Πάτρα - Πύργος: Κίνδυνος υποκατάστασης εργολάβων λόγω οικονομικής αδυναμίας των αναδόχων

Της Μαριάννας Τζάννε

Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει υποκατάσταση του εργολάβου σε όσα τμήματα του αυτοκινητοδρόμου δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους οι ανάδοχοι, άφησε χθες ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρζης για το Πάτρα-Πύργος. «Πλέον αυτό που έχουμε να κάνουμε και είναι έτοιμη η υπηρεσία, είναι, να συντάξει τα σχέδια και των οκτώ συμβάσεων και να σταλούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου στη συνέχεια να υπογραφούν από τους προσωρινούς αναδόχους ή αν δεν έχουν τα τυπικά χαρακτηριστικά που ορίζει ο νόμος, από τους επόμενους που μετείχαν στο διαγωνισμό» δήλωσε ο υπουργός. Ο ίδιος

υποστήριξε ότι υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να μην καθηλώνεται για χρόνια μια εργολαβία όπως συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν και ότι δίνεται η δυνατότητα, «εύκολα να πάει κανείς στο δεύτερο, στο τρίτο και στη συνέχεια του έργου».

Τα όσα ανέφερε ο κ. Σπίρτζης αποτελούν το κεντρικό σημείο συζήτησης στους κόλπους των εργολάβων, μετά την προχθεσινή έγκριση χρηματοδότησης του αυτοκινητοδρόμου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην αγορά εκτιμούν ότι οι μεγάλες εκπτώσεις που δόθηκαν για το έργο δεν είναι ελκυστικές όχι μόνο για τις εταιρείες που τις έδωσαν αλλά και για τις τεχνικές εταιρείες που πιθανόν να κληθούν από το υπουργείο να αναλάβουν μία εργολαβία λόγω αδυναμίας του αναδόχου. Και αυτό γιατί η υποκατάσταση εργολάβου, γίνεται με τους όρους που δόθηκε ένα έργο, συνεπώς και με τις υπέρογκες εκπτώσεις. Η συζήτηση περιστρέφεται κυρίως γύρω από τις οικονομικές δυσκολίες στον όμιλο Καλογρίτσα που έχει αναλάβει τέσσερις διαγωνισμούς στο Πάτρα-Πύργος και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους αδύναμους κρίκους του διαγωνισμού. Τα σύννεφα γύρω από τον όμιλο που προσπάθησε να διεισδύσει στο νέο τηλεοπτικό τοπίο ανεπιτυχώς έχουν πυκνώσει, με την τεχνική εταιρεία να δείχνει εγκλωβισμένη στις μεγάλες δανειακές της συμβάσεις με αποτέλεσμα να εκχωρούνται στην τράπεζα Αττικής και τα λιγοστά έργα που διαθέτει. Η τακτική αυτή έχει στραγγίξει την ρευστότητά της με αποτέλεσμα, να σταματούν οι εργολαβίες και να αφήνει απλήρωτο το προσωπικό της. Θεωρείται βέβαιο ότι την ίδια τύχη θα έχουν και οι νέες συμβάσεις εάν ξεπεράσουν το σκόπελο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ο όμιλος Καλογρίτσα, μέσω των θυγατρικών Τοξότης και Ομάδα Κατασκευών, είχε μειοδοτήσει σε τέσσερις διαγωνισμούς αλλά στην αγορά προεξοφλούν ότι δύσκολα θα υλοποιηθούν οι συμβάσεις με αυτές τις εκπτώσεις. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι έχουν γίνει και οι πρώτες κρούσεις σε κάποιες μεγάλες τεχνικές εταιρείες. Ο όμιλος Καλογρίτσα είχε προσφέρει έκπτωση 53,05% για το πρώτο τμήμα (Πύργος – Δουναίικα), 55,32% για το δεύτερο (Δουναίικα – Αμαλιάδα), 57,45% για το τρίτο (Αμαλιάδα – Κυλλήνη) και 50,39% για το τέταρτο (Κυλλήνη – Βάρδα). Για τα υπόλοιπα τμήματα είχαν μειοδοτήσει άλλες εταιρείες, επίσης με μεγάλες εκπτώσεις: Για το τμήμα Βάρδα – Σαγαίικα η κοινοπραξία Ξανθάκης – Ιντερκάτ με έκπτωση 49,90%, για το τμήμα Σαγαίικα – Κάτω Αχαγιά η DG Infrastrutture (53,40%) και για το Κάτω Αχαγιά – ΒΙΠΕ Πάτρας η Ιντερκάτ με έκπτωση 50,99%. Προ ημερών, προσωρινός μειοδότης στην τελευταία (όγδοη) εργολαβία που αφορά το τμήμα Μιντιλόγλι – ΒΙΠΕ Πάτρας είχε ανακηρυχθεί πάλι η GD Infrastrutture (που συνεργάζεται με τη Μηχανική) με έκπτωση 52,4%.

Keywords
Τυχαία Θέματα