Οι Βρετανοί «μπλοκάρουν» την κατασκευή του υπερσύγχρονου τουρκικού μαχητικού TF-X

Εντονότατους προβληματισμούς αναφορικά με τη συμφωνία που έχει συνάψει με την Τουρκία για την κατασκευή του υπερσύγχρονου μαχητικού TF-X εκφράζουν κύκλοι της βρετανικής κυβέρνησης, γεγονός που φαίνεται να έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση των εξελίξεων.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι Financial Times, η βρετανική πλευρά είναι προβληματισμένη από την προσπάθεια των Τούρκων να αποκτήσουν τεχνολογία της Rolls-Royce.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ζητήσει από την βρετανική εταιρεία

να μοιραστεί ευαίσθητη τεχνογνωσία με την TR Motor, κατασκευαστή που ελέγχεται εμμέσως από το υπουργείο Άμυνας του Κατάρ και από έναν επιχειρηματία που έχει σχέσεις με τον ίδιο τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Όπως αναφέρουν οι FT, στελέχη της Rolls-Royce και μέλη της βρετανικής κυβέρνησης έχουν διαμηνύσει στην Άγκυρα πως δεν μπορούν να αποδεχτούν οιαδήποτε ρύθμιση που θα επιτρέπει στην TR Motor να ελέγχει και να διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα του προγράμματος.

«Η Rolls-Royce δεν θέλει ένας εν δυνάμει ανταγωνιστής να πάρει την πνευματική ιδιοκτησία και να την χρησιμοποιήσει για δικό του όφελος, εκτός του προγράμματος [TF-X]», δήλωσε χαρακτηριστικά πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης. «Υπάρχουν αυστηρές παράμετροι», προσέθεσε.

Εάν η διαπραγμάτευση τελικά «ναυαγήσει», η Rolls-Royce μπορεί να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το πρόγραμμα.

Στην πράξη, τυχόν αποχώρηση της RR θα έθετε εν αμφιβόλω και την συμμετοχή του έτερου βρετανικού κολοσσού, της BAE Systems, η οποία πέρυσι υπέγραψε σύμβαση ύψους 100 εκατομμυρίων λιρών με την τουρκική Turkish Aerospace Industries ώστε να βοηθήσει στην σχεδίαση του μαχητικού.

Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της Turkish Aerospace Industries, το TF-X θα έχει δυνατότητα να μην εντοπίζεται από ραντάρ, ενώ θα μπορεί να πετάξει με ταχύτητες που θα ισοδυναμούν με δύο φορές την ταχύτητα του ήχου.

Κύριος ρόλος του θα είναι να εξασφαλίζει υπεροχή στους αιθέρες, αν και ενδεχομένως θα μπορεί να πλήξει και επίγειους στόχους. Στόχος της Άγκυρας είναι να διατηρήσει τα TF-X στον στόλο της έως την δεκαετία του 2070 και να τα συνδυάσει με άλλα αεροσκάφη, όπως τα αμερικανικά F-35

Keywords
Τυχαία Θέματα