Ομόλογα: Οι διαβεβαιώσεις Λαγκάρντ για τον πληθωρισμό δεν έριξαν τις αποδόσεις

Η ΕΚΤ ζητά από τους πολίτες να την εμπιστευτούν στην προσπάθεια που καταβάλει για τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού, όμως οι επενδυτές δεν φαίνεται να πείθονται.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σήμερα σε γερμανικό ακροατήριο (στην Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας κατά τη διάρκεια ανάληψης καθηκόντων του νέου επικεφαλής, Γιόαχιμ Νάγκελ), αναγνώρισε ότι η ακρίβεια (άνοδος

των τιμών) ανησυχεί εύλογα τους Ευρωπαίους πολίτες.

Όπως είπε εμφατικά, «στην ΕΚΤ λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας την ανησυχία αυτή. Για αυτό οι πολίτες πρέπει να εμπιστευτούν τη δέσμευση που έχουμε αναλάβει για τη διαφύλαξη της σταθερότητας των τιμών, η οποία αποτελεί και προϋπόθεση για την εμπιστοσύνη προς το ευρώ».

Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές, οι πιέσεις και σήμερα -κυρίως στις περιφερειακές αγορές ομολόγων– ήταν έντονες. Παρά ταύτα, η Πορτογαλία επιχείρησε σήμερα έξοδο στις αγορές με κοινοπρακτική έκδοση 20ετούς ομολόγου.

Η άνοδος των αποδόσεων έγινε αισθητή και στην Ιταλία, καθώς το περιθώριο των 10ετων ομολόγων της, έναντι των γερμανικών, έφτασε το 1,4%. Η κατάσταση στην Ελλάδα -ελλείψει επενδυτικής βαθμίδας- είναι χειρότερη, καθώς το περιθώριο έφτασε οριακά κάτω από το 1,6%.

Στην εγχώρια αγορά και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ), σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές 32 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,57% (στη διάρκεια της ημέρας έφθασε έως 1,59%) από 1,55% χθες, έναντι -0,02% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,59%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ, καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1343 δολ., από τα 1,1323 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1336 δολ.

Διαβάστε ακομη

Χρηματιστήριο: Ισχυρή ανοδική κίνηση – Προς υψηλά διετίας με «οδηγό» τις τράπεζες

Το μέλλον της εργασίας: Έρχεται η εβδομάδα των 4 ημερών

Παγκόσμια Τράπεζα: Επιβράδυνση στην ανάπτυξη το 2022 φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον

Keywords
Τυχαία Θέματα