Πάνω από 5.000 πρόσφυγες στον Πειραιά - Νέος καταυλισμός στο πάρκο Τρίτση


Δραματική είναι η κατάσταση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην χώρα, ενώ χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να φτάνουν καθημερινά στην Ελλάδα, όμως εγκλωβίζονται εδώ, καθώς τα σύνορά μας προς την ΠΓΔΜ, από όπου επιχειρούν να φύγουν, παραμένουν στην ουσία ερμητικά κλειστά.

Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι τραγική, στον Πειραιά έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες άνθρωποι, στην πλατεία

Βικτωρίας επικρατεί το αδιαχώρητο και η κυβέρνηση στήνει άρον-άρον καινούργια hotspot σε Ελληνικό και Πάρκο Τρίτση.

Στον Πειραιά περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά, στις πύλες Ε1, Ε2, Ε3, Ε6 και Ε7, καθώς και στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ.

Στην πύλη Ε1 έχει διαμορφωθεί μια άτυπη αποθήκη με τρόφιμα, ρούχα, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα, τα οποία οι εθελοντές διοχετεύουν στους πρόσφυγες σε όλο το λιμάνι. Κόσμος έρχεται και αφήνει πράγματα συνεχώς, ενώ καθημερινά λαχανικά και φρούτα έρχονται από την Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας, εξηγεί ο Αλί Ιμπραήμογλου που κατεβαίνει κάθε μέρα από την πλατεία Βάθη και βοηθάει.

Οι άνθρωποι που βοηθούν είναι από οργανώσεις από όλον τον κόσμο. Ελβετοί, Κορεάτες, Αμερικανοί, άνθρωποι από κάθε μεριά του πλανήτη. Η Ζέινα Μακ Νιλ από την Αγγλία βρίσκεται τρεις μήνες στην Ελλάδα. Η ομάδα έχει νοικιάσει ένα διαμέρισμα στον Πειραιά, όπου μένουν εναλλάξ όσοι εθελοντές έρχονται. Ήταν και στη Χίο, πριν τον Πειραιά, και έχει να πει τα καλύτερα για τη φιλοξενία των Ελλήνων.

Ανθρωποι από κάθε μεριά του πλανήτη βοηθούν τους μετανάστες στον Πειραιά

«Ζητούμενο είναι», θα πει από την πλευρά της η εθελόντρια Πόλι, «να εμπλέξουμε τους ανθρώπους που μένουν πια στο λιμάνι, στην καθαριότητα και την οργάνωση του χώρου. Να μην καλλιεργηθεί η κουλτούρα να τα περιμένει ο κόσμος όλα από τους άλλους».

Χαμός στην πλατεία Βικτωρίας

Ενας ιερέας επισκέφτηκε τη Δευτέρα τους μετανάστες στην πλατεία Βικτωρίας

Στήνουν καταυλισμό Πάρκο Τρίτση
Την ίδια ώρα, πράξη φαίνεται ότι γίνονται άμεσα όσα προανήγγειλε την Κυριακή ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας ότι, δηλαδή, θα μοιραστούν πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη την επικράτεια αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση.

Με 25.000 μετανάστες και πρόσφυγες εγκλωβισμένους σε διάφορα σημεία όλης της χώρας η κυβέρνηση πανικόβλητη αναζητεί και χρησιμοποιεί όσους ανοιχτούς χώρους ή χώρους με υποτυπώδεις υποδομές μπορεί να βρει προκειμένου να τους τοποθετήσει.

Η τελευταία λύση που έγινε γνωστή μόλις το πρωί της Δευτέρας είναι η εγκατάσταση καταυλισμού προσφύγων στο πάρκο Τρίτση στο Ίλιον.

Όπως επιβεβαίωσε στο protothema.gr ο δήμαρχος Νίκος Ζενέτος ο στρατός έχει αναλάβει από το πρωί και στήνει σκηνές για την φιλοξενία 800 προσφύγων και μεταναστών στο πάρκο.

Πλάνα από τα έργα του στρατού στον όμορο χώρο με το Πάρκο Τρίτση

«Είναι στο νότιο μέρος του πάρκου, στον περιβάλλοντα χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου. Μας ενημέρωσαν χθες το βράδυ, συγκαλέσαμε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο και θέσαμε τις προϋποθέσεις» είπε στο protothema.gr ο κ. Ζενέτος.

Σύμφωνα με τον κ. Ζενέτο ο στρατός θα πρέπει να διαμορφώσει και τον περιβάλλοντα χώρα στο πάρκο Τρίτση προκειμένου εκεί να στηθεί ο νέος καταυλισμός προσφύγων μέσα στην Αττική.

Θα υπάρχουν εκτός από σκηνές, τουαλέτες, μαγειρεία, ιατρεία και χώροι διοικητικής υποστήριξης εξήγησε ο ειδικός συνεργάτης του ΑΣΔΑ Ανδρέας Μποζίκης που εξήγησε ότι δεν θα λειτουργήσει ως στρατόπεδο αλλά ως χώρος φιλοξενίας αν και θα υπάρχει ένας φράχτης.

Μας ενημέρωσαν Σάββατο βράδυ από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, δήλωσε η αντιδήμαρχος Ιλίου Παναγιώτα Μηλιώνη που αποκάλυψε ότι μας το ζήτησαν για ένα μήνα.

Φωτογραφίες από το Πάρκο Τρίτση

Ο στρατός στήνει σκηνές και στο Ελληνικό
Όμως, όπως πληροφορείται το protothema.gr ο στρατός ανέλαβε να στήσει σκηνές από την Κυριακή και στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό και συγκεκριμένα στο γήπεδο του μπέιζμπολ

Πλάνα από τον καταυλισμό που στήνεται στο Ελληνικό

Προγραμματίζουν και στη Δράμα προσωρινή φιλοξενία προσφύγων μετά την Καβάλα
Εν τω μεταξύ, στην πρόταση να δεχθεί η πόλη της Δράμας τη φιλοξενία 800 προσφύγων κατέληξε, ομόφωνα, το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας που συνεδρίασε εκτάκτως, χθες το βράδυ, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Αργυρή Πατακάκη και του μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου.

Ο χώρος που υποδείχθηκε για την υποδοχή των προσφύγων βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή της Δράμας, όπου κρίθηκε ότι υπάρχει ενδεδειγμένο σημείο για τη φιλοξενία τους.

Πρόκειται για έναν χώρο που, όπως τονίστηκε, πρέπει να οργανωθεί ώστε να παρέχει τουλάχιστον τις ελάχιστες δυνατές συνθήκες αξιοπρεπούς διαμονής των προσφύγων, κάτι που περιλαμβάνει την επάρκεια μέσων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, υγιεινής και σίτισής τους.

Μάλιστα, για το λόγο αυτό, χθες το βράδυ, ο δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, προκειμένου να ενημερωθεί για τη μέχρι σήμερα οργάνωση που έχει γίνει με τους πρόσφυγες, οι οποίοι, από το βράδυ της Τετάρτης, φιλοξενούνται στην Καβάλα μετά την ανάσχεση που γίνεται από τις αστυνομικές αρχές στη ροή των προσφύγων προς την Ειδομένη.

Ειδικότερα, μετά και την άφιξη και των τελευταίων προσφύγων το απόγευμα του Σαββάτου αλλά και την αναχώρηση ορισμένων εξ αυτών το πρωί της Κυριακής με κατεύθυνση περιοχή κοντά στη λίμνη Δοϊράνη, όπου βρίσκεται στρατόπεδο, αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στην Καβάλα περίπου 950 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 750 στο εκθεσιακό κέντρο "Απόστολος Μαρδύρης" του Επιμελητηρίου στην περιοχή της Νέας Καρβάλης και οι άλλοι 200 στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο του Δήμου Παγγαίου στην Ελευθερούπολη.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα