Οι τρεις λύσεις που προτείνουν οι οικονομολόγοι για το ελληνικό χρέος

Της Κατερίνας Καραμούτσου

Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις του Eurogroup, σύμφωνα με ανάλυση κορυφαίων οικονομολόγων του Κέντρου Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής (CEPR). Σύμφωνα με την ανάλυση, τα μέτρα ελάφρυνσης στα οποία έχουν δεσμευτεί να προχωρήσει το Eurogroup δεν είναι αρκετά, το δημοσιονομικό «μονοπάτι» της Ελλάδας είναι πολύ «σφιχτό» χωρίς να υπάρχει ένας μηχανισμό κινήτρων ώστε να αποθαρρύνει την

Ελλάδα από έναν νέο υπερδανεισμό, ενώ προτείνονται τρεις λύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Η πρώτη επιλογή, που σαφώς προκρίνουν οι οικονομολόγοι, αλλά έχει απορριφθεί από τους πιστωτές, είναι η ονομαστική μείωση του χρέους, σε σύνδεση με την υπεραπόδοση των στόχων. «Για κάθε παραπάνω ευρώ πλεονάσματος, θα μειώνονται ισόποσα τα δάνεια του EFSF» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του CEPR. Για παράδειγμα, αν ο βασικός στόχος πλεονάσματος για την Ελλάδα το 2025 είναι το 1,5% του ΑΕΠ και η χώρα έχει πετύχει 2%, τότε η μέγιστη ονομαστική μείωση του χρέους θα είναι 0,5%. «Αν αυτό γίνει την περίοδο μεταξύ 2023-2037 τότε το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η δεύτερη επιλογή περιλαμβάνει την διατήρηση της χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), μια επιλογή που ωστόσο παραπέμπει σε ένα νέο πρόγραμμα. Ένας από τους λόγους που το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, με βάση το σχέδιο του Eurogroup, είναι η πρώιμη επιστροφή στις αγορές, που θα ανάγκαζε τη χώρα να δανειστεί με πολύ υψηλά επιτόκια από τις αγορές, δημιουργώντας έτσι μια εκρηκτική δυναμική για το ελληνικό χρέος, τονίζει η έκθεση. Επιπρόσθετα, η χρηματοδότηση από τις αγορές δεν προσφέρει αρκετή πειθαρχία για την Ελλάδα. Μια πιθανή εναλλακτική, επομένως, είναι ο φθηνός δανεισμός από τον ESM.

«Το πρόβλημα με αυτή τη λύση είναι ότι ενδεχομένως να χρειαστεί συνέχιση των προγραμμάτων του ESM για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, τα οποία θα συνοδεύονται από συγκεκριμένες προϋποθέσεις (conditionality)» αναφέρει χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ωστόσο ότι αυτή η λύση, σε συνδυασμό με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης που ήδη επεξεργάζεται το Eurogroup για την Ελλάδα, θα ήταν η προτιμότερη επιλογή.

Η τρίτη επιλογή που προτείνει το CEPR περιλαμβάνει την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης που εξετάζει το Eurogroup αλλά σε ευρύτερη βάση, περιλαμβάνοντας τόσο τα δάνεια του EFSF όσο και τα διμερή δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα το 2010 από την Ευρωζώνη (πριν την ίδρυση του EFSF).Τα δάνεια αυτά, που έχουν υψηλά επιτόκια, όπως σημειώνει, θα μπορούσαν να αναδιαρθρωθούν με διάφορους τρόπους, (μεταξύ των οποίων μέσω επιμήκυνσης των ωριμάνσεων, αναβολή πληρωμής των τόκων κ.α.) κι όχι αναγκαστικά με μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους.

Η ανάλυση καταλήγει ότι για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους, χωρίς ονομαστική μείωσή του, θα χρειαστεί ένας συνδυασμός των δύο τελευταίων λύσεων, κάτι που ωστόσο σημαίνει μεγαλύτερη έκθεση των κρατών της Ευρωζώνης στο ελληνικό χρέος κατά τουλάχιστον 50%.

Keywords
Τυχαία Θέματα