηκαν επίσημα για τους προμηθευτές από 11,36% το 2017 σε 13,32% για το 2018.

Σαν να μην έφτανε η αύξηση αυτή, οι προμηθευτές πρόσφατα διαπίστωσαν πως στις εξαμηνιαίες περιοδικές εκκαθαρίσεις που τους αποστέλλει συστηματικά ο ΔΕΔΔΗΕ, έχει επιβληθεί αναδρομικά, από τον Μάρτιο του 2017, «Συντελεστής Κανονικοποίησης» των απωλειών δικτύου, ο οποίος αυξάνει το συντελεστή χρέωσης απωλειών 13,32% κατά 3% έως 6% περισσότερο. Η αύξηση αυτή ανεβάζει το συνολικό ποσοστό ρευματοκλοπής έως το 20% της παραγόμενης ενέργειας.

«Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι οι προμηθευτές αγοράζουν για παράδειγμα 100 μεγαβατώρες από το Σύστημα ανά ώρα και τελικά πωλούν στους τελικούς καταναλωτές 80 μεγαβατώρες, καθώς επωμίζονται οι ίδιοι όλο το κόστος για τη διαφορά αυτή στην ποσότητα» εξηγεί αρμόδια πηγή.

Από την πλευρά του, πάντως ο ΔΕΔΔΗΕ αμφισβητεί τα νούμερα των προμηθευτών και υποστηρίζει ότι ο Συντελεστής Κανονικοποίησης είναι προϊόν των μεγάλων αλλαγών στο ρυθμιστικό πλαίσιο και αφορά και ρολόγια που είναι κλειστά, επομένως μη μετρήσιμα και όχι αυστηρά ρευματοκλοπές.

Στην πράξη, παρατηρούν στελέχη της αγοράς, αυτό που έχει συμβεί είναι ότι ο ΔΕΔΔΗΕ, με τις τελευταίες μετρήσεις που πραγματοποίησε διαπίστωσε πως λόγω της αλματώδους αύξησης των ρευματοκλοπών, το πραγματικό επίπεδο του φαινομένου είναι κατά πολύ υψηλότερο από το 13,32% που έχει επιβληθεί στους προμηθευτές βάσει των στοιχείων του 2016.

«Το εν λόγω κόστος χρεώνεται στους προμηθευτές, οι οποίοι δεν έχουν ούτε τον θεσμικό ρόλο, ούτε την αρμοδιότητα αλλά ούτε και τα μέσα για να εντοπίσουν και να καταπολεμήσουν τις ρευματοκλοπές». Αυτό πρακτικά σημαίνει, λένε οι προμηθευτές ότι θα πρέπει στα πλαίσια κατάρτισης των εταιρικών προϋπολογισμών τους να κάνουν πρόβλεψη και για το ρυθμό αύξησης των ρευματοκλοπών στη χώρα!

Η νέα επιβάρυνση χαρακτηρίζεται από τον κλάδο «χαριστική βολή» για τους προμηθευτές ηλεκτρισμού, καθώς έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από διαρκείς νέες ρυθμιστικές χρεώσεις για τους εναλλακτικούς παρόχους (ΠΧΕΦΕΛ, ΜΜΚΘΣΣ, ΑΔΙ κ.α.), σε μια αγορά που είναι ήδη οριακά κερδοφόρα ή ακόμα και ζημιογόνα.

Οι χρεώσεις αυτές, επί της ουσίας, αποκρύπτονται από τον τελικό καταναλωτή καθώς δεν επιτρέπεται στους προμηθευτές να διαχωρίσουν στον λογαριασμό των πελατών το κόστος αυτό που προέρχεται από ρυθμιστικές επιβαρύνσεις από το καθαρό κόστος ενέργειας που αφορά την κατανάλωσή τους.

Με όλες αυτές τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, αναφέρουν, οι εταιρείες, το κόστος των προμηθευτών αυξάνεται σε μη βιώσιμα επίπεδα καθιστώντας πρακτικά αδύνατη τη μη μετακύλισή του στους τελικούς πελάτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, οι απώλειες από ρευματοκλοπές αντιστοιχούσαν το 2017 στο 4,2% της ενέργειας που εισέρχεται στο δίκτυο και είχαν αυξηθεί κατά 21 φορές σε σχέση με το 2005, με τάση όμως σταθεροποίησης λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης ανά μεγαβατώρα (+70%), του διαχειριστικού κόστους και των αυστηρών κυρώσεων.

Η πάταξη του φαινομένου θα επιτρέψει σε βάθος χρόνου και την ελάφρυνση των καταναλωτών, αφού σήμερα το κόστος της ενέργειας που κλέβουν οι επιτήδειοι από το δίκτυο, κατανέμεται στους καταναλωτές, αφού οι προμηθευτές το ενσωματώνουν στα τιμολόγια ρεύματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα