Όμικρον και lockdown «γκρεμίζουν» τις αγορές – Βαριές απώλειες στο ΧΑ

Έντονα πτωτικά ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 2,32% και να βρίσκεται στις 866,87 μονάδες εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Όμικρον στην οικονομική ανάκαμψη, με τους επενδυτές συνεχίζουν να σταθμίζουν τις πρόσφατες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο όσον αφορά στη νομισματική τους πολιτική.

Από τα πρώτα σημάδια εμφάνισης της μετάλλαξης

Όμικρον, η ελληνική αγορά έχει χάσει την επαφή της με τις 900 μονάδες, με τον Δεκέμβριο να αποδεικνύεται τελικά ένας μήνας που η πανδημία επανήλθε στο προσκήνιο με το πιο σκληρό της πρόσωπο, αρχικά με τα μέτρα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και πλέον με την αφρικανική μετάλλαξη που μπορεί να ανατρέψει τις εκτιμήσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι ευρωπαϊκές αγορές κατέρρευσαν τη Δευτέρα, καθώς η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον οδηγεί σε νέα αυστηρότερα μέτρα, με πολλές χώρες παγκοσμίως να έχουν ήδη επιβάλει καθολικό lockdown, εν μέσω φόβων της ταχείας εξάπλωσης της Covid-19. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 2,3% στις πρώτες συναλλαγές.

Nωρίτερα βαριές απώλειες κατέγραψαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια.

Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από αυτό, με τις εξελίξεις γύρω από την μετάλλαξη Όμικρον του πανδημικού ιού να είναι ο νέος παράγοντας που βρίσκεται πλέον στις κυβερνητικές συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, στον δρόμο προς την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μια περίοδο για την οποία είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες, με το μεγάλο ζητούμενο πλέον να είναι εάν θα μείνει ανοιχτή η οικονομία.

Αφήνοντας πίσω τους ξένους πλέον, οι οποίοι απέχουν από τις συνεδριάσεις έχοντας κλείσει από τα τέλη του Νοεμβρίου τα βιβλία τους, το μεγάλο στοίχημα είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών αν παραμείνει πάνω από κρίσιμα τεχνικά επίπεδα με την μεγάλη στήριξη του να είναι στις 853 μονάδες, η διάσπαση της οποίας μπορεί να οδηγήσει άμεσα στις 830 μονάδες, κλείνοντας επίσης 8 μήνες συσσώρευσης μέσα σε ένα όριο 100 μονάδων.

Με μεγάλη πιθανότητα, οι επόμενες συνεδριάσεις θα συνεχίσουν στο μοτίβο έντονης μεταβλητότητας καθώς η φύση των γεγονότων που είναι στο προσκήνιο θα επιτείνει την νευρικότητα των επενδυτών. Ο λόγος που οι ρευστοποιήσεις είναι έντονες και αφορούν τους πάντες συνδέεται και με την κόπωση των πολλών μηνών από μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία δεν φαίνεται να μπορεί να αποκλιμακωθεί.

Η αίσθηση ότι η ανθρωπότητα όδευε προς ένα τέλος αυτής της κατάστασης ή μια αποτελεσματικότερη διαχείριση που θα οδηγούσε σε μια κανονικότητα μπήκε σε αναθεώρηση, χωρίς επί του παρόντος να μπορεί να προσδιοριστεί αν ξαναγυρίζουμε στην αρχή ή την μέση της πορείας των τελευταίων δύο ετών.

Η ηρεμία θα επιστρέψει στο σύστημα όταν θα υπάρξουν περισσότερα στοιχεία που θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση της νέας μετάλλαξης ή θα καθησυχάσουν τις ανησυχίες που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο προσκήνιο. Τα επίπεδα διαπραγμάτευσης των περισσότερων μετοχών μπορούν να θεωρηθούν ελκυστικά απαιτούν ωστόσο γενναίες ψυχολογικές υπερβάσεις απέναντι στην έντονα φορτισμένη αρνητικά εικόνα των αγορών.

Λόγω των ειδικών συνθηκών που εκ νέου επικρατούν η σταδιακή είσοδος σε εταιρίες που αποδεδειγμένα ως τώρα έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία την πανδημία στα μεγέθη τους ίσως είναι η βέλτιστη τακτική. Όσον αφορά στους επιμέρους κλάδους το πιθανότερο είναι πως ο τραπεζικός με τις «πλάτες» -για ακόμη μία χρονιά- της ΕΚΤ, συνδυαστικά με τη διαχείριση/μόχλευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα διεκδικήσει κάτι περισσότερο την επόμενη χρονιά το οποίο θα εξαρτηθεί και από την πορεία προς την «επενδυσιμότητα» της οικονομίας και από αυτή την άποψη, η 14η Ιανουαρίου είναι η πρώτη ημερομηνία-ορόσημο του 2022. Ημέρα που ο οίκος Fitch ανοίγει την αυλαία της αξιολόγησης των προοπτικών, της πιστοληπτικής αξιολόγησης, της αποτύπωσης των δεδομένων.

Στην ίδια λογική και η 3η Φεβρουαρίου, πρώτη συνεδρίαση της ΕΚΤ, διάστημα στο οποίο ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρά στην πρώτη από τις «εξόδους» στις αγορές. Για τη σχετική βελτίωση της τεχνικής του εικόνας, ο Γενικός Δείκτης θέλει να “χτίσει” σερί επιβεβαιωμένων κλεισιμάτων υψηλότερα των 886 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 893 – 895 μονάδων. Έτσι θα μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 904 (ημερήσιο “stop short”) – 909 (gap), 912, 927, 934 και 950 μονάδες.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα είναι θέμα χρόνου να μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στις 882 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 874 και 869 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Για τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, το αντίστοιχο ζητούμενο είναι η επιβεβαιωμένη ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2134 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 2150 (συγκλίνουν οι εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 90 ημερών) και 2154 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) – 2157. Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί η προσπάθεια αναρρίχησης προς τις 2175 (ημερήσιο “stop short”), 2181 (gap), 2186, 2200, 2231, 2238 και 2240 μονάδες (“στοιχειωμένο” gap). Αν επιστρέψουν οι πωλητές, σενάριο καθόλου απίθανο και ξαναχαθεί η πρώτη στήριξη στις 2126 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), το ύστατο “οχυρό” των αγοραστών στις 2106 – 2095 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει απώλειες κατά 2,55% και βρίσκεται στις 2.074,45 μονάδες η Quest με 4,14% σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες με την Βιοχάλκο, Εθνική, Alpha Bank, και Jumbo να ακολουθούν με πτώση άνω του 3%, ΕΛΧΑ, Eurobank, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Λάμδα ακολουθούν με πτώση άνω του 2%, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Aegean, ΟΠΑΠ και Πειραιώς ακολουθούν με πτώση άνω του 1% και ο ΑΔΜΗΕ καταγράφει ήπια πτώση, ενώ είναι ενδεικτικό των ρευστοποιήσεων ότι καμία μετοχή δεν είναι με θετικό πρόσημο.

Διαβάστε ακόμη:

Μικρότερη η δόμηση για τo 5άστερο Cape Tholos στο Λασίθι αξίας €126 εκατ.

Εθνική Τράπεζα: Ολοκληρώνει τη συναλλαγή ορόσημο «Frontier»

Τα γκάλοπ βαράνε… πράσινο, το Ιασώ κοιτάει επενδυτές, το ΤΧΣ να πουλήσει λίγο τράπεζες και στα κανάλια αρχίζει το ματς

Keywords
Τυχαία Θέματα